Samtal förebygger att äldre män mår dåligt: ”Man behöver träffa folk”

”Män har inte färre känslor än kvinnor. Vi blir arga, rädda, ledsna, glada och kära.” Det säger Thomas Cohn, som har varit samtalsledare i flera samtalsgrupper där äldre män samlats för att tala om livet – om det som är viktigt på riktigt.

– Kanske är det så att vi oftare pratar om ”doing” (att göra) medan kvinnorna talar om ”being” (vara), säger Thomas Cohn, 71, lite fundersamt när vi träffas. Så börjar vi tala om detta att kanske är vi alla rätt lika inombords men medan (om vi nu ska generalisera) kvinnor ofta har tränat hela livet på att prata om känslor och relationer så har män talat mer om fotboll, bilar och verandabyggen. Och på äldre dar kompletterar vi alla med att prata om krämpor. 

– Och kanske är det så att vi män inte har utvecklat ett språk för att beskriva nyanserna i våra känslor, säger Thomas. 

Medan vi kvinnor ibland simmar runt i ett ständigt svallande hav av ”hur mår jag”, och ”då tyckte jag”, och ”så kändes det”, tänker jag. 

Thomas Cohn. Foto: Maggan Hägglund

När jag berättar för Thomas om när jag hörde champagneexperten Richard Juhlin tala om den där gången han ordnade vinprovning för sina killkompisar i fotbollslaget och en del inte kände någon större skillnad medan en kille sa direkt ”De där tre går bort direkt, men det här vinet är Maradona och det här är Messi.” Och hade exakt fångat nyanserna fast inte i vanliga vinprovartermer. 

– Precis så! säger Thomas. 

Samtalsledare för äldre män

Thomas är psykolog men har alltid varit verksam också ideellt, inte som psykolog påpekar han, utan som medmänniska. 

– Livet är inte slut bara för att man går i pension. Det är bra att vakna och veta att idag ska jag göra något vettigt och samtidigt ha lite kul. 

Efter att ha varit en stöttande röst i telefonen för olika stödlinjer tackade han ja när organisationen Hjärnkoll sökte samtalsledare. 

Glödlampan och ensamheten

– I en grupp frågade jag, ”Skulle du kunna ringa någon för att be om hjälp med att byta en glödlampa?” berättar Thomas Cohn. 
– Det kunde alla tänka sig. Så frågade jag: ”Skulle du ringa till någon och säga nu känner jag mig lite ensam, ska vi inte prata lite eller vill du kanske komma över?” Nej, det skulle ingen göra. Sen insåg vi själva hur snurrigt det var. 

– Projektet var så seriöst och proffsigt, det stöttades av Folkhälsomyndigheten och man samarbetade med olika stadsdelar och regioner. 

Thomas erkänner att han var lite spänd inför detta att leda en samtalsgrupp med enbart män mellan 65 och 90. 

– Vi får väl se vad det blir, tänkte jag. 

Här skulle män mötas, män som inte kände varandra sedan tidigare men som tipsats om att det kunde kanske vara något för dem – ”Samtal och fika för män 65 år och äldre”. Att få träffas och prata om hur man har det och hur det varit och hur det kan bli. Dela sin berättelse och lyssna på andra. 

Självmord vanligare bland män 85+

Målet var att nå män som riskerade att vara lite för ensamma för att må bra. Ett slags förebyggande må-bra-vård. För det statistiken och erfarenheten visar är att för äldre män är ofrivillig ensamhet en risk för depression. Och oupptäckt och obehandlad depression kan ligga bakom den skyhöga statistiken av självmord bland svenska män över 85. Självmord är markant mycket vanligare bland män 85+ än i någon annan åldersgrupp (se statistik längst ned). 

Det är därför som Hjärnkoll, en ideell förening som arbetar för psykisk hälsa, dragit igång sitt projekt med samtalsgrupper, speciellt för män. För i blandade grupper dominerar alltid kvinnorna, i antal och kanske också i prata-om-känslor-vana.  

Och hur blev det? 

