UNHCR

UNHCR är FN:s flyktingorgan och är den globala beskyddaren av flyktingar. UNHCR arbetar för flyktingars rättigheter. Det är UNHCR som leder och samordnar de internationella insatserna vid större flyktingkatastrofer.

Fakta

Hemsida: www.unhcr.se
Startade år:
1951, i Sverige sedan 1985

Intäkter 2010: 15 Mkr i Sverige
(1,86 miljarder USD totalt)
Admin.omkostnad: 7% i Sverige

Ant. anställda
: 13 i Sverige
(ca 6.650  i världen)

90-konto: , pg 90 01 64-5, bg 900-1645 
Medlem FRII: Ja

UNHCR
UNHCR
Foto: UNHCR – A.Coseac
UNHCR
Foto: UNHCR – A.Coseac

UNHCR bildades efter andra världskriget för att hjälpa de ca 2 miljoner människor som blivit flyktingar i Europa efter kriget. Meningen var att organisationen under tre år skulle lösa flykting- problemen och sedan upplösas. Men så blev det inte. Istället har olika krig, konflikter och brott mot mänskliga rättigheter lett till att ännu fler människor tvingats fly på olika platser i världen.

UNHCR finns numera i 125 länder. Deanställda arbetar i flyktingläger, städer och gränsområden, både vid utdragna flyktingsituationer och vid katastrofer. Det långsiktiga målet för UNHCR är att erbjuda alla flyktingar ett framtida hem i trygghet – antingen i hemlandet om situationen där har förbättrats, eller i ett nytt land. Två gånger har UNHCR fått Nobels fredspris för sitt arbete, 1954 och 1981.

Idag finns det enligt UNHCR 43 miljoner flyktingar runt om i världen. De flesta flyktingar är kvinnor och fyra av fem flyktingar befinner sig i utvecklingsländer. Flyktingarna har ofta förlorat allt de har – sina hem, sitt levebröd och ibland även sina familjer.

-Vi har lyckats göra en enorm skillnad för miljontals flyktingar, säger Hans ten Feld som är chef för UNHCR i Norden och Baltikum. Bara de senaste 20 åren har 25 miljoner flyktingar kunnat återvända hem. Vi hjälper dem att återintegreras i samhället efter att ha spenderat lång tid i flykting- läger. Det kan vara med väldigt konkreta saker som hjälp med att återuppbygga hus, ge dem ett “startkit” för hushållet och att få igång jordbruks- aktiviteter och företagsverksamhet. Vi hjälper dem att bli självständiga och att bygga upp ett funge- rande liv igen.

På UNHCRs regionkontor i Stockholm är uppgiften att ge rådgivning till beslutsfattare i asylärenden, handlägga juridiska frågor rörande flykting- och asylrätt och att informera allmänheten. Man samlar även in medel från privatpersoner, fonder, stiftel- ser och företag. Insamlingsverksamheten inom den privata sektorn spelar en allt viktigare roll i finansieringen av UNHCR: s globala verksamhet.

UNHCR arbetar också med att förebygga statslöshet. Det finns miljontals människor idag runt om i världen som inte är medborgare i något land, som är stadslösa. Just nu driver UNHCR en kampanj för att belysa det här problemet. Eftersom statslösa människor inte är medborgare i något land, så kan de ha svårt att få  arbete, boende, utbildning och hälsovård. De kanske inte kan äga egendom, öppna bankkonto, gifta sig lagligt eller registrera ett barns födelse. Vissa blir frihetsberövade i långa perioder eftersom de inte kan bevisa vem de är eller var de kommer ifrån.

-UNHCR är en av världens största humanitära hjälporganisationer, säger Hélène Ahlberger, chef för företagssamarbeten på UNHCR i Stockholm. Vi är med flyktingar, var de än befinner sig och så länge de behöver oss. Våra medarbetare är engagerade, flexibla och lösningsorienterade experter på både katastrofhjälp och hållbara lösningar.

Krisen på Afrikas horn är den värsta humanitära katastrofen i världen i dag. UNHCR finns på plats i flyktingläger i Somalia och Kenya och räddar liv och delar ut förnödenheter. I dagsläget hjälper UNHCR ungefär 850 000 somaliska flyktingar i området. Förutom undernäring är överfyllda läger ett stort problem. IKEA har nyligen skänkt 62 miljoner dollar till UNHCR för att öka nödhjälpen till människorna i världens största flyktingläger i Dadaab i Kenya. Bidraget förväntas hjälpa uppemot 120 000 människor och är den största privata donation som UNHCR någonsin mottagit. Men behoven är fortfarande stora.

Vill också du stödja UNHCRs insatser med att rädda liv på Afrikas horn? Klicka här”

Av Bidra.nu

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top