Över 130 000 människor i landet använder rullstol. Ändå är det nästan omöjligt att få tag på moderna kläder som är anpassade för funktionshindrade.
– En tysk postorderfirma som kallar sig Rullis var det enda jag hittade när jag letade efter kläder för sittande, säger kläddesignern Frida Bard. De säljer funktionsplagg som mjukisbyxor och åkpåsar. Men vem vill sitta i en åkpåse?
Det är viktigt för självkänslan att få känna sig vacker, oavsett om man sitter eller står, menar 25-åriga Frida som är utbildad på Beckmans modelinje i Stockholm.
I dag arbetar hon som egen företagare med mode för rullstolsburna som specialitet. Kläder som i första hand är snygga och moderiktiga, men också anpassade för sittande kroppar. Målgruppen är kvinnor mellan 18 och 40 år.
Hennes stora engagemang för rullstolsburna började för åtta år sedan, när hennes bästa väninna skadades i en dykolycka och blev förlamad från halsen och nedåt.
Efter olyckan upptäckte Frida hur svårt det är för en modemedveten tjej i rullstol att hitta kläder.
– Min mamma hjälpte min väninna att sy nya plagg. Hon klippte också upp gamla kläder i ryggen för att de skulle gå lättare att ta på och av.
När man sitter ner försvinner mycket av kroppens form. För att få en bra balans är det viktigt att sätta fokus på det som syns – som midjan och bysten. Detaljerna är också betydelsefulla.
– För många rullstolsburna handlar mycket om att dölja, skyla och ta bort. Jag försöker göra motsatsen. Jag jobbar för att ta fram, säger Frida.
Det tog över ett år att utveckla ett mönster för sittande jeans. Byxorna ser ut som krökta stuprör och sitter som gjutna på kroppen. De är höga bak och låga fram med formsydda knän. Dragkedjor längs hela benen gör byxan lätt att ta på och av.
Ett annat plagg är korsetten. Den är uppsydd efter ett 1800-talsmönster och håller in magen på den som inte har så mycket magmuskler. Hållningen blir rak och bysten hamnar i blickfånget.
Kavajer är ofta för trånga över rygg och ärmhål för dem som kör rullstol. Fridas modell påminner om en ridjacka. Även den är inspirerad av ett hundra år gammalt mönster. Ärmen är liggande för maximal rörelsefrihet och jackan är kortare fram än bak.
De flesta i branschen har varit mycket positiva till klädkollektionen. Men vid ett tillfälle fick Frida känna av de fördomar som många sittande brottas med varje dag.
– Det var när jag ville fotografera mina kläder på professionella modeller. Det visade sig tyvärr att det var svårt att få modeller att ställa upp.
Frida har lärt sig att tänka sittande. I stolen framför spegeln föds de flesta av hennes idéer. Många synpunkter får hon också från unga nyskadade som hon träffar på rehabkliniker.
På en föreläsning fick hon kontakt med sin nuvarande provmodell Petronella, som har en medfödd ryggmärgsskada och har suttit i rullstol sedan 13 års ålder. Petronella arbetar som grafisk formgivare på ett IT-företag. När hon träffar nya kunder blir ofta stolen hennes signalement.
– Om jag ska bli tagen på riktigt allvar och respekterad som yrkesmänniska, krävs det att jag är både smart och välklädd.
– Jag har ett handikapp, men jag känner mig inte handikappad. Jag försöker klä mig snyggt, bemöta människor på rätt sätt och inte bara vara en mupp.
Petronella tycker om att träna. Hennes rygg är muskulös, men benen smala. Det gör att hon har svårt att hitta kläder i vanliga butiker. De flesta plagg är för trånga upptill och för stora nedtill.
– Jag blir galen när inte kläder passar. Har blivit tvungen att lära mig sy fast jag egentligen inte tycker om det.
Designern Frida Bard välkomnar alla konkurrenter. Med fler designers på marknaden blir det mer kläder att välja på för de rullstolsburna. Själv hoppas hon kunna få i gång produktion på plaggen. Och så småningom satsa på postorder.
– Då vill jag ha en snygg katalog med modemagasinkänsla.
Varför finns det inga designade kläder för rullstolsburna
Vi ställde frågan till de stora butikskedjorna H & M, Kapp- Ahl och Åhléns samt DHR, De handikappades riksförbund.
Catarina Midby, pressansvarig, H & M:
– Finns det något behov, det är frågan som jag ställer mig? Vi har ett enormt urval med kläder i olika passformer. Och vi provar av alla plagg på levande modeller som både sitter, står och böjer på knäna. Till rullstolsburna har vi även sköna och mjuka kläder som inte skaver.
– Men visst, det kan vara intressant att få i gång en diskussion tillsammans med våra mönsterkonstruktörer och se om det är något vi kan justera.
Anne Mari Heinonen, informationsansvarig, Kapp-Ahl:
– Vi har aldrig fått någon förfrågan på kläder för rullstolsburna. Däremot har vi kunder med stillasittande jobb, så vi lägger stor vikt vid att det är bra funktionalitet i plaggen. Alla våra plagg ska fungera att sitta i.
– Man kan till exempel köpa trikåbyxor som alltid är utan gylf eller byxor med dragkedja
i sidan.
Carina Wibrant, affärsområdeschef mode, Åhléns:
– I dagsläget har vi inga planer på att sälja kläder för funktionshindrade. Vi har ett eget klädvarumärke och har väldigt lite utrymme för andra designers. Kläder för större kvinnor har vi redan nischat oss på och nästa försök är sportkläder.
Karin Westlund, ordförande, DHR, De handikappades riksförbund:
– Jag är själv rullstolsburen och har ofta svårt att hitta snygga kläder. Det behövs verkligen någon som gör raffiga kläder som passar sittande personer. Det urval som finns i dag är ofta för äldre och ska bara vara lätta att dra på och av. Det är viktigt att alla får känna sig snygga.