• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Linda Skugge: "Om jag får barnbarn så ska jag göra allting rätt"

  Naturligtvis är jag medveten om att barnbarnen tillhör någon annan och att man har dem ännu mer till låns än sina egna. Men ändå…

  Eftersom min för tillfället allra största dröm är att få barnbarn – vilket definitivt inte är omöjligt tack vare barnens höga ålder – brukar jag "roa" mig med att tänka vad jag denna gång ska göra rätt. 

  Naturligtvis är jag medveten om att barnbarnen tillhör någon annan och att man har dem ännu mer till låns än sina egna. Men ändå… Det skadar ju knappast att ha en välmenande mormor som är redo att finnas där för allt.

   

  Och då tänker jag mest praktiska saker som de ack så slutkörda föräldrarna varken har orkat eller haft råd att tänka på. Som att från dag ett sätta bebben i alla upptänkliga bostadsköer som går att uppbringa. Och spara en slant (en liten räcker långt) i en indexfond som göttar till sig på tjugo år.

   

  För att inte tala om att när bebben blivit lite äldre, lära hen om det där "FIRE" som så många snackar om. Fire står för financial independence retire early, och går ut på att spara så mycket man bara kan av samtliga inkomster för att redan kring fyrtio år leva ett mycket lugnare liv. Inte nödvändigtvis sluta jobba helt, men med sådant man brinner för, samt få mer tid över för familjen, resor, vänner, intressen.

   

  Sedan kommer jag att teckna en sjuk- och olycksfallsförsäkring. Endast en olycksfallsförsäkring ger inte den där rätt stora klumpsumman som utfaller om man får någon av de sjukdomar många av oss måste räkna med, som cancer, diabetes, epilepsi med flera. Till och med min sällsynta sjukdom Addison står med på listan. Men har jag en sådan försäkring? Nej.

   

  Allt det där andra, som att lägga undan telefonen, vara hundra procent närvarande med mera kommer jag att fixa utan några problem. Det är det ekonomiska jag vill bidra med. En krona om dagen i en fond är bättre än noll kronor. Och FIRE "kostar" ingenting då det handlar om att spara. Så nu gäller det att barnbarnen börjar komma, gärna många och tätt. Och att jag får ynnesten att vara med dem. Och slutar tramsa så fort barnbarn kommer på tal, genom att säga att eftersom jag bara fick döttrar så är det första jag ska köpa till ett pojkbarnbarn ett svärd. Det faller aldrig väl ut. Sedan säger jag att jag ska lägga bebisen i en sådan där springvagn och kuta runt med den. Ingen skrattar då heller. Så jag antar att jag får sitta ensam och spara i de där stela indexfonderna åt dem och hoppas på att få träffa dem.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!