• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Lotte Ivarson Sandén - förvirringen kring halloween!

  Nu firar vi hösten med pompa och pumpor! Det är dags för halloween, men när infaller den egentligen?

  Lotte Ivarson Sandén - förvirringen kring halloween!

  Den klara luften, färgerna, det varma ljuset. Det här är min favorit bland årstiderna. Och visst är det trevligt med ett avbrott i vardagen så här års, att få något att fira när det skymmer allt tidigare på kvällarna. Pumpagubbarna skrattar så fint och färgglatt i kvällsmörkret, nu är det halloween! Denna festliga hösthögtid kom till Sverige på 90-talet och sedan dess är pumpor och "bus eller godis" en självklarhet för många. 

  Förra året försökte vi i en artikel här i Icakuriren reda ut hur, var och när det är halloween, allhelgona, alla helgons dag och så vidare i Sverige.Det råder nämligen viss förvirring kring detta! 

  För den som inte hängt med i svängarna kan jag meddela att halloweenkalaset bör hållas denna helg, den 31 oktober. Men det lär också gå bra att skicka runt de utklädda barnen för att busa eller få godis i grannskapet fredagen före alla helgons dag, som i år infaller den 6 november.

  Däremellan infaller, nej inte fastan, men allhelgonadagen – som alltid firas den 1 november. Den rök dock som helgdag redan på 1700-talet. Först under 1900-talet insåg man att det behövdes lite ledighet under den långa och mörka hösten, och alla helgons dag infördes – men som rörlig helgdag, lördagen som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Eftersom lördagar på den tiden var en helt vanlig arbetsdag så innebar förändringen extra ledighet.

  Nästa helg är det alltså dags att tända ljus på kyrkogårdarna runt om i landet, till minne av de kära som lämnat oss. Det är bland de finaste traditionerna jag vet. Men inte heller detta är någon uråldrig svensk sedvänja. Det var först på 1920-talet som seden att tända gravljus i höstmörkret togs till Sverige från Sydeuropa, enligt vissa via italienska ­arbetare på en fabrik utanför Stockholm.

  Glasklart. Kanske säkrast att ställa fram pumpagubben på trappan redan idag, och låta den lysa ända fram till jul. 

   

   

   

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!