Eva-Britt fick en ny stil av Modejouren: “Jag känner mig som en drottning”

Eva-Britt Örtegren drog vinstlotten, en heldag med Modejouren, när Icakuriren firade sitt 75-årsjubileum. Häng med och se hennes nya stil. Frisör & makeupartist: Heléne Hagman Modestylist: Hedvig Andér Fotograf: Peter Knutson

Modejourens uppdrag:

Att hjälpa Eva-Britt hitta en bekväm och klassisk stil.

Eva-Britt är 157 cm lång och har storlek 36– 42 beroende på hur kläderna är skurna. Hon har en blandning mellan rak figur och kurvig figur med lite bredare höfter.

Eva-Britt fick en ny stil av Modejouren:
Eva-Britt Örtegren från Uppsala ska nu få ny stil av modestylist Hedvig Andér (till vänster) och frisör och makeupartist Heléne Hagman.

Tips till dig som är kort och har rak/kurvig figur: 

Välj gärna A-linjeformade plagg istället för plagg som markerar midjan.

Välj kappor, som förlänger, istället för jackor som kapar av kroppen. 

Välj trekvartsärm och gärna volangärm som är en fin detalj.

Välj över- och underdelar i enhetlig färgskala. Delarna behöver inte ha samma kulör men får gärna gå ton i ton för att inte klippa av kroppen.

Välj små mönsterbilder istället för stora.

Undvik att vika upp för långa ärmar på kappor. Låt istället en skräddare lägga upp dem även om det kostar en slant. 

Efter förvandlingen: “Jag känner mig som en drottning”

Hitta en festfin stass till dotterns bröllop. Det var Eva-Britt Örtegrens önskan när hon vann en dag med Modejouren. 

Klädd för bröllopsfest

Eva-Britt fick en ny stil av Modejouren:
Här är Eva-Britt klädd i kappa, klänning och ett par glittrande pumps för att gå på sin dotters bröllop.

Rosa- och beigemönstrad kappa,stl 34–44, 3 999 kr, Newhouse.

Beige klänning med rosa blommor,stl 34–44, 2 199 kr, Newhouse.

Strumpbyxor 20 denier, stl  S–L,79:90 kr, H & M. 

Glittriga pumps med slingback, stl 35–42, 499 kr, Zara.

Blekrosa väska i läder och kläpp med bambudetalj, 2 999 kr, Newhouse.

Stylisten Hedvig Andér:
Eva-Britt har haft en del vånda över vad hon ska ha på sig när hennes dotter ska gifta sig, ett inte helt okänt dilemma.

Här har jag valt en fodrad vår- och sommarkappa ovanpå klänningen. En kappa förlänger silhuetten istället för att kapa av kroppen som en kavaj eller jacka skulle göra. Den här kappan har rund halsringning och vackra knappar. Den är jacquardvävd och har ett grafiskt mönster till skillnad mot klänningen som är blommig. De båda plaggen går ton i ton och matchar varandra fint, till och med bättre än vad en blommig kappa och en blommig klänning skulle göra.

Den fodrade klänningen är lätt A-linjeformad och har en volangärm som fin detalj. En liten handväska ton i ton passar fint till både kappan och klänningen.

Festkänslan förhöjs av ett par silverglittriga spetsiga pumps i slingbackmodell med lite tunnare klack i bekväm höjd. 

Klädd för operabesök

Eva-Britt fick en ny stil av Modejouren:
Den röda kappan fungerar som utekappa på våren och sommaren och som innekappa under årets kallare månader.

Ofodrad röd kavaj/kappa, stl XS–XL,899 kr, Zara.

Röda byxor, stl 34–44, 399 kr, Zara.

Vit blus med svart revär och svarta klädda knappar i sidsömmen,stl XS–XL, 349 kr, Zara.

Svarta lackpumps, stl 35–42,199 kr, Zara.

Svart liten väska, 99 kr, H&M.

