Brun manchester är faktiskt himla snyggt

Furupaneler och Marimekko. Knallgult, ärtgrönt, djupblått . Åsa Holmström minns 70-talets inredningsstil!

Vi på redaktionen tittar alltid igenom tidningen tillsammans innan den går i tryck. Den här veckan kan vi knappt slita oss från ett speciellt reportage… Gissa vilket? Det om 70-talet så klart! När vi kollar på bilderna från museet Jamtli i Östersund vill vi bara fortsätta skratta åt alla minnen.

Furupaneler, brun manchester, Marimekko. I den murriga gillestugan nådde solen aldrig in, lika bra det för vi ville mysa i dunkel. Där låste vi in oss, smygsmakade mellanöl och försökte röka utan att kräkas. Alla killar kunde spela gitarr, en säker väg till romantiska hjärtan.

 

Själv växte jag upp i lägenhet, men vi hängde minsann med. Pappa målade alla rum i starka färger. Knallgult, ärtgrönt, djupblått – och gästtoaletten helt i guld (fast det var vi nog ganska ensamma om). Vita väggar var otänkbart, det yttersta tecknet på en totalt fantasilös smak. Mamma gjorde ett toppmodernt pärldraperi och hängde lyckligt upp det i hallen. Under det låg vår tax Tyx och lurade (döpt efter en raket i tv:s julkalender). I smyg gnagde Tyx idogt bort alla pärlor. Plötsligt var det nästan inga kvar, mamma stirrade förvånat. Vi åt helst djupfryst fiskgratäng och Prins Bertils räk-
crèpes, som mamma och Findus tyckte gav kunglig glans åt snabbmiddagarna. Föräldrarna satt fram i bilen med hjälm och bälte och rökte, vi ungar satt lösa bak i dimman. Säkerhetstänk! Pappa knöt en gulbrun ryamatta, den blev aldrig klar och ryatrenden var plötsligt över.

 

När jag flyttade hemifrån 1977 hade mitt första kök mörkbruna luckor, och jag inredde fräsigt med orange och chockrosa detaljer. Sen blev allt plötsligt “vitt och fräscht”. Vi tror att vi väljer stil själva, men alla följer samma mönster.

 

Nu målar min yngsta dotter just sin hall klatschigt blå, och pryder köket med orange och gult. På landet plockar vi fram de gamla muggarna i emalj, en knallig färg för varje familjemedlem. Snart är det väl dags för Coop att ta upp sin gamla logga, Konsumkringlan. Den som symboliserar ett kretslopp men som någon beskäftig reklambyrå rensade ut precis innan det blev högaktuellt med miljötänk och återvinning. Själv ska jag måla sovrummet solgult. Visst har jag kommit på något personligt och helt nytt?!

Brun manchester är faktiskt himla snyggt

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top