• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Modejouren hjälper Stina att byta stil

  Industriarbetarkläder på jobbet och kläder för småbarnsliv hemma. Nu är det dags för Stina att få ny stil och mer pondus.

  Modejouren hjälper Stina att byta stil
  Stina Svedjetorp från Umeå (mitten) ska få hjälp av Modejourens stylist Hedvig Andér (t v) och frisör och makeup-artist Heléne Hagman att hitta sitt nya jag. Foto: Peter Knutson

  32-åriga Stina Svedjetorp gör som sin mamma och mormor. Hon prenumererar på Icakuriren – och så har det varit sedan hon flyttade hemifrån. Nu är hon barnledig med yngsta dottern Inger och kommit till en punkt i livet då det är dags att byta inriktning.

  Stina är utbildad kantor men efter att ha arbetat kvällar och helger under flera år bytte hon yrke och började som sågverksoperatör. 

  På arbetsplatsen i Sävar strax norr om Umeå är hon ensam kvinna i arbetslaget som ser till att timmerstockarna kommer in i fabriken och sedan sågas till brädor och plank. 

  – Jag trivs jättebra men man ska nog vara en viss typ och kunna lite om både jakt, skotrar och bilar. Jag har fått plugga på hur många hästkrafter vår bil har för att kunna vara med i snacket, säger hon och skrattar.

  Efter några år på industrigolvet känner sig Stina nu redo att ta nästa kliv i livet. Drömmen är att plugga till personalvetare och jobba med personalfrågor, arbetsrätt och rekrytering. 

   

  Känner sig vilsen

  Som ett steg på vägen vill hon hitta sitt nya jag, bortom den illgula arbetsjackan och hörselkåporna, och småbarnslivets bekväma "fulleggings", som Stina kallar tajtsen hon brukar ha tillsammans med kjol. 

  Hon känner sig vilsen efter att ha fött två barn med ett år och nio månaders mellanrum. 

  – Min kropp har förändrats och jag har blivit för gammal för de snävaste jeansen med slitningar på låren, menar Stina som inte äger några byxor utan alltid har kjol eller klänning.

  – Jag behöver verkligen få hjälp. Jag vill hitta en enkel klassisk stil som inte är för sportig och inte heller för damig. Jag vill känna mig välklädd och cool. 

   

  "Lyfta fram powerkvinnan"

  Stylisten Hedvig Andér ser Stinas potential.

  – Mitt uppdrag är att hjälpa Stina att få en mer kvinnlig stil och framförallt vill jag lyfta fram powerkvinnan i Stina. Hon är en målinriktad kvinna och det ska synas hur bra hon är. 

  Stina vill också ha hjälp att hitta rätt frisyr för att få styrsel på sitt tjocka hår som hon oftast samlar i en tofs. Frisör och makeup-artist Heléne Hagman trollar fram en levande page som framhäver Stinas fina ansikte. Stina får också hjälp att lägga en makeup som lockar fram hennes absolut snyggaste jag.

  När Stina ska fotograferas glittrar hennes ögon i takt med fotoblixtarna. 

  – Det är en konstig känsla att se sig själv i spegeln och att vara så snygg. Jag känner mig fin, stark och jätteglad. Det här har verkligen gett mig en skjuts i rätt riktning.

   

  Så blev det:

  Karriären Foto: Peter Knutson.

  Stylisten Hedvig Andérs proffsval för karriären

  I sin framtida roll som personalvetare ska Stina visa sin pondus och det gör hon i den här bordeauxfärgade kostymen i ullblandning. Som kvinna kan man passa på att sticka ut och välja en annan färg på kostymen än männens blåa och svarta. Kavajen knäpps med en knapp, är insvängd vid midjan och är snedskuren
  i framkantens nederdel, vilket gör att den ger ett nättare intryck än om den skulle ha varit klassiskt rak i nederkanten.

  Byxan med pressveck har 7/8-delslängd. Ankelkorta byxor ger också ett nättare intryck eftersom en del av vristen exponeras, speciellt om benet avslutas med en nätt sko. 

  Under kavajen har Stina en v-ringad topp med en liten polokrage som spännande detalj.

  Klassiska pumps bidrar till snygg hållning och gör också outfiten komplett.

  Jag vill också tipsa Stina, som tycker att det är svårt att hitta byxor som passar, att prova svarta höga stretchjeans (till höger). Dessa passar både till kofta
  och kavaj på jobbet. 

  Vardag Foto: Peter Knutson

  Stylisten Hedvig Andérs proffsval för vardagen

  Här är Stina vardagsklädd på sitt kommande jobb. Den långa koftan i ull värmer skönt och är extra snygg på Stina som är lång. Koftan har ett skärp som vi knutit i ryggen. 

