• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Relationsexperten: "Kärleken borde firas varje dag"

  Kommersiellt jippo, eller en påminnelse om att visa kärlek? Enligt relationsexperten Daniella Gordon behöver även par som levt ihop länge lägga tid på sin relation.

  Relationsexperten: "Kärleken borde firas varje dag"
  Foto: Istock

  Foto Lina Eidenberg Adamo

  Även om man har varit ihop i decennier så går det att få ordning på sin relation och börja leva mer kärleksfullt, menar Daniella Gordon, samtalsterapeut som bland annat medverkat i SVT-programmet Gift vid första ögonkastet. Ungefär 80 procent av alla par som söker hjälp hos henne har möjlighet att förändra sin relation, menar hon. 

  – Det spelar ingen roll om de har varit ihop i 10, 20, 30 eller 40 år. De trivs egentligen ihop, förhållandet har bara blivit lite tråkigt, de har fastnat i slentrian och behöver börja se varandra på nytt, säger -Daniella Gordon. 

  Men det är viktigt att ta tag i problemen och i det som skaver. 

  – Om man tycker att man har fastnat så måste man tänka om. Man kan förändra sin relation totalt. Det är som att gå in i ett nytt rum, plötsligt upplever man allt det positiva med sin partner igen. 

  Daniella Gordon är samtalsterapeut som i 40 år har jobbat med att hjälpa par och singlar att leva i kärleken. En av hennes klienter var frilansjournalisten Sofie Zettergren. Nu har de skrivit en bok tillsammans, Kärlek på allvar – att välja och behålla relationen (Norstedts). Den är tänkt att vara en -peppande bok både för singlar som vill göra sig redo för kärleken och för alla de par som strävar efter att fördjupa och förbättra den relation de redan har. 

  Berätta något positivt

  När par kommer till henne brukar Daniella Gordon inleda med en övning. Be dem båda att berätta något positivt om den andre. Något som de faktiskt tycker om hos sin partner. Sedan får de säga ytterligare något positivt. Så håller det på. Fram och tillbaka. Till slut har de sagt kanske sex-sju positiva saker om varandra.  

  – Plötsligt börjar det hända något. De ler, ögonen glittrar, och de börjar kanske minnas hur det var när de träffades. Nyckeln är att återupptäcka varandra på nytt. 

  Tre saker är viktiga i en relation, enligt Daniella Gordon: omtanke, kommunikation och engagemang. 

  – Omtanke kan vara att jag köper en apelsinchoklad till dig när jag besöker en salu-hall. Jag vet ju hur mycket du älskar apelsinchoklad. Det kan också vara att jag tar -barnen till förskolan trots att det egentligen är din tur. Jag ser ju att du är så trött. 

  Kommunikation handlar både om att uttrycka vad du själv behöver och att lyssna in din partners behov. 

  – Lyssna är viktigt. Att verkligen ta in vad den andre säger. Vi tror att vi lyssnar, men det gör vi inte. Vi kan inte diska, titta i mobilen och lyssna på partnern på en och samma gång. Att lyssna handlar om att titta på den andre och ta in kroppsspråket, tonläget, orden – allt. 

  Att vara tydlig med vad man själv behöver är också viktigt och behöver egentligen inte vara så svårt: "Älskling, jag vill jättegärna lyssna på dig, men jag behöver vara för mig själv och gå ut och gå i en kvart först." 

  Daniella Gordons bok Kärlek på allvar innehåller tips både för par och för relationslängtande singlar.

  Undvik anklagelser

  Anklagelser, "Men att du aldrig kan torka av diskbänken", är förstås bannlysta. Bättre att formulera en önskan. "Vet du, jag skulle bli så glad om du kunde torka av diskbänken." Och så finns det fyra ord som Daniella Gordon tycker att man ska undvika: Aldrig. Alltid. Borde. Måste. 

  – När man använder de orden generaliserar man. "Din mamma kommer alltid i första hand." Generaliseringar är ingen bra ingång i kommunikation. 

  Engagemang handlar om att vara genuint intresserad av vad den andre står för. 

  – Jag kanske är helt ointresserad av långfärdsskridskor, men om min man gillar det så måste jag intressera mig. "Hur var isen idag?" På så sätt får jag reda på saker om hans inre liv. 

  Stress är en kärleksdödare. I det uppskruvade samhälle vi lever i idag vill Daniella Gordon dela med sig av en övning som par borde göra dagligen. Sitta mitt emot varandra och titta varandra i ögonen i unge-fär en kvart. Berätta något som har hänt under dagen. Den andre lyssnar helhjärtat. 

  – Undersökningar visar att par knappt ser varandra i ögonen längre. De yr runt med det praktiska, sedan sätter de sig i soffan och tittar på var sin -mobiltelefon. Det är inte särskilt relationsbyggande. 

  Ta emot kärlek

  Många är dessutom rädda för kärleken. Daniella Gordon skulle önska att vi var mer i våra kroppar och inte så mycket i våra huvuden. Man måste inte tänka och analysera precis allting. Öppna upp bröstet och ta emot kärlek, uppmanar hon. 

  Människor måste också inse att det är nödvändigt att jobba med sin relation, säger Daniella Gordon. 

  – Allt annat förstår vi att vi måste underhålla. Träna så att vi inte blir sjuka. Men relationen ska liksom bara rulla på, utan att vi engagerar oss. Det här tankesättet är sprunget ur historien då äktenskapet var en social eller en ekonomisk konstruktion. Idag bygger relationer på kärlek, och kärlek måste man jobba med. Inte under den första förälskelsetiden, då flyter allt på. Men sedan. 

  Daniella Gordon tycker att alla hjärtans dag borde firas varje dag. 

  – Alla hjärtans dag har blivit ett kommersiellt jippo. Uttryck din kärlek varje dag istället. Vi tror att det är så svårt, men det är det inte. Mitt råd är att alltid försöka se det vackraste hos sin partner. Det försöker jag göra med alla människor. 

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!