Lotte om oseriösa företag: ”Erbjudandet behöver inte ens låta för bra för att vara sant”

”Hon googlade, klickade på första bästa länk utan att kolla ordentligt – och plötsligt hade hon betalat några hundralappar för något som är helt gratis”, skriver Lotte i sin krönika.

Läste i morgontidningen om ett av de fula knepen som oseriösa företag använder sig av för att lura oss: Att skicka fakturaliknande reklam med posten, denna gång var det för skötsel av en gravplats … Med hopp om att mottagaren inte ska läsa så noga, tro att det är en faktura från någon kyrkogårdsförvaltning, och betala.

Finns det någon gräns för hur skamlösa dessa lurendrejare kan bli? 

Ett annat exempel, ett digitalt sådant, är vännen som skulle söka ett jobb som krävde utdrag ur belastningsregistret. Hon googlade, klickade på första bästa länk utan att kolla ordentligt – och plötsligt hade hon betalat några hundralappar för något som är helt gratis, om man vänder sig till rätt instans istället för till dessa företag som satt i system att ta betalt för sådant som egentligen är gratistjänster.


LÄS ÄVEN: Företag tar betalt för gratistjänster – så skyddar du dig från dyra fakturor


Tar betalt för att säga upp prenumerationer

En liknande företeelse är företagen som tar betalt för att säga upp en tidningsprenumeration eller ett tv-abonnemang. Samma sak här, man googlar, och klickar på en länk som ser seriös ut.Den som inte läser väldigt noga har raskt en räkning på flera hundra kronor för denna ”service”.  

Detta fenomen är inte olagligt, tyvärr, utan det är upp till oss själva att läsa villkoren, även det finstilta. 

Visst är det trist att behöva ha misstänksamhet som defaultläge, vi vill ju gärna tro det bästa om våra medmänniskor. Och det tycker jag vi ska fortsätta med – fast kombinerat med en sund dos av skepsis. Ett erbjudande behöver inte ens låta för bra för att vara sant, för att vara ett lurendrejeri. Det kan faktiskt låta högst rimligt. Men läs en extra gång innan du klickar ja.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top