Cirka två miljoner svenskar lider av svår, kronisk smärta som håller i sig under väldigt lång tid. Det är en plåga som kan suga musten och livslusten ur den som har ont. Man sover dåligt, är ständigt trött och kan bli deprimerad. Tv-profilen och författaren Carin Hjulström vet hur det känns. Hon är nämligen en av dem som drabbats av långvarig smärta.
– Allt började med att jag skadade handen under en ridtur för många år sedan och krossade mitt högra lillfinger. Läkaren ville sjukskriva mig i flera veckor eftersom jag använder högerhanden hela tiden i mitt skrivande arbete – men jag vägrade att låta skadan stoppa mig. Jag skulle absolut tillbaka till jobbet och lärde mig göra allt med vänster hand, tvingade mig att prestera och fungera som vanligt.
Samtidigt var hon mamma till två mellanstadiebarn och hade precis blivit programledare för SVT-programmet Carin 21:30. Det var bara att bita ihop, the show must go on…
Drabbades av utmattningsdepression
När Carin kikar i backspegeln och reflekterar över det öde som senare kom att drabba henne, inser hon att det kanske var här det började. De tuffa månaderna med att tvinga hjärnan att använda vänster hand istället för höger, parallellt med tusen krav från både privatlivet och jobbet blev till sist för mycket. Både psyket och kroppen sa ifrån:
– Jag drabbades av en utmattningsdepression. Jag tålde inte medicinen som jag fick, allt jag åt rann rakt igenom mig. Eftersom jag inte kunde rusa iväg under sändningarna stod jag där framför kamerorna och knep sätesmusklerna till bristningsgränsen för att behålla kontrollen.
Trots att problemen så småningom klingade av hade Carin vant sig vid det ständiga knipandet. Till sist var det omöjligt att slappna av, musklerna hade liksom låst sig.
En långvarig virusinfektion ledde dessutom till en brännande nervsmärta utmed hela vänsterbenet. Smärtorna spred sig nu även ner i högerbenet. Att smärtor vandrar i kroppen är ganska vanligt vid långvarig smärta. Men läkarna stod frågande. En ortoped hävdade att det handlade om inflammationer i mjukvävnaderna runt höftpartiet, så kallad trokanterit.
Konstant smärta i över tio år
– Jag fick alla möjliga former av behandling men smärtan blev bara värre och värre. Till sist var den så svår att jag knappt kunde röra mig. Villan jag bodde i hade fyra våningar så jag fick flytta till en lägenhet med hiss för att hemmalivet skulle fungera bättre.
I över tio års tid fick Carin dras med att alltid ha ont. Hon genomgick otaliga undersökningar och ständigt nya behandlingar som inte fungerade. Till sist remitterades hon till en smärtklinik där hon fick träffa en specialistläkare. Det var då livet vände.
4 fakta om långvarig smärta
- Cirka 20 procent av befolkningen drabbas av långvarig smärta, vilket innebär att man haft ont varje dag i minst tre månader.
- Långvarig smärta betraktas numera som en egen sjukdom, till skillnad från akut smärta som är ett slags larm om att något kan vara fel i kroppen. Långvarig smärta är sällan farligt.
- Hälften av alla de som söker läkare gör det på grund av smärta. 80 procent får ingen effektiv smärtlindring.
- Långvarig smärta leder ofta till utmattningssyndrom, dels för att man blir trött av att alltid ha ont, dels för att de ständiga smärtsignalerna tröttar ut hjärnan.
– Läkaren på smärtkliniken, Karsten Ahlbeck, sa att jag var ett typexempel på den nya diagnosen långvarig smärta. Jag kände inte ens till att det fanns en sådan diagnos, trots att det är något som drabbar väldigt många. Sjukvården står ofta handfallen inför symtomen på denna okända sjukdom – man undersöker, röntgar, utreder, testar olika behandlingar, men hittar inga fel.
Det är därför Carin Hjulström har skrivit boken ”Överlista smärtan” tillsammans med överläkaren Karsten Ahlbeck. De vill att boken ska fungera som en ögonöppnare för både patienter som har ont och deras läkare.
Därför drabbas man av långvarig smärta
Långvarig smärta är ett tillstånd som kan uppstå när kroppens smärtsystem gått i baklås och löper amok. Ursprunget till smärtan – ett benbrott, muskelinflammation, nervskada, överbelastning, en infektion och så vidare – kan för länge sedan ha läkt och är inte längre orsak till smärtan. Men av någon anledning har hjärnan triggat igång en hyperaktivitet i smärtsystemet hos vissa människor.
– Det normala är ju att smärtan klingar av vartefter en skada eller infektion läker. Men för den som drabbas av långvarig smärta sker motsatsen – signalerna minskar inte i takt med att skadan läker; hjärnan fortsätter att sända ut smärtsignaler, ungefär som ett självspelande piano, förklarar Carin.
Utmattning och depression vanligt vid långvarig smärta
Den ständiga smärtan dränerar patienten på energi samtidigt som värken ofta stör sömnen. Utmattning och depression är vanligt och många drar sig undan socialt umgänge; det är jobbigt att vara trevlig och uppsluppen när man har ont och känner sig slutkörd.
– Dessutom drabbas man ofta av ”rörelserädsla”. Allt gör ont och då undviker man så klart att utsätta sig för smärta. Jag märkte att jag blev mer och mer passiv och orörlig. Mitt liv krympte, säger Carin och fortsätter:
– Det gäller att inse att kroppen inte tar skada av att man utmanar smärtan och rör på sig. Tvärtom ger fysisk aktivitet en enorm smärtlindring på sikt. Dessutom sover man bättre när man rör på sig och själen blir gladare.
Smärtkliniken har hjälpt henne
Carins smärtnivåer har sjunkit avsevärt sedan hon fick hjälp på smärtkliniken, även om hon fortfarande har ont när hon rör sig. Hon saknar att kunna springa i skogen, gå i högklackade skor och hålla igång på dansgolvet som förr.
– Men jag tänker istället på allt som jag numera klarar av – att ta långa, härliga skogspromenader med min hund, att orientera och provjogga några steg varje dag, säger Carin.
– Med de verktyg som jag fick från smärtkliniken känns det som att jag är på väg att överlista min felprogrammerade hjärna och har tagit kommandot över smärtan. Jag har återerövrat mitt liv.
Bästa behandlingen
- När din smärta blivit ordentligt utredd av läkare och ingen anledning till det onda kan hittas, är det dags att sluta leta efter orsaken till smärtan.
- Acceptera att smärtan finns och att ingen kroppslig skada eller sjukdom ligger bakom. Inse att felet ligger i hjärnans smärtsystem som blivit felprogrammerat.
- Se till att du får en skräddarsydd läkemedelsbehandling för just din typ av smärta. Med rätt medicin kan de värsta smärtorna filtreras bort och du slipper lida i onödan.
- Övervinn rädslan för smärtan som gör att du inte vågar röra på dig och inskränker ditt liv. Försök förstå att din kropp inte tar skada av fysisk aktivitet, som är den enda vägen bort från värk, passivitet och känslan av meningslöshet.