– Min känsla var att deltagarna blev glada av träffarna och att det kändes meningsfullt att få inblickar i andras liv. Och själv fick jag massor av energi, ibland kunde jag vara trött när jag gick dit men så fick jag höra alla dessa livshistorier och det var så häftigt. Att höra om andra liv är en krydda, så mycket är likt, men så mycket är olikt. Livet berikas när man får dela detta, säger Thomas Cohn. 

Riskfaktorer för depression

Att äldre män oftare riskerar att drabbas av ofrivillig ensamhet och depression har många orsaker, bland annat: 

  • Män söker mer sällan än kvinnor vård och hjälp för ångest och depression. 
  • Depression tar sig ofta andra uttryck hos män än hos kvinnor och riskerar därför att inte upptäckas. Hos män yttrar sig depression i kroppsliga uttryck och som irritation, oföretagsamhet och missnöje. 
  • Män självmedicinerar oftare än kvinnor med alkohol vid ­nedstämdhet. 
  • Det finns ett kulturellt tryck på att män ska vara starka och inte behöva hjälp. ”Bra karl reder sig själv” har de fått höra hela livet.   
  • Män har ofta ett glesare socialt nätverk än kvinnor. Dels har män oftare än kvinnor haft yrkesarbetet som det centrala i livet och när de slutar jobba tappar de stora delar av sitt sociala sammanhang. Dels har det i många relationer varit kvinnan som haft ansvaret för att hålla i de sociala kontakterna och om hon blir sjuk eller går bort dör umgänget ut. 

Källa ”Äldre män pratar inte om livet”

Höra andras berättelser

Kent Jinghall, 85, tidigare chef på olika poster inom oljeindustrin, håller med: 

– Jag tyckte att det var väldigt trevligt. Det var spännande att höra de andra männen berätta om sina livserfarenheter, säger Kent, som deltagit i en av samtalsgrupperna för män på Baltzar Träfflokal på Kungsholmen i Stockholm. 

Kent Jinghall. Foto: Maggan Hägglund

Han fick höra talas om gruppen via anhörigstödet som han fått eftersom han vårdar sin hustru Barbro som drabbats av Alzheimer. 

– Man behöver träffa folk, säger Kent och beskriver hur livet förändrats när livskamraten sedan mer än 60 år fått Alzheimer och han själv blivit en dygnet-runt-vårdare.  

Samtalsträffarna, med Thomas som både samtalsledare och deltagare, blev viktiga möten. 

– Vi blev som kompisar, och ett par av de andra männen hade samma situation som jag – deras fruar hade också drabbats av Alzheimer, säger Kent.

Genomgående i utvärderingen av samtalgrupperna är att det varit så stimulerande att träffa andra, höra deras livsberättelser och prata om sånt som är viktigt. 

Vikta saker att lyfta

– Vi vill ge utrymme för männen att prata om livet och det som berör.  På vårt sätt, i vår takt och med våra ord, säger Thomas. 

Och själv var han den som såg till att samtalen – i alla fall någotsånär – höll sig kring de åtta teman grupperna samlades kring. (Se ruta nedan)

– Jag tycker att det här med samtalsgrupperna är så bra. Det behövs så lite och ger så mycket, bara genom att träffas och prata kan man höja livskvaliteten för många, säger Thomas Cohn.

8 viktiga ämnen att prata om

De här åtta ämnena samlades samtalsgrupperna för män kring. Kanske något att prova själv när samtalen snurrar lite väl enformigt kring väder, barnbarn och krämpor?

  1. Att åldras
  2. Livet i backspegeln
  3. Tunga upplevelser och berikande erfarenheter
  4. Oro och förtröstan
  5. Att vara sin egen närmaste vän
  6. Existentiella frågor
  7. Skam och försoning
  8. Vägen framåt 

Självmordsstatistik

Procentuellt är det i Sverige män 85+ som oftast tar sitt liv. (I faktiska tal sker flest självmord i de yngre grupperna eftersom de är större.) 

ÅlderAntal självmord per 100 000Antal självmord per 100 000
MänKvinnor
15-29145
30-44198
45-64239
65-84249
85+4012
Källa: SCB

Här kan du få hjälp

Jourhavande präst nås via 112. Mind Självmordslinjen tel 90 101.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top