Minskar stress och lindrar sorg: ”Kattmys ­borde finnas på recept”

Carina Nunstedt och Ulrica Norberg, hängivna kattfans, var övertygade om att dessa s­pinnande, mjuka varelser kan hjälpa oss att minska stress och lindra sorg – något de båda har egen erfarenhet av. Nu kommer boken "Cat power – Kattens läkande kraft".

“Men matte, hur mår du egentligen?” Alla som någon gång har fått den där kloka genomträngande blicken från sin katt när livet stormar vet att våra älskade missar har en fenomenal förmåga att känna av sina ägares sinnesstämningar. Tidigare var det främst hunden som tillskrevs lyhördhet och empati, men i takt med att den tidigare eftersatta kattforskningen på senare år har fått ett uppsving har man kunnat påvisa att katter är lika socialt begåvade som hundar. 

 

Intervjuer med forskare

Det och mycket annat fann Carina Nunstedt och Ulrica Norberg då de i arbetet med sin nyutkomna bok “Cat power – Kattens läkande kraft” började botanisera i vetenskapliga studier och intervjua framstående forskare på området. 

Carina Nunstedt

Ålder 52 år.

Bor I Stockholm.

Familj Sönerna Wilmer, 20, och Oscar, 17, samt kattsyskonen Mia och Magnum.

Yrke Förläggare, journalist och författare. 

Ulrica Norberg

Ålder 48 år.

Bor I Stockholm.

Familj Maken Magnus, 50, barnen Olivia, 16, och Edgar, 11, samt katterna Bore och Clea och hunden Hamilton.

Yrke Författare och yoga­lärare. 

Aktuella Carina och Ulrica har skrivit boken ”Cat power – Kattens läkande kraft” (Bazar förlag).

Att katter besitter en skattkista av egenskaper som kan komma oss människor till nytta var egentligen ingen nyhet för vare sig Carina eller Ulrica. Båda växte de upp med katter som hade en enande och tröstande funktion i familjen. För Ulricas del var den rödmaskade hankatten Napoleon avgörande för att hon i tonåren skulle hitta styrkan att ta sig ur en destruktiv kärleksrelation. Med ett leende minns hon hur ­Napoleon demonstrativt släpade ut pojkvännens kvarglömda tröja till en rabatt på tomten och kissade på den. 

– Han kunde inte ha varit mer tydlig i sitt budskap: Fanskapet ska ut!

I enlighet med ­Napoleons önskan fann Ulrica så småningom en man som behandlade henne väl och dessutom hade den goda smaken att ge henne den allra finaste av 30-årspresenter: Den heliga birman Bella. För Carina var längtan efter barndomens kattförgyllda tillvaro svårare att stilla. Livskamraten Anders Nunstedt, känd musikjournalist, visade sig nämligen vara kattallergiker. På försök lånade familjen hem Ulricas katt Bore, även han av rasen birma som i många fall kan vara skonsam för allergiker. Men efter bara några timmar började Anders ögon obönhörligen rinna. Drömmen om en katt var därmed släckt för all framtid, trodde Carina.

Efter att Anders drabbats av cancer öppnades dock kattdörren oväntat upp igen. När cancern kom tillbaka för tredje gången samtidigt som coronapandemin bröt ut isolerade sig Anders på familjens lantställe.    

 

Minskar stress och lindrar sorg:  ”Kattmys ­borde finnas på recept”
Samtliga av Carinas och Ulricas katter är med ”bokhyllebilden”, även om vissa av dem kan vara lite svåra att upptäcka.

 

– I sin ensamhet började han titta på kattungar på nätet och läsa mer om den sibiriska rasen som är allergivänlig. Jag behövde knappast någon övertalning när Anders föreslog att vi på försök skulle skaffa en sibirisk katt. 

 

Sjukdom i familjen

Försöket föll väl ut. Familjens nytillskott Mia visade sig inte bara vara en fullträff ur allergisynpunkt, hon blev också en trygghet under en turbulent tid med återkommande sjukdomstillbud för både Anders och Carina själv som drabbades av hjärtproblem. När Carina fick nys om att Mia hade en kattbror som liksom hon själv led av ett hjärtfel kände hon att det var meningen att han skulle få flytta in hos dem. Anders var genast med på noterna. Tonårssönerna satte sig däremot på tvären.

– De tyckte att det skulle bli för stökigt med två katter i lägenheten. Lite oväntat var vi tvungna att ta till det tyngsta övertalningsartelleriet. Till slut sa Anders bara: “Det här är det jag önskar mig mest av allt.” Då blev våra söner tvungna att böja sig. För egen del såg jag hur mycket katterna betydde för Anders som var sjuk. Tidigare hade jag aldrig tänkt på att katter är så lyhörda, att de går till den som har ont och försöker hjälpa till.

Även Ulrica, vars man under många år var svårt sjuk i en leversjukdom som med tiden krävde en levertransplantation, har sett prov på kattens omvårdande egenskaper.

 

Katterna stöttade

– När min man Magnus var som sjukast var de som en flock runt honom. Någon låg på magen och en annan bredvid. Det var som om de hjälpte honom att bära bördan av de omänskliga smärtorna som han plågades av. Samtidigt blev katterna även mina hjälpare. De lindrade känslan av otillräcklighet som man som anhörig till en svårt sjuk person alltid känner.

Ulrica understryker att katter på sina håll används inom vården. 

– Det finns exempelvis en amerikansk psykolog, Jeffrey Young, som på sin mottagning har två katter som han presenterar som sina “assisterande terapeuter”. Katterna är inne i rummet och rör sig bland klienterna. Om samtalet blir väldigt emotionellt kan det hända att de kommer och lägger sig i klientens knä. 

