• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • "Väggarna vibrerade av snarkningarna!"

  Hundratusentals svenskar snarkar varje natt. Något som inte bara stör sömnen utan också relationen.

  "Väggarna vibrerade av snarkningarna!"
  Foto: Scanpix

  Att ofrivilligt störa andras nattsömn med att snarka är inte så kul. Inte heller att sova med en snarkare. Något hundratusentals gör – varje natt. Ofta skojar vi bort snarkandet med att någon låter som en cementblandare. Mikael Elmegren, 50 år, har hört de flesta liknelser. För honom har snarkningarna nästan blivit en del av hans identitet.
  – Jag är Mr Snarkning, och har snarkat sedan tonåren. På den tiden tänkte man inte att det kunde finnas någon orsak bakom snarkandet, eller någon hjälp att få, berättar han.

  Barnen fick öronproppar

  I lumpen fick han ofta sitta på en stol i korridoren och sova för att kompisarna skulle slippa hans snarkningar. Han fick eget rum på konferenser för att inte störa kollegornas sömn, och hemma har barnen haft öronproppar för att kunna sova. När barnen klagade försökte han skoja bort det hela, men på insidan kändes det kymigt att störa deras nattsömn så mycket.

  Fick flytta ut ur sovrummet

  När snarkandet för några år sedan förvärrades, kanske på grund av viktuppgång, fick Mikael flytta ut ur sitt och hustrun Carinas sovrum, och ha "egen kupe", i andra änden av huset.
  – Då snarkade Mikael så väggarna vibrerade, och jag kunde inte höra väckarklockan på morgonen. Vi var alla trötta och irriterade här hemma, särskilt min yngsta dotter som hade sitt sovrum nära och behövde både öronproppar och hörselkåpor för att kunna sova, säger Carina.
  Själv har Carina bara hört Mikaels snarkande om hon har vaknat på natten och inte kunnat somna om.
  – Min räddning har varit att jag ofta lägger mig före Mikael och somnar fort, och sedan inte är så lättväckt, säger Carina.
  Mikael orkade ingenting och var enligt Carina smågrinig mot henne och barnen. De kände att något måste göras.
  En anti-snarkmaskin (se ruta) har gett honom och familjen ett nytt liv. Men barnen har flyttat hemifrån och har numera snarkfria nätter ändå.
  – Jag har gått från att låta som en dragster till en mer diskret elbil. Jag är piggare, drömmer saker igen, något jag inte gjort på länge. Och så har jag fått komma tillbaka till sovrummet, säger Mikael nöjt.

  Hade svårt att få hjälp

  Mikael har sökt hjälp för sin snarkning förut, men fick då gå hem tomhänt eftersom han enligt sömnutredningen hade för få andningsuppehåll. Med beskedet att "sjukvården ej tar hänsyn till sociala aspekter" hamnade han på ruta ett igen.
  – Det är synd att Mikael inte fick snarkmasken för 14 år sedan, det hade gjort livet lättare, framför allt för min dotter, säger Carina.

   

  Av Mia Coull

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!