”Gå fram nu och säg tack till moster Klara! Ni får ursäkta Vera men hon är lite blyg.”
Det är exempel på saker som du absolut inte ska säga om du har ett blygt barn.
– Om man ursäktar blyga barn inför andra så signalerar man ju till barnet att det är något fel på det, säger Malin Gren Landell som skrivit boken ”Förstå och bemöta blyga barn”. Man ska inte heller försöka tvinga barnet att ändra på sig.
Malin Gren Landell
Ålder: 55 år.
Bor: I Linköping.
Familj: Särbo och två vuxna barn.
Titel: Psykolog och författare.
Bästa egenskap: Jag brinner för saker och är engagerad.
Sämsta egenskap: Jag vill hjälpa för mycket.
Känner mig blyg: När man ska mäta sig med varandra, blir obekväm då.
Drömmer om: Att ha ett ungdomskafé i Linköping.
Mest stolt över: Mina barn.
Aktuell: Med boken ”Förstå och bemöta blyga barn”, Natur & Kultur. Inblandad i regeringsuppdrag med fokus på skolfrånvaro i skolan och förskolan och föreläsningar.
Blyghet betraktas som ett temperamentsdrag, menar Malin och det kan komma till uttryck på många olika sätt. Bland annat genom att barnet håller sig i bakgrunden, är tyst, inte svarar på tilltal, inte hälsar. Något som kan missförstås och kan uppfattas som surhet, ointresse och oartighet.
– Om barnet inte får hjälp så kan det utvecklas negativt, i vissa fall till social rädsla som hämmar utvecklingen, fortsätter Malin.
Skillnad på social ångest och blyghet
Malin Gren Landell är i grunden psykolog och har arbetat i direktkontakt med barn med social ångest under 20 år på BUP. Social ångest är en psykiatrisk diagnos och inte samma sak som blyghet även om båda har inslag av social rädsla, berättar Malin.
– När man har social ångest har man en stark rädsla för att hamna i centrum, bli exponerad, bli negativt bedömd och att göra fel. Och det kan visa sig genom att de avstår från att delta i redovisningar i skolan eller på idrotten. Fast de egentligen vill vara med.
Malin menar att blyga barn kommer mer till sin rätt när det är ordning, lugnare miljöer med möjlighet för reflektion, rutiner, längre tid. Och inte minst mindre barngrupper.
– Jag hade fördelen att växa upp på landet i värmländska Molkom och gå i en mindre skola. Och jag skulle önska att det fanns fler möjligheter till mindre klasser och större lugn för alla, och att de små skolorna på landsbygden skulle få finnas kvar, säger Malin.
Man räknar med att omkring hälften av befolkningen anser sig som blyga. Men varför är det då så tyst om de tysta barnen?
– Det blir sällan något akut kring dem medan de utagerande visar sig så tydligt. Men om du inte har stämman som gör dig hörd kanske du inte heller får hjälp tyvärr.
Svårt att upptäcka lidandet hos blyga barn
Och just därför kan lidandet hos de tysta barnen vara svårt att upptäcka. Tillsammans med föräldrarna eller med en bästis kan det fungera bra och de kan prata och vara aktiva medan de i andra situationer kan vara hämmande eller ”stela”. Och då kan omvärlden behöva hjälpa till.
– Om barnet till exempel inte vill åka med på släktkalaset, och säger att ”det är tråkigt”, eller har ont i huvudet så kanske man inte förstår att det är just blygheten som är orsaken.
– Då kan man underlätta genom att åka så familjen är där en kvart före alla andra så att barnet inte behöver komma fram och hälsa på alla på en gång.
Malins tips för att bemöta blyga barn
- Stå upp för barnet – om du ber om ursäkt för att barnet är blygt kan barnet tolka det som att det är något dåligt.
- Ge tid och låt barnet få känna av situationen innan hen säger något eller går med i en aktivitet eller lek – pressa och pusha inte.
- Stötta att delta, till exempel genom att en vuxen är med i början av leken.
- Uppmuntra att våga säga ifrån på konstruktivt sätt, att inte bli överkörd.
- Försök inte göra om barnet – var stolt över det.
Mindre blyga syskon kan också vara draghjälp åt ett blygt barn men även andra förstående vuxna och släktingar.
– Inte minst far- och morföräldrar har en jättestor roll att fylla för de här barnen. Till exempel genom att ge av sin tid och ge barnet möjlighet att göra de lite mer långsamma sakerna. Men också genom att låta barnet uttrycka sin åsikt och kanske träna på att få lite mothugg, men i en trygg miljö. De är kanske inte heller lika oroliga som föräldrarna.
Malin var 15 år när hon bestämde sig för att bli psykolog. Men det var ingen självklarhet.
– Jag kommer inte från någon akademisk familj. Pappa har arbetat inom skogsbranschen och mamma är hantverkare och textillärare.
Risk att känna sig ensam som blyg
Det var i stället en väninna till Malins mamma som inspirerade till yrkesvalet. Hon var psykolog och hade skrivit en bok i ämnet som påverkade Malin. Men det är inte alltid som någon inspiratör dyker upp i en liten by och då kan numera annat inspirera. Malin nämner sociala medier.
– Det är visserligen dubbeleggat, något som kan vara stressande och problematiskt å ena sidan men som för blyga barn ändå kan vara en fördel. De slipper ögonkontakten, kan tänka efter innan de lägger ut något, och de kan också prova på att gömma sig bakom en lite kaxigare identitet.
Barn med social rädsla löper en ökad risk för att känna sig ensamma, bli utsatta av andra barn och få sämre relationer med andra och att man utvecklar social ångest, vilket i sin tur kan leda till missbruk av alkohol eller droger.
– Men för många är det övergående som när fyraåringar blir blyga en tid när de upptäcker att andra barn tänker saker om dem eller under identitetskriserna i tonåren. Men för andra är det temperamentssdrag man behöver lära sig att hantera och att leva med.
Blyghet är inte alltid en nackdel
– Jag har nog varit blyg själv och suttit bredvid och lyssnat och iakttagit, säger Malin och pekar samtidigt på att blyghet inte alltid måste vara en nackdel.
Blyga personligheter uppskattas ofta för att vara lugna, empatiska, lyhörda, omvårdande och ansvarsfulla.
– Och om man inte gillar att möta så många nya personer så kan man bli mera trofast vän, tillägger Malin.
Malin Gren Landell har arbetat med forskning, med behandling i och terapier och med utvecklings- och ledningsfrågor. På senare år har hon lett en statlig utredning som bland annat har bidragit till lagstiftning som innebär att skolan måste utreda orsakerna till frånvaro och vidta åtgärder utifrån detta när en elev har oroande frånvaro.
– Ja, jag har föreslagit saker som har förverkligats i skollagstiftningen. Så det skulle kunna stå på min gravsten: ”Jag har skapat lag”, säger hon och skrattar.