Chefredaktör Åsa Holmström: ”Hög tid att skaffa en blommig städrock”

Livspussel pratas det ofta om numera. Det är när folk inte hinner med sina barn för att de ägnar så mycket tid åt sociala medier....

Livspussel pratas det ofta om numera. Det är när folk inte hinner med sina barn för att de ägnar så mycket tid åt sociala medier. Det var aningen elakt, men ändå med viss substans. Livspussel är också när det blir väldigt stress­igt med stuga i Åre, hus på Gotland och andelslägenhet på Mallorca. Båt som ska skötas, två bilar, gymmet, shoppingturerna. Barn ska skjutsas till tennis, ridning, piano och suzukifiol. Nya radhuset ska topprenoveras, allt ska ut! Nytt ska in!

 

Men visst skaver något? Vi har aldrig haft så kort arbetsvecka, så lång semester, så mycket samhällsservice för barnen, så många maskiner till hjälp hemma. Ändå mår vi sämre, blir utbrända, tar prozac, losec, lergigan, vitaminer, hormoner, lugnande, uppiggande och dubbel dos omega 3 med extra zink. Så var klämmer skon? Inte vet jag, men kanske har vi helt enkelt för många skor. Och andra prylar. Allt måste ju putsas och skötas, tvättas och dammas.

 

Min mormor hade två par skor. Och ett par pampuscher. Några klänningar och en städrock. Den hade hon oftast på sig, så det blev inte så mycket garderobsgrubblerier och tvätt. Alla hade blommiga städrockar som jag minns det, och ingen blev utbränd på den tiden. Kan det verkligen vara en slump?

 

Mina barn och jag har… typ 20 par skor. Var. Minst. Dels för att vi aldrig slänger något, men mest för att vi har för mycket av allt. Barnen har flyttat, men skorna bor kvar. Det tar mig en timme bara att dammsuga runt alla skor i hallen. Sen måste jag dammsuga själva skorna, som är riktiga damm-magneter. ”Ni måste komma och rensa ut era skor!” ropar jag förtvivlat i telefon. Men inget händer. Varför? Kanske för att jag inte har en blommig städrock. Den inger ändå en viss barsk respekt som jag tydligen saknar.

 

Allt är för mycket nu för tiden. Våra livspussel är så komplicerade att många har invecklade scheman på kylskåpet. För att varva ner behövs ytterligare aktiviteter. Yoga, terränglöpning, andningsfokus, mindfulness. Senaste flugan är att lägga riktiga pussel, av trä med fina bilder. Om livspusslet har 100 000 bitar så kan man här nöja sig med 1 000. Och klara av det! Det är som att städa barnens dockskåp när hela huset är kaos. Underbart avkopplande och precis lagom mycket. Och sen bara glömma resten.

Chefredaktör Åsa Holmström:
Annons
Scroll to Top