Stylisten Hedvig Andér:
Nu är Eva-Britt redo för att gå på opera eller konstutställning. Hon bär en röd ensemble, en färg som känns lite ovan för henne men som klär henne väl. Den pigga kappan ger lite 60-talsvibbar med sina stora vita knappar. Den har rund hals och saknar ficklock och stora detaljer som skulle bygga onödig volym. De röda kostymbyxorna har ojämn fåll nedtill vilket är en både rolig och kaxig detalj. Under kappan har Eva-Britt en rundhalsad vit blus med svarta knappar och svarta revärer i sidorna, lodräta detaljer som förlänger intrycket. På fötterna ett par lackpumps med rund klossig klack. Att satsa på samma kulör upptill och nedtill är ett bra trix om man vill förlänga kroppen. Den svarta handväskan bryter av det röda och matchar de svarta skorna.

Klädd för fika på stan

Eva-Britt fick en ny stil av Modejouren:
Pepitarutig kappa i svart/vitt, svarta byxor med utställda benslut och blanka svarta lackskor med vit sula skapar en fin helhet.

Svart topp, stl S–XL, 299 kr, Flash.

Syrenlila kashmirkofta, stl XS–XXL, 3 499 kr, Bitte Kai Rand.

Svart- och vitrutig trenchcoat, stl 36–44, 1 899 kr, Alice Bizous/Joy.

Stylisten Hedvig Andér:
Nu är Eva-Britt på väg ut på stan för att fika med sina vänninor. Hon är klädd i en tuff, klassiskt pepitarutig kappa. Den lilla rutan passar utmärkt till Eva-Britts korta längd. Kappan har skärp som med fördel kan knytas baktill. Ovanpå den svarta toppen bär Eva-Britt en syrenlila kashmirkofta utan knäppning. Modellen på de svarta utsvängda byxorna kallas kick flare och är tänkt att vara lite kortare men blir perfekt som fullängdsbyxor på Eva-Britt. Istället för dragkedja har de svarta byxorna en bred linning upptill, som både är bekväm och smickrande för figuren. Kappans färger kommer igen i Eva-Britts sneakers i svart lack med vita sula. De är skinnfodrade och har en beige skinnkant.

 

 

Volym i håret och färg på kinder och läppar

Eva-Britt fick en ny stil av Modejouren:
Skapa volym genom att rulla upp det torra håret på varma spolar och låt sitta i minst 20 minuter medan du gör annat. Låt lockarna svalna innan du försiktigt stökar till håret för att få volym.
Eva-Britt fick en ny stil av Modejouren:
Tupera lätt med en speciell tuperingsborste av svinborst som inte gör håret statiskt. En modern tupering ska inte synas utan endast ge håret volym och hållbarhet.
Eva-Britt fick en ny stil av Modejouren:
Lägg puderouge för att se naturligt fräsch ut. Le stort mot dig själv så att äppelkinderna kommer fram och lägg på rouget med lätta, runda rörelser.
Eva-Britt fick en ny stil av Modejouren:
Avsluta makeupen med läppstift. Lägg gärna lite utanför läpparna för att ge dem lite mer volym. Välj gärna kyssäkta (vattenfast) läppstift som inte fastnar i de fina små linjerna runt munnen.

Frisör och makeupartist Heléne Hagman…

… om Eva-Britts frisyr:

Eva-Britt har fint hår i dubbel bemärkelse. Hårstråna är tunna och fina, och hårkvaliteten är också fin eftersom håret mår bra. Men nu ska den lilla knuten i nacken väck! Jag vill ge Eva-Britt en frisyr med mycket volym, det kommer ge henne lite extra höjd och trolla lite med ansiktsformen. Men jag börjar med att lägga askblonda slingor i Eva-Britts blonda hår. Eva-Britt är en mycket aktiv person som inte har tid och lust att gå till frisören titt som tätt och då kommer de nya slingorna att matcha hennes naturligt gråa hår och göra att utväxten inte syns. 

Nästa steg är en så kallad nyansering, ett slags färgbehandling med lätt uppljusande effekt, som förstärker det krispigt blonda. 

Jag frihandsklipper håret i olika längder för att skapa volym och liv. Jag lägger sedan upp det torra håret på värmespolar eftersom det ger en mer hållbar frisyr än om jag bara fönar. Syftet är att ge håret volym, inte att det ska bli lockigt. Vanliga papiljotter går också bra.

Jag tipsar också Eva-Britt om hur man tuperar håret för ytterligare fyllighet och att hon gärna kan lägga en hårmask, ett slags hårinpackning, en gång i veckan för glans och lyster.

