Läppglans på ett kick

Bli vårfin med hjälp av skönhetsmedel som du tillverkar själv.

Läppglans på ett kick
Foto: Foto: Sune Fridell
Läppglans på ett kick
Foto:
Läppglans på ett kick
Foto:

Örtterapeuten Marie-Louise Eklöf anordnar kurser där deltagarna får lära sig att tillverka sina egna skönhets- och hudvårdsprodukter.
Här delar Marie-Louise med sig av tre av sina recept. Allt är lättgjort, inget tar mer än en halvtimme att sno ihop. Eftersom recepten är ganska generösa passar det bra att gå ihop några stycken och göra gemensam sak av tillverkningen. Ni får några roliga timmar tillsammans och resultatet blir både väldoftande, välgörande och billigt. Marie-Louises skönhetsmedel är baserade på vegetabiliska oljor. Det gör att hållbarheten är begränsad till cirka ett år.
– Men till skillnad från skönhetsmedel baserade på mineraloljor tillför de också vitaminer – både A, D och E, säger Marie-Louise Eklöf.

Örtavandringar

Tillverkning av smink och hudvårdsprodukter är bara en liten del av Marie-Louise Eklöfs verksamhet. Hon anordnar också utbildningar i bland annat örtläkekonst, ogräsmatlagning och örtvandringar. Hon är från början gymnastikdirektör och utbildade sig sedan vidare
inom olika behandlingstekniker som massage och zonterapi.
Efter att ha drivit hälsohem och lett hälsoresor utomlands gick hon igenom en fyraårig utbildning till örtterapeut i England. Hon har också arbetat tillsammans med hälsoprofeten Lilly Johansson på Föllinge-gården i Jämtland.
Basen för Marie-Louise Eklöfs verksamhet finns i Vasastan i Stockholm. Där tillverkas produkter som vidareutvecklats ur varor från naturen, till exempel tandkräm, deodorant, hudvårdsmedel och smink. Allt går att inhandla när handelsboden är öppen på måndagarna. Då säljs också handplockat från naturens skafferi, till exempel örter i lösvikt att brygga te på. Och så kan man dricka örtte ur koppar från mormors tid och äta smörgåsar som Marie-Louises mamma brer
och pryder med nässel- eller nyponpulver.

Smultronröd läppglans

Ca 17 burkar à 5 ml
Det här behöver du:
1. 8 g bivax
Har du ingen brevvåg så motsvarar 8 g ungefär 1 dm x 5 cm av en bivaxkaka. Sveriges Biodlares Riksförbund kan tipsa dig om lokala biodlare att handla från. Det kostar inte många kronor, du får ett helt kilo för cirka 80 kronor.
Obs! Den som är mycket allergisk mot vindburet pollen kan även reagera på blomburet pollen, som det finns en aning av i bivax. Om du befarar att du är känslig prövar du med en liten gnutta läppglans första gången.
2. 1 dl ricinolja
En 60 ml glasflaska kostar 40 kr på apoteket.
Ricinolja utvinns ur frukterna på ricinbusken som växer i Sydeuropa. Används annars som laxermedel.
3. Ca 2 g färgpigment (= 6 kryddmått)
Färgpigment är finfördelade mineraler från berg. Det som skapar glittret är bergarten glimmer, som man ofta ser i den svenska naturen. Färgpigment kan beställas från företaget Crearome, den smultronröda färgen som vi valde kostar 39 kr för 10 g.
4. Små burkar med lock, till exempel tomma krämburkar

Så här gör du

Gör i ordning ett vattenbad, det vill säga koka upp vatten i en kastrull och sätt ner ett rostfritt kärl så att det flyter. Riv bivaxet i små bitar och smält det på måttlig spisvärme tills det är helt flytande.
Tillsätt ricinoljan. Vänta tills vaxet och oljan smält samman. Tillsätt färgpigmentet medan du rör om med en tunn pinne (en strumpsticka eller en ren ätpinne av trä går bra) så att pigmentet löser sig helt.
Ställ de tomma, rena burkarna på ett smörpapper eller annat underlag så att det inte gör något om du spiller. Häll upp läppglansen.
Läppglans som stelnar på kärlets kanter smälter igen om du doppar ner kärlet i vattenbadet. Sätt på lock när läppglansen stelnat.
Obs! Det är mycket svårt att få redskap helt rena från färgpigment. Bäst resultat får du om du torkar ur kärlet med hushållspapper innan du diskar med koncentrerat diskmedel i mycket hett vatten.

