• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Chefredaktör Åsa Holmström: "Pensionen är som vargen i skogen"

  Vår chefredaktör om karriärens tyngd i sociala sammanhang och vad längtan efter pensionen kan innebära.

  Chefredaktör Åsa Holmström: "Pensionen är som vargen i skogen"

  Aldrig hade jag kunnat ana vilken skatt av gammalt fint hantverk som finns hos er läsare! Tack för alla bilder på vackra, tänkvärda och roliga bonader. Under hösten kommer vi att visa dem i tidningen, håll utkik! Imponerande vad flinka och flitiga fingrar broderat och dekorerat genom tiderna. Många budskap handlar just om flit och slit. Att arbeta och göra rätt för sig.

  Men sen då? "Blotta tanken på pensionering är skrämmande obehaglig", säger Philip Zandén på veckans tidningsomslag. Hmmm… Är inte det en aning nedvärderande? Att livet på något sätt skulle bli meningslöst när man blir äldre och slutar jobba. Är arbete livets mening? Det känns lite sorgligt att vi ofta definierar varandra med yrkesroller, precis som att det är själva personlighetens kärna. Och att den vanligaste frågan till nya bekantskaper är: "Vad jobbar du med då?"

  Pensionen är lite som vargen i skogen. Både hemsk och lockande. Vissa räknar ner och längtar, Philip och andra gruvar sig. Själv är jag inte ett dugg orolig. Visst älskar jag mitt jobb. Att göra en läsvärd tidning tillsammans med duktiga medarbetare och ha kontakt med er läsare, det är uppslukande. Men det finns också en annan tid, ett annat liv.

  Ett liv med sovmorgon. Härliga hundpromenader. Stressfria dagar med vänner och familj. En tid då jag slipper rota runt i garderoben på hysterisk jakt efter något "att sätta på mig" och rusa till bussen med andan i halsen. Efter dagen P vankas tid till annat. Jag kan till exempel börja med en rejäl storstädning. Alltså dammsuga även under möblerna.

  Äsch Philip, jag tror du kan slappna av. Livet som pensionär kommer att bli jättemysigt. Vi kan ses vid Brostugan nära där du bor, spela minigolf, ta ett glas vin och läsa Icakuriren. Eller jobba som volontärer, hjälpa barn med läxor, laga mat åt hemlösa. Och som Groucho Marx sa: "Allting jämnar ut sig. När man får mindre hår att kamma blir det mer ansikte att tvätta."

  När jag själv blir pensionär ska jag ta mig tid att brodera en ­bonad: "Att bli gammal är inte så illa om man tänker på alternativet." Eller kanske "Man blir aldrig för gammal för att bli vuxen."

  Livet går, så är det bara. Hur känns det för dig? Skriv till oss och berätta!

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!