• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Chefredaktör Åsa Holmström: "För många järn i elden kan vara rent livsfarligt"

  Vår chefredaktör om vikten av att varva ner och stressens hemska påföljder.

  Chefredaktör Åsa Holmström: "För många järn i elden kan vara rent livsfarligt"

  Finns det något gott med pandemin? Alltså inte sjukdomen, utan den livsstil den tvingar oss till. Vårt hundgäng står i parken och småskriker, på behörigt avstånd förstås. En blandad skara, men alla lever vi nya sorts liv. Vi enas om att hundarna är en livlina, för ensamt kan det vara. Men också lite skönt. Färre aktiviteter, ett lugnare liv. "Man slipper tvångsumgänge", som någon säger. Och stressiga möten.

  Stress är en av våra värsta folksjukdomar och leder till hjärtinfarkter, stroke, utbrändhet, depressioner, demens. Hur kunde det bli så här, i ett av världens bästa länder? När människor i generationer kämpat för att få det bättre. Livet förr verkar ändå ha varit så oändligt mycket jobbigare. 14 timmar i fabriken, slit med sådd och skörd, ständiga graviditeter, knappt mat för dagen, fiske i livsfarliga båtar, gruvor utan ljus, små sotarpojkar som tvingades krypa i skorstenarna, pigor som blev med barn, smuts, svält, löss, kyla och mörker…

  Men stress, det ordet var inte ens uppfunnet. Och sova, det verkar folk ha varit bra på. Av utmattning förstås. Men kanske också för att livet inte var så komplicerat. Svårare, men ändå enklare. Det var bara att kämpa på. Det fanns inga val.

  En lång välfärdsresa senare ligger vi sömnlösa i sängarna och vrider oss. Skriver oändliga listor på allt som måste göras, fixas, planeras. Pensionärer, skolbarn, yrkesarbetande, fattiga och rika, alla drabbas vi av stress. Följdsjukdomarna tar fler liv än cigaretter, bilar och terrorister – tillsammans. Vi har helt enkelt för många järn i elden. Båt­en, bilen, barnen, hunden, huset, håret, jobbet, gymmet… Allt ska skötas. Det är ju helt hopplöst.

  Men vi kreativa människor kommer hela tiden på nya sätt att lösa problem. Som den nya flugan ASMR. Miljoner människor lyssnar plötsligt på konstiga ljud som ska lösa spänningar och vagga oss till ro. Prassel, viskningar, mummel. Själv får jag spader av viskande röster i reklamfilmer och prasslande godispåsar på bio.

  Men är du sugen på att pröva lugnande ljudterapi så läs om ASMR i veckans tidning. Annars är det enklast att göra som Alice Babs sjöng i 1960-talets största reklamslogan: Ta't lugnt, ta en Toy. Spara på krafterna tills pandemin är över.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!