Jeffrey Young upplever att 

deras närvaro ger ett enormt mervärde för honom som terapeut. Innan han tog hjälp av katter menar han att det tog fler sessioner innan hans klienter började öppna upp sig om sina problem.

Att ha en spinnande katt i sin närhet har visat sig ha flera konkreta hälsofördelar, men vi har också mycket att lära oss av katternas sätt att förhålla sig till livet. Carina och Ulrica menar att det finns många goda skäl att se katten som vår läromästare. 

– Det handlar framförallt om att vi kan ta intryck av kattens starka egenskaper som i många fall är stora utmaningar för oss. Medan åtskilliga människor av vår tid håller på att stressa ihjäl sig är katten noga med att tillgodose sitt behov av vila och återhämtning. Genom att ha den som vår förebild kan vi sakta ner tempot och därmed må bättre.

Katten har också mycket att lära oss ifråga om integritet och gränssättning. 

– När den vill vara för sig själv går den undan, och om någon inkräktar på dess personliga sfär säger den ifrån. Vi människor har däremot en tendens att i lite för hög grad försöka vara andra till lags. 

Att katter är livsnjutare av rang kan alla som haft dem i sin närhet skriva under på. Ulrica, som kan titulera sig yogamästare, har blivit starkt påverkad av deras meditativa förmåga.

 

Gillar yogamattan

– Varje gång jag rullar ut min yogamatta kommer mina katter och lägger sig på mattan eller i min famn. Jag tolkar det som att de försöker att säga mig att yogan är en bra rutin som jag ska fortsätta med. När min man var sjuk var det katterna som fick mig att prioritera träning och tid för mig själv. Det var så påtagligt att de gav mig till-
låtelse till små andningspauser för att hämta energi. Det är lite intressant att det är ett djur som hjälper mig att bli en bättre människa. Katterna påminner mig om att det gäller att värna om livet eftersom vi inte får det tillbaka. 

I sin bok har Carina och ­Ulrica intervjuat Björn Natthiko Lindeblad, Ernst Kirchsteiger och andra kattfrälsta som berättar om hur katterna har berikat deras tillvaro. De har också pratat med den 37-åriga kattinfluencern Josephine som efter diverse trauman och svek från omgivningen har valt bort att leva med människor. Hennes familj består istället av sju trofasta katter av rasen ragdoll. Och Josephine är inte så ovanlig som man kan tro.

 

Katt på recept

– Idag lever många hellre med en katt än en människa. I en studie har man sett att man kan ha precis lika starka känslor för en katt som för en annan mänsklig varelse, vilket förvånade forskarna. Det finns nog en liten fördom kring personer som lever ensamma med sin katt. Det är ju ändå bara ett husdjur, tycker en del. Men tillsammans kan ju en människa och en katt vara en jättefin familj. Eftersom ensamheten är ett så stort problem för många skulle man önska att umgänge med katter kunde skrivas ut på recept, konstaterar Carina. 

Själv är hon sedan i juni förra året ofrivillig singel efter 24 års äktenskap. Cancern tog till slut maken Anders liv. På hans sida av sängen breder numera kattpojken Magnum ut sig om nätterna, och på en kattställning bredvid sängen sover Magnums syster Mia. 

 

Tröst i sorgen efter maken

– När jag blev ensam gick det inte att hålla sovrumsdörren stängd för dem längre. Jag behöver deras sällskap. Så här i efterhand tror jag att Anders hade en högre plan med att initiera kattköpet. Han ville nog fylla på i familjen så att det inte skulle bli riktigt lika tomt när han själv försvann. Och visst fyller katterna åtminstone en del av tomrummet. För både mig och mina söner betyder deras närhet extra mycket nu när inte Anders finns hos oss längre. Min äldsta son som flyttade hemifrån under hösten kommer hem flera gånger i veckan för att han saknar katterna så mycket.

Hos både egyptierna och kelterna användes katten för att lindra sorgearbetet. Även om tusentals år har passerat sedan dess kan våra katter fortfarande fylla samma funktion, intygar Carina.

– Jag kan inte nog framhålla hur mycket katterna har betytt under den sorgeperiod som jag fortfarande befinner mig i. De allra svartaste sorgedagarna finns de där som en tröst med sin värme, kärlek och humor. 

 

5 positiva -effekter av spinnande katt

 

- Minskar stress: Spinnandet minskar kortisolutsöndringen och ökar oxytocinet i vår kropp, vilket sänker blodtrycket och pulsen och vi slappnar lättare av.

- Bra för hjärtat: Kattägare löper 40 procent mindre risk att få hjärt- och kärlsjukdomar och drabbas i lägre utsträckning av hjärtattacker. Det kopplar forskarna samman med spinnandet.

– Bidrar till läkning: Kattens spinnande kan verka antiinflammatoriskt, den kan motverka inflammationer i senor och leder. Ljudbehandling med ljudvågor på mellan 25 och 50 hertz, vilket kattens spinnande kan komma upp till, används inom sjukvården för att läka brutna ben.

– Lindrar smärta: Ljudfrekvensen i kattens spinnande verkar lindrande för personer som lider av kronisk smärta.

– Förbättrar andningen: Människor som lider av andnöd kan uppleva att en katts spinnande hjälper dem till rätt andning. Detta eftersom katten spinner på in- och utandning. Tempot i kattens spinnande liknar andningsövningar. Att djupandas i takt med kattens spinnande är meditativt, vilket i sin tur är läkande. Ytlig andning eller allt för snabb andningsfrekvens orsakar stress, försvagar immunförsvaret och kan leda till sömnsvårigheter och depressioner.

   

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top