Gubben i månen – en dold makthavare?

Åsa Holmström om magiska händelser vid fullmåne

“Jag har nigit för nymånens skära, tre ting har jag önskat mig tyst. Det första är du och det andra är du och det tredje är du min kära…” Vem skaldade? Just det, Bo Bergman. Romantiskt trams kan tyckas, om än vackert. Men faktum är att vi småflickor faktiskt gjorde så. Kan aldrig skada tänkte vi, på jakt efter skolans drömprinsar. Fråga chans, sen gardera med kryss och be månen om hjälp. Dikten var ju i alla fall ett sätt att få oss intresserade av poesi.

Nu är det inte nymånen som gäller, utan den stora röda augustimånen. Den magiska blodmånen. Man fattar ju att stenåldersfolket kände vördnad, långt innan vetenskapen kom och förstörde magin med exakta beräkningar av planetariska förhållanden och andra oromantiska parametrar.

Men visst är det ändå något magiskt? Själv kan jag ofta inte sova när det är fullmåne. Det kan ju bero på mina slitna rullgardiner fulla med hål. Men det kan ju också bero på att månen faktiskt har en särskild kraft. Att vargarna ylar, barn föds och tokstollar löper amok. 

Jag har precis fått mitt första barnbarn. Det gick till så här: Min dotter gick kraftigt över tiden, Lille B levde prima liv därinne och hade inga planer på den jobbiga passagen genom förlossningskanalen. Till slut fick jag förvärkar, så ont att det blev ilfart till akuten. Visade sig vara kraftig tarminflammation, men ändå. “Nu tar du över”, sa jag bestämt till dottern. Visserligen är jag din mor, men dina värkar vill jag inte ha. “Okej” sa hon, “jag är redo, ska bara övertala Lille B”.

Sagt och gjort, fullmånen var i antågande, och exakt den dagen var det dags att åka in. Min magvärk gick vips över, och på förlossningen var det kaos. Fullmåne, sa personalen. En tavla på väggen med röda knappnålar för varje fött barn visade fakta. Glest spritt över månaden, fullsmockat vid fullmåne. Det eventuella flicknamnet var bestämt till Luna, måne på latin. Bara det sammanträffandet är ju magiskt. Ut tittade dock en ganska stor kis, men pojknamnet Nima, måne på persiska, var dessvärre redan upptaget av en kusin. Så det blev LillOlle. Jaja, man kan inte få allt. Men kom inte och säg att månkraft är vidskepligt trams. 

Vi är många som vet bättre.

Gubben i månen  – en dold makthavare?

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top