• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Chefredaktör Åsa Holmström: "Kanske borde en sån som jag ha varningstriangel?"

  Chefredaktör Åsa Holmström: "Kanske borde en sån som jag ha varningstriangel?"

  Hur blev din jul- och nyårshelg? Härlig eller förfärlig? Troligtvis i alla fall annorlunda. Men kanske inte sämre? I morgontidningen läser jag en insändare som tackar för en jul i lugn och ro, utan tvångsmys med glöggmingel, släktmiddagar och nyårskalas. Ett tack för helger med frid och tid – till annat än matlagning och städning. Så kan det också kännas. Kanske kommer vi ur den här pandemin mer utvilade och avstressade än någonsin.

  Vi människor behöver sociala kontakter, samtal, till och med konfrontationer för att utvecklas och må bra. Men kanske inte i den omfattning som vi ofta tvingas till nu för tiden, med tätbebyggda samhällen, storköp, kontorslandskap. Det kan lätt bli för mycket av det goda. På hundpromenaden möter jag en kvinna med sin hund i stramt koppel. Jag ser att den vill hälsa och frågar om det går bra att våra hundar får leka. "Nej tack", svarar hon korthugget. Pratsugen som jag är frågar jag om hunden är ilsk. "Nej då, hunden vill nog umgås men inte jag, jag tycker inte om småprat", förklarar hon barskt.

  Sorgligt tänker jag, för hunden alltså. Min vovve är dock inte den som ger sig, hon skuttar glatt ditåt, för tillfället stendöv när jag ropar. Och så blir vi ändå stående en stund. "Ja, nu fick du lite tvångsprat", säger jag och damen skrattar.

  Efteråt funderar jag. Var hon bara blyg? Eller genuint ointresserad? Kanske trivs hon bäst i sin egen värld, med egna tankar, lugn och ro. Precis som insändaren. Inte lätt att veta för oss pratglada, om vi tränger oss på eller är välkomna. Det gäller att ha tentaklerna ute och känna av läget. I brist på vanligt umgänge är jag en sådan som ofta pratkompenserar i parken och mataffären. Med vem som helst, om vad som helst. Men är jag kanske en prat-terrorist?

  En som vet mycket om mänskligt samspel är författaren Nicolas Jacquemot. Han berättar längre fram i veckans tidning om vägar att mötas. Under pandemin har många spelregler ändrats, människor söker kontakt på nya sätt. Men social kompentens är också att förstå när någon INTE vill prata. Kanske borde en sån som jag bära varningstriangel så att ointresserade hinner undan? Se upp – här kommer en sjukt pratglad typ. Vill du inte snacka så spring!

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!