• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Chefredaktör Åsa Holmström: "När tankens frihet hotas, då gäller det att se upp"

  Chefredaktör Åsa Holmström om det fria tänkandet, demokrati och om veckans reportage om Knutbymorden.

  Chefredaktör Åsa Holmström: "När tankens frihet hotas, då gäller det att se upp"

  "Att tänka rätt är stort. Att tänka fritt är större." Så sa pappa när vi grälade. Han hade stulit det från 1700-talstänkaren Thomas Thorhild – fast vänt på pannkakan. Thomas tyckte det var viktigast att tänka "rätt". Pappa lärde mig att det fria tänkandet är en förutsättning för diskussion, demokrati och utveckling. (Pappa tyckte visserligen att han tänkte både fritt och rätt…) Jag funderar på skillnaden mellan rätt och fritt när det gäller Knutbysekten. Där var det gott om det ena, men ont om det andra kan man säga. Problem uppstår när en enda person bestämmer vad som är rätt, och andra inte får tänka fritt omkring det.

  I Knutby ledde det "rätta" tänkandet till mobbning, manipulation och mord. Men intressantare än själva händelserna är hur människor kan drivas till saker som egentligen är dem helt främmande. Hur auktoritära och manipulativa ledare kan förmå andra att utföra helt vansinniga handlingar. I veckans tidning berättar en av medlemmarna i Knutbysekten om hur hon drogs in i en ond spiral. "Vi är alla medskyldiga", konstaterar Emma Gembäck. Ingen ledare kan agera utan den gyllene tron som andra bygger.

  Idag är det lätt att dra paralleller till världsläget. Oliktänkande mördas, homosexuella torteras, politiska ledare ställer sig över lagen. Det räcker att titta på Europa. Emma Gembäcks slutsats av att leva i ett auktoritärt system är tydlig: Att hindra människors frihet och utveckling är aldrig rätt. "Gå inte på det", konstaterar Emma.

  Här någonstans korsas tankebanorna med ett annat av veckans reportage. Det om arv och miljö. Där har åsikter och forskning genom åren gjort tvära kast. Från nazismens otäcka rasbiologi, till en modern uppfattning om att människan är formbar genom påverkan. Nu får det nya dna-spåret allt mer uppmärksamhet, att vi bär med oss de flesta anlag. Inte bara för sjukdomar, utan specifika personlighetsdrag. Tanken svindlar och skrämmer. Är jag förutbestämd till det mesta? Till empati eller ondska? Kärlekslycka eller skilsmässa? Och är det börda eller befrielse?

  Tankens frihet kan ändå inget dna ta ifrån oss. Det helt ­centrala att få tänka, tycka och välja själv. Om någon hotar det så se upp.

  Gå inte på det.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!