Stockholmssyndromet: Bankdramat nu som film

En dramakomedi med mörka undertoner om Norrmalmstorgsdramat i Stockholm 1973 där Noomi Rapace är en av huvudrollsinnehavarna i filmen.

När Norrmalmstorgsdramat nu blivit Hollywoodfilm – med titeln Stockholm – är det i formen av en dramakomedi med mörka undertoner. Ethan Hawke gör rollen som verklighetens Janne Olsson, kåkfararen som under en permission kliver in på Kreditbanken beväpnad med k-pist och dynamit och tar fyra anställda som gisslan. Hans krav är både mycket originellt och specifikt: Först ska den ökände Clark Olofsson (spelad av Mark Strong) föras dit från fängelset i Kalmar. Sedan ska de förses med tre miljoner kronor i kontanter, hjälmar, skottsäkra västar – och en flyktbil av märket Ford Mustang, en likadan som Steve McQueen körde i actionfilmen Bullitt från 1968.

Filmen har vissa problem med balansen mellan komedi och allvar, men är ändå sevärd, inte minst för de välgjorda 70-talsmiljöerna. Och Noomi Rapace gör en övertygande insats som Kristin Enmark, den kassörska som utvecklar starka band till Clark Olofsson och som försvarar kidnapparna i ett långt – i radio direktsänt – samtal med statsminister Olof Palme (Shanti Roney).

Biopremiär 5 juli. 

Stockholmssyndromet: Bankdramat nu som film

… men vad är egentligen sant?

I dokumentären Norrmalmstorgsdramat inifrån (2003) berättade Janne Olsson för första gången sin version av händelsen. Finns att se i SVT:s guldgruva Öppet arkiv.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top