… om Eva-Britts makeup:

Det märks att Eva-Britt har varit rädd om sin hy och skyddat den mot väder och vind genom att skugga ansiktet med solhatt. 

Jag lägger en naturlig makeup och börjar med en lätt flytande foundation för att skapa en jämn bas. Ögonbrynen markeras med en vattenfast ögonbrynspenna för att rama in ansiktet innan jag lägger sandfärgad ögonskugga, för ljusare ögonlock, vattenfast eyeliner och mascara som är vattenfast upp till 38 grader. Därefter appliceras puderrouge som ger ett piggt och fräscht intryck. Make-upen avslutas med ett rosa läppstift med mycket glans. 

Tips! Våga färg på mun och naglar när du har kläder med mycket färg. Tänk på att färg äter färg! Har du färgstarka kläder, som Eva-Britts röda kappa (se föregående uppslag) kan du gärna satsa på röda läppar.

Var inte heller rädd för att blanda färger. Rosa läppar (till rosa kläder) och röda naglar är en fin kombination. 

Eva-Britt fick en ny stil av Modejouren:

“Och vinnare är… Eva-Britt Örtegren. Välkommen upp på scen!”

Platsen är Södra Teatern på Söder i Stockholm. Det är sen lördagseftermiddag i oktober och Icakuriren firar sitt 75-årsjubileum med flera hundra läsare. På scenen står stylist Hedvig Andér som just dragit lott om vem som ska få bli modell i Modejouren.

Ett halvår senare är det äntligen dags för Eva-Britt att träffa Modejouren. Hon är både förväntansfull och lite nervös.

Eva-Britt gick i pension för några år sedan efter att ha arbetat som HR-chef, de sista åren på Läkemedelsverket. Efter ett långt arbetsliv med intensiva dagar har hon fått träna på att bli pensionär, och det tog ett år innan hon blev ledig mentalt.

Lusten får styra

– Den första tiden jobbade jag som volontär med ensamkommande ungdomar inom Röda Korset samtidigt som jag läste franska och renoverade vårt hus i Dalarna, berättar Eva-Britt som också är med i Uppsala Trädgårdssällskap där hon är med och organiserar trädgårdsresor för medlemmarna. 

– När jag dessutom funderade på att anmäla mig till en kurs i arkitekturhistoria frågade min man mig om det inte var dags att gå på lustspåret istället för måstespåret. Det fick mig att komma till sans och inse att jag faktiskt hade uträttat en del i mitt yrkesliv och att jag inte behövde vara så effektiv och duktig längre.  

Nu har Eva-Britt vant sig vid sin nya frihet och börjar varje dag med en timmes promenad utmed Fyrisån i alla väder. Under tiden funderar hon på vad hon har lust att göra just idag.

Men den här dagen är inplanerad sedan länge. Eva-Britt anländer till fotograf Peter Knutsons studio för att prova kläder. På önskelistan står klädtips inför en stor högtid: dottern Toves stundande bröllop. Eva-Britt ser lite förvånad ut när Hedvig Andér plockar fram ett par glittrande slingbackskor i silver.

– Jag hade aldrig ens funderat på att jag skulle kunna ha ett par sådana skor, jag hade aldrig tittat åt deras håll. Men de är ju helt underbara.

Frisyr med volym

Eva-Britt vill också ha hjälp med sitt hår eftersom det har sett likadant ut sedan 1975! Modejourens frisör och makeupartist Heléne Hagman skapar ny frisyr med mycket volym. När makeupen är lagd granskar Eva-Britt sig själv i spegeln. Hon konstaterar att det är en annan kvinna hon ser.

– Jag blev ganska snygg om jag får säga det själv. Jag känner mig som en drottning!

Några dag senare mejlar Eva-Britt:

“Alla, jag säger alla, har samma kommentar, nämligen att jag ser minst tio år yngre ut! Så fräsch och ung du ser ut, var den mest förekommande kommentaren. Vilken vinst jag gjorde där på jubileumskvällen!”

Vill du också bli stylad?

Mejla och berätta varför du vill ha en ny stil. Skicka porträttbild och bild i helfigur till modejouren@egmont.se

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top