Mari Götesdotter spelar Monica Zetterlund i höst: “Hon följde sina drömmar”

Malmö stadsteater förvandlas till jazzklubb när de berättar historien om en av Sveriges största artister genom tiderna – Monica Zetterlund.

Mari Götesdotter, som spelar Monica Zetterlund i höst, beundrar jazzlegendens mod och integritet: 

– Hon gick verkligen sin egen väg. Hon valde att följa sina drömmar och trotsa könsmönster och konventioner, och lämnade lilla Hagfors i Värmland och kastade sig ut på jazzklubbar i USA. Men inte bara det. Hon hade dessutom en hög integritet, så på ett sätt har det varit ganska svårt att hitta rättvist material om hennes liv. Hon levde förstås ett spännande liv på scener ute i världen, samtidigt blev hon mamma tidigt. Hon måste förstås ha varit väldigt kluven och ofta önskat att hon kunde vara på två platser samtidigt. 

Personligen har Mari Götesdotter alltid haft ett speciellt förhållande till Monica Zetter­lund. 

– Min pappa gillade jazz. Han introducerade jazzen för mig, och där ingick Monica Zetterlund, Svante Thuresson, Povel Ramel och Arne Domnérus. Och Beppe Wolgers förstås. Det är musik och musiker som har format inte bara mig, utan på något sätt hela den svenska folksjälen. 

Jazz och folkmusik

Monica Zetterlund är unik, menar Mari Götesdotter. 

– Monica var ju en av dem som blandade jazzen och folkmusiken och därmed skapade den svenska jazzens särskilda klang. 

Den danske saxofonisten Benjamin Koppel är kapellmästare i den fyra man starka orkestern Benjamin Koppel Quartet som står på scenen i höst. Och det är förstås Monica Z-jazz de spelar. 

– Det är så mycket bra musik. Trots det hade Monica en enorm scenskräck och var väldigt självkritisk. Den enda platta hon var nöjd med var den hon spelade in med Bill Evans, säger Mari Götesdotter. 

Mari Götesdotter spelar Monica Zetterlund i höst:
Monicas vals har premiär 21 september på Malmö stadsteater.

Parallella historier

Föreställningen sträcker sig över Monica Zetterlunds liv, från att hon var 16 år gammal till att hon dog vid 67 års ålder. 

– Det är ett riktigt drömspel och två parallella historier som utspelas. Det är karriär och privatliv, och musik och spelscener, om vartannat. Jag kommer att hoppa i och ur olika världar. Den gamla Monica kan plötsligt välja att gå in i sina minnen och drömmar. Och då är jag en ung Monica igen. 

Mari Götesdotter rankar ­Monica Zetterlund-föreställningen som det roligaste, men också det svåraste, som hon ­någonsin har gjort. 

– Jag känner ett stort ansvar för föreställningen. För att jag tycker så mycket om Monica. Jag vill inte ge en förskönad bild av henne, men jag vill heller inte göra våld på henne. 

Att gestalta en känd person som många har en egen relation till är en utmaning, tycker hon. 

– Det är en balansgång. När det kommer till kroppsspråk, dialekt och sättet att sjunga – hur mycket ska vara ­Monica och hur mycket ska vara jag själv? Dessutom spelar jag ­Monica under ett helt liv, från 16 år till 67 år. Från Värmlandsskogarna till jazzklubb­arna. Men jag tror att vi har hittat en bra balans i vad som är Monica och vad som är jag. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top