Kroppsskrubb

Cirka 4 st burkar à 200 g
Skrubb fungerar som kroppspeeling och är ett bra sätt att förbereda kroppen för sommarens sol. Förhornade hudceller försvinner och blodcirkulationen ökar när man masserar in den. Du blir både ren, len och väldoftande.
Det här behöver du:
1. 1 kg vanligt hushållssalt (750 g kostar 10–20 kr)
2. 4 dl kallpressad vegetabilisk olja. Kallas även jungfruolja/virgin oil. Det är det enda som duger vid tillverkning av hudvårdsprodukter, säger Marie-Louise Eklöf och förklarar: Annan olja upphettas vid tillverkningen och då blir fettmolekylerna så stora att de inte går in i huden. Kallpressad olja finns bland annat från oliv, raps, solros och mandel.
3. 20 ml oxypon
En produkt som är baserad på olivolja och verkar som emulgator, det vill säga gör det möjligt för eteriska oljor att lösas i vatten. Går att beställa från Crearome, 45 kr för 100 g.
4. 2–2,5 ml eterisk olja (= cirka 50 droppar)
Flaskor om 10 ml finns i hälsokost-affärer, liksom hos Crearome från cirka 30 kr. Obs! Undvik olja i koncentrerad form direkt på huden, den är mycket stark.
Välj en av följande sorter enligt Marie-Louises rekommendationer:
– Rosmarin ger en värmande skrubb. Det passar utmärkt för personer med lågt blodtryck eller för sådana som ofta känner sig frusna. Men den får inte användas av gravida eller av personer med högt blodtryck eftersom rosmarin verkar cirkulationshöjande, säger Marie-Louise Eklöf.
– En upplyftande solskrubb får du om du väljer apelsin och kärleksskrubb får du om du väljer rosenträolja.
Så här gör du:
Häll upp saltet i en rostfri bunke.
Tillsätt oljan och rör om.
Tillsätt oxypon.
Tillsätt den eteriska oljan du väljer och blanda väl.
Skeda upp i burkar.
Använd så här:
Ta en klick i handen medan du fortfarande är fuktig efter dusch eller bad och applicera den med små cirkelrörelser. Gå igenom hela kroppen och koncentrera dig speciellt på ställen där huden är grov, som armbågar, hälar och kanske skinkorna. Använd däremot inte skrubben i ansiktet!
Om du har små sår på kroppen kan det svida lite, men det är helt ofarligt. Salt är ju dessutom desinficerande. Skölj av alltihop och – om du har möjlighet – hoppa gärna in i bastun en stund. Badda dig därefter varsamt torr; tar du i för hårt med handduken torkar du bort en del av oljan.
Börja med att använda skrubb maximalt två gånger i veckan. Dra successivt ner till en gång i veckan och så småningom en gång i månaden eller vid behov.

Badsalt med tall och apelsin

Cirka 4 st 1/2-dl burkar
Det här badsaltet är himmelskt väldoftande. Enligt Marie-Louise Eklöf har det på grund av de eteriska oljorna också en värmande och upplyftande effekt.
Badsalt kan varieras i det oändliga. Rönnbär, blad från nyponrosor, rosépeppar och ringblommor är ingredienser som Marie-Louise också gärna använder tillsammans med eteriska oljor.
Det här behöver du:
1. 2 dl grovt salt
Havssalt eller mineralsalt (natriumklorid) går lika bra.
2. 1 msk finklippta tallbarr (cirka 1/2 cm stora bitar är lagom)
Tänk på att allemansrätten inte ger dig tillåtelse att bryta grenar från träd. Om du inte har tall på din egen tomt bör du plocka fräscha kvistar som ramlat ner på marken.
3. 1 msk skal från apelsiner klippta i små bitar
Mandarin, citron eller lime går lika bra. Frukten bör vara ekologiskt odlad så att den inte är besprutad.
4. Eteriska oljor: 10 droppar av gran, 10 droppar av apelsin.
Flaskor om 10 ml finns i hälsokostaffärer, liksom hos Crearome från cirka 30 kr. Obs! Undvik olja i koncentrerad form direkt på huden, den är mycket stark.
Så här gör du:
Häll upp saltet i en skål.
Tillsätt tallbarren. Lägg inte i för mycket, tänk på att det ska ut genom avloppet! Är du rädd för stopp så säljer bland annat zooaffärer hårsilar till badkarsavloppet för några tior.
Tillsätt apelsinskalen.
Tillsätt de eteriska oljorna. Rör om så att allting blandas.
Skeda i badsaltet i lämpliga burkar, gärna av glas så att du kan njuta av de färgstarka ingredienserna. Men var beredd på att saltet så småningom bleker skal och barr. 1–2 msk är lagom till ett bad. Om man har torr hud kan man tillsätta 1 msk kallpressad vegetabilisk olja direkt i badkaret.
Läs mer: /PageFiles/3461/www.inspira.cc

Av: Cecilia Öhrn

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top