Johan Croneman: Utdrag ur min dagbok

Nästa år hans dagbokssamling ut. Inspirerad av framför allt Lars Norén, Henri-Frédéric Amiel och Anaïs Nin. Icakuriren har fått exklusiv rätt att publicera ett utdrag, året är 2021:

3 mars: En vanlig torsdag i mitt liv, ända tills jag
efter lunch kom på att det var onsdag. “Då hinner jag fika imorgon”, tänkte jag. Glad överraskning.

1 april: Gick ner på Willys. Mjölken hade gått upp med en halv krona: “Är det här ett aprilskämt”, sade jag till en av tjejerna i kassan. “Nej”, sade hon.

22 april: Det småregnade när jag var ute med Buffa och jag ångrade att jag inte tagit regnjackan. “Tänk att man alltid tar fel kläder på sig?” Hade jag haft regnjackan på mig hade det säkert varit sol. Livet är lite knas.

1 juni: Tvättade två maskiner. Tänkte på att jag haft sex i en tvättstuga i Malmö för länge sedan. Minns inte adressen längre.

14 juni: Lämnade en text till Dagens Nyheter. Jag skriver om tv där varje vecka. Det är ett bra jobb, men det är rätt mycket man måste se. Ibland funderar jag på om det är mödan värt.

18 augusti: Det var oväsen nere på Hornsgatan i natt. Vaknade vid 2-tiden och kunde inte somna om. Det är hänsynslöst att stå och skrika mitt i natten, även om man druckit några öl. Gick upp och åt pastarester. Nattradion spelade “Oh, darling” med The Beatles. Kanske ska jag spela den på min begravning?

1 september: På morgonen för 82 år sedan anföll Tyskland Polen. Läser en ny bok om invasionen. Faktum var att tyskarna inte gjorde särskilt bra ifrån sig och var chockade över sina förluster, 30 000 döda, sårade och saknade. Det är inte många som tänker på detta längre.

21 september: Mälartåget till Norrköping, det är 12 minuter försenat, men gör inte så mycket, jag har inte bråttom. Människor stressar för mycket. Tror inte att det skulle vara så mycket krig om alla bara tog det lite mer “easy”.

9 oktober: Fick en sticka i foten i morse, precis under fotsulan. Förargligt. Haltade hela förmiddagen, men tänkte sedan på hur många som dör av malaria. Man måste ha perspektiv även i vardagen.

16 november: Lade ut en bild på Instagram på en kille på St Paulsgatan som gick väldigt roligt. Syntes inte så bra på bild, grämde mig över att jag inte videofilmat. Kunde blivit en snackis.

2 december: Läser en text av en kollega/konkurrent som jag inte tål. Förstörde hela dagen. Åt en bit
gravad lax på kvällen. Tog en Imovane till natten.

3 december: Första snön. Lade mig på Hornsgatan och gjorde en snöängel. Dom tutade på mig. “Vi ses i min nästa bok, era jävlar”, skrek jag tillbaka.

Johan Croneman: Utdrag ur min dagbok

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top