Jag vet att tvärsäkra typer alltid har fel

Att inordna sig i ett stelt tankemönster är ett fängelse för hjärnan, eller är det inte så?

Tvärsäkra människor gör mig galen. De som alltid har ett förenklat facit. Samma sak med ideologier som liksom kör på autobahn, gasar full fart rakt fram utan att någonsin titta åt sidorna och aldrig funderar på vad som finns runt kröken. Att inordna sig i ett stelt tankemönster är ett fängelse för hjärnan. Därför älskar jag människor som Bo Rothstein, som ofta vänder upp och ner på det mesta men har en vetenskaplig grund för sina resonemang.

Det betyder inte att jag alltid håller med honom. Däremot får han mig alltid att tänka efter, fundera ett varv till. Kanske omvärdera – eller inte. Han kallas retsticka och bråkstake, men jag vill hellre säga fritänkare. Det rör sig i hans huvud, och det smittar av sig. Fler borde lyssna på alla retstickor med öppet sinne. De som ifrågasätter och spanar runt hörnet.

Tänk bara på en sån som Pippi Långstrump. Hon vågade både tänka själv och ta besserwissern Prussiluskan i örat. Alla tvärsäkra människor borde egentligen förbjudas. Ju mer säker någon är, desto mer skeptisk borde omgivningen bli. Jag hade en gång en kollega som väldigt gärna uttalade sig mycket bestämt, helst om saker den inte hade en aning om. Till slut gjorde vi andra ett tvärsäkerhets-index, och mycket riktigt: Ju säkrare personen var, desto större sannolikhet att allt var helt galet. Det kunde verkligen gälla precis allt, ingredienser i ärtsoppa eller första världskrigets utbrott.

Visst är det intressant att tvärsäkra människor så ofta har fel? 

“En ytterlighet döljer alltid sin motsats”, som en psykologisk teori påstår. Hmmm… De tvärsäkra är egentligen osäkra människor? Är det ett tvärsäkert uttalande och därmed sannolikt fel? Här gäller det att inte falla i en lömsk grop.

Den rikliga mängden helt tvärsäkra och samtidigt totalt galna påståenden är största anledningen till att jag håller mig borta från Facebook. För mig är det ofta dumskallarnas sammansvärjning. Ta en titt på alla tossigheter får ni se. Eller förresten, gör inte det.

“Att tänka fritt är stort, att tänka rätt är större”, så står det utanför aulan i Uppsala universitet. Fast egentligen är det väl precis tvärtom. 

Att tänka fritt är störst. Den saken är jag faktiskt helt säker på.

Jag vet att tvärsäkra typer alltid har fel

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top