Drogfritt.nu

Drogfritt.nu är en ideell förening som arbetar med att informera och utbilda barn och ungdomar om droger och dess konsekvenser. Drogfritt.nu arbetar förebyggande genom att arrangera drogföreläsningar i skolor runt om i landet.

Faktaruta

Hemsida: www.drogfritt.nu
Startade år: 1992

Insamlade medel 2009: 7 Mkr
Insamlings- och admin.omkostn: ca 19%

Ant. anställda: Ca 20 personer

90-konto : Ja, pg 90 11 20-6, bg 901-1206 Medlem FRII: Ja

Drogfritt.nu
Foto: Drogfritt.nu
Drogfritt.nu
Foto: Drogfritt.nu

Drogfritt.nu, eller Riksorganisationen för ett Drogfritt Sverige, bildades i augusti 1992 på initiativ av Åsa Graaf, som sedan dess varit föreningens ordförande. Åsa hade själv provat droger och såg hur illa det gick för många i hennes omgivning.

– Jag såg hur mycket skada drogmissbruket ledde till, berättar Åsa Graaf. Inte bara för missbrukarna, utan även hur anhöriga och omgivningen drab- bades. I samband med att jag fick min första dotter kände jag att jag ville göra något för att hjälpa barn och ungdomar och det blev startskottet till Drogfritt.nu.

Drogfritt.nu arrangerar drogföreläsningar i skolor för barn och ungdomar från fjärde klass till gymnasiet. Man når ut till ca 35.000 ungdomar per år och hittills har ca 600.000 barn och ungdomar utbildats. Som komplement ges även föreläsningar till skolpersonal och föräldrar om droger.

– Det är viktigt hur man kommunicerar för att nå fram, säger Åsa Graaf. Vi använder oss inte av pekpinnar utan av humor, och relaterar till exempel där ungdomarna kan känna igen sig. Vi använder oss förstås av olika resonemang och exempel när vi vänder oss till femteklassare jämfört med när vi talar med gymnasieelever. Vår styrka är att vi når fram.

Enligt undersökningar så har skolungdomars drog- missbruk minskat under hela 2000-talet för att åter öka det sista året. Svenska ungdomars drogmiss- bruk är lägre än i många andra länder och detta tror Åsa Graaf beror på det förebyggande arbetet som många organisationer utför.

Förutom föreläsningar i skolorna arbetar Drogfritt.nu med att utbilda personal på företag. Drogfritt.nu producerar tidningar som skickas till skolor runt om i landet och man tar fram utbild- ningsmaterial som böcker och broschyrer. Även genom utställningar på bibliotek, köpcenter, olika mässor och konferenser informeras om droger. Man har arrangerat flera sommarläger med temat att utbilda och informera om droger. Drogfritt.nu har också samlat in pengar för donationer av ex narkotikahundar till tullen, till drogfria evenemang.

I say no drugs är en kampanj som startades av Drogfritt.nu. Syftet med kampanjen är att utbilda och informera barn och ungdomar om droger och dess konsekvenser på ett lättförståeligt sätt utan pekpinnar. Flera kända artister, modeller och idrottsmän stödjer budskapet i I say no drugs.

-Vårt främsta syfte är att skydda barn och ung- domar från droger och dess skadliga effekter. Barn är smarta, får de rätt kunskaper så fattar de rätt beslut, avslutar Åsa Graaf.

Vill du stödja Drogfritt.nu genom att bli månadsgivare.

Av Bidra.nu

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top