  Under koftan har Stina en lite finare grå t-shirt med välsydd linning och en grå pennkjol i stadig jersey. Kjolen har resår i midjan och tre sömmar framtill som en snygg detalj. 

  För att markera Stinas midja är t-shirten delvis instoppad. Svarta heltäckande strumpbyxor och ett par svarta moccaboots med klack ger outfiten ett tufft intryck. 

  Tips! Blanda gärna olika material och strukturer, som ull, bomull och jersey, i samma färgskala. 

  Fest: Foto: Peter Knutson

  Stylisten Hedvig Andérs proffsval för fest

  Nu är det kalas och Stina bär en fodrad klänning i grov spets. Den klockade kjolen och ärmen bidrar till en siluett som ger härlig partykänsla och den smaragdgröna färgen gör att spetsen inte känns för flickaktig. 

  Ett plus är att klänningen har hög midja, vilket är smickrande för kroppen eftersom man oftast är som tunnast där. 

  Klänningen är kort men tack vare täckande strumpbyxor är den ändå mycket klädsam, speciellt på Stina som har snygga ben. 

  Istället för halsband, som skulle kon-kurrera med den vackra spetsen, har Stina hängande örhängen som fulländar festkänslan.  

  Tips! Välj klänning med hög midja för en slankare siluett.  

   

   

  Stinas hår och makeup steg för steg

  Tvåbarnsmamman Stina Svedjetorp har nu hittat en stil som både är vuxen och kvinnlig. Foto: Peter Knutson

  Frisören och makeup-artisten Heléne Hagman …

  … om Stinas frisyr:

  Stina är neutral i sin färgton och klär både i varma och kalla färger och skulle därför passa i både blonda och mörkare toner. Jag väljer ändå att tona hennes hår i en mörk nyans som gör att utväxten kommer att bli mjukare och därmed behöver besöken hos frisören inte bli så frekventa, vilket passar en småbarnsmamma som Stina.

  För att lätta upp den mörka färgen och framhäva Stinas ansiktsform lägger jag några ljusa slingor närmast ansiktet. Tekniken kallas contouring och den används för att framhäva vissa delar av ansiktet. 

  Efter toningen är det dags för klippning. Stina har ett mycket tjockt hår som gör att frisyren lätt blir kompakt och stum. Jag klipper därför ur håret med en speciell klippteknik och med en speciell sax för tjockt hår. Samtidigt skapar jag olika längder i håret. Jag passar också på att byta ut mittbenan till sidobena, vilket ytterligare framhäver Stinas vackra kindben.

  Resultatet blir en modern och lättskött page som passar Stinas vardag. 

  Jag tipsar också Stina om att använda ett runt värmeverktyg som gör att hennes annars så raka hår ska få en mjukare och lugnare form.  

  … om Stinas makeup:

  Stina brukar endast använda mascara men idag ska hon få makeuptips för hela ansiktet. Jag börjar med att forma hennes ögonbryn men plockar endast stråna mellan och under ögonbrynen eftersom Stina passar i breda bryn. 

  Välformade ögonbryn är det absolut enklaste och snabbaste sättet att ge ansiktet ett lyft. Det öppnar upp blicken och gör ansiktet mycket piggare oavsett om man sminkar sig eller inte. 

  Stina får också tips på hur hon ska använda ögonskugga för att förstärka ögats färg, kontur och form. Förutom mascara och eyeliner får Stina också lite foundation som jämnar ut tonen i hyn. Jag kompletterar med bronzer och rouge och avslutar med ett naturfärgat lipgloss som passar till vardags och som förstärker Stinas vackra mun. 

  Är det fest kan hon med fördel satsa på ett läppstift i en intensiv kulör som cerise.

  1. Fina ögonbryn. Ge ansiktet ett snabblyft genom att forma ögonbrynen. Plocka hårstrån genom att dra medhårs.
  Besök gärna en duktig frisör eller hudterapeut för att hitta rätt form. Sedan kan du underhålla brynen hemma mellan besöken.

  2. Vackra ögon. Välj färg på ögonskugga efter ögats färg och formen på ögat. Börja med att applicera ljus skugga (highlighter) på hela ögonlocket och i ögonvrån med hjälp av en lite större borste. Använd sedan en lite mindre borste för att lägga en mörkare skugga i ögats ytterkant och i ögats globlinje.

  3. Snygga läppar. Satsa på naturliga läppar till vardags som ett komplement till en snygg ögonmakeup. Läppglanset kan bytas ut mot läppstift till fest men också användas ovanpå.

  4. Mjuk frisyr. Forma håret med en värmeborste för att ge frisyren liv och rörelse. Observera den ljusa guldfärgade slingan som ger den mörka pagen en twist.

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!