• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sköldkörtelhormon, NDT, gjorde Emma symtomfri från hypotyreos

  I tolv år var hon helt under isen, ständigt utmattad och misstrodd av läkarna. Medicinerna mot sjukdomen hypotyreos hjälpte inte, men med alternativ behandling fick Emma Tranströmer livet tillbaka.

  Sköldkörtelhormon, NDT, gjorde Emma symtomfri från hypotyreos

  Underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos, är en vanlig diagnos framförallt bland kvinnor. Omkring 450 000 personer i Sverige medicinerar mot sjukdomen. Men inte alla blir hjälpta av den traditionella behandlingen med syntetiskt sköldkörtelhormon.

  Emma Tranströmer, 55 år, är en av dem. Först när hon fick naturligt sköldkörtelhormon, NDT, blev hon symtomfri. Nu njuter hon av sitt nya liv. 

  – Tänk dig att börja leva först när man är 55 år. Jag är lycklig, känner mig pigg och har aldrig mått så bra som nu, säger Emma över en indisk lunch. 

  I tolv års tid befann hon sig som i en mörk tunnel. Hon mådde dåligt trots att provsvaren var bra. 

  – Det var tröstlösa år, då jag kämpade för att få rätt behandling och läste på om sjukdomen för att kunna argumentera för min sak när jag träffade läkare. 

  Emma känner sorg över vad hon kallar för förlorade år, då när orken inte räckte till. Hela livet påverkades. Emma är sångerska och har tvingats tacka nej till stora uppdrag utomlands och ställa in konserter. Och hennes barn fick växa upp med en ständigt utmattad mamma. 

  – Jag somnade dagligen i soffan.  Det tog lång tid att ens ta mig upp ur sängen på morgonen.

  Gick upp 18 kilo

  Emma Tranströmer fick diagnosen hypotyreos redan 1991. 

  – Jag var väldigt trött och orkeslös fast jag inte borde vara det, nyförälskad som jag var, berättar hon. 

  Till en början hjälpte det läkemedel som de flesta medicineras med, Levaxin, ett syntetiskt sköldkörtelhormon. 

  När Emma tio år senare blev gravid var allt fortsatt bra, tills hon slutade amma. Då smög sig symtomen på igen. 

  – Jag blev allt tröttare och allt större och lade på mig 18 kilo i vikt på grund av en typ av ödem man enbart får vid underbehandlad hypotyreos. Jag glömde ofta vem jag träffat och vad vi pratat om eftersom jag hade problem med minne och koncentration. 

  Hon hade även typiska symtom som heshet, värk, och ögonbryn som föll av.

  Läkarna ansåg att hon var utbränd och att viktökningen berodde på övergångsåldern. Inget av detta stämde. Emma var jätteförtvivlad över upp-levelsen att inte bli trodd på, och ville bevisa att läkarna hade fel. 

  – Jag tvingade mig själv att promenera 1,2 mil dagligen för att få ner vikten, eftersom den bidrog till att min diabetes spårade ur. Men ingenting hjälpte.   

  Klok husläkare

  För en del kan en tilläggsmedicinering med T3-hormon hjälpa. Men det räckte inte för Emma. 

  Vändningen kom när hon hamnade hos en klok husläkare för två år sedan, som enligt Emma hade modet att se till sin patients välmående och inte bara fokusera på provsvaren – som var bra. Det behöver sägas att Emma inte blev symtomfri över en natt när hon började med NDT. I början mådde hon dåligt av preparatet. Det kan ta ett tag att ställa in rätt dos, förklarar hon.

  – Det vände till det bättre efter 1,5 års medicinering. Det är fantastiskt att känna att jag lever igen och inte bara existerar.

  Även Emmas blodsockervärden, som under tolv år var förhöjda, har påverkats positivt av behandlingen med NDT, idag är värdena bra: 

  – Det rättade till sig nästan omgående när jag började äta NDT. Med tiden försvann även mina ödem, och nu har jag återfått min gamla vikt. 

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!