Lisa Förare Winbladh: Låt 2019 bli året vi ger varandra presenter som betyder något

Vår krönikör föreslår att vi ger bort presentkort och frikort med temat "familjefrid" till våra nära och kära.

Lisa Förare Winbladh: Låt 2019 bli året vi ger varandra presenter som betyder något

I början av året är de flesta av oss lite trindare, plånböckerna är däremot irriterande slanka. Julfirandet brukar dessutom leda till bakfylla i form av en mild konsumtionsångest. Ändå envisas många med att fylla år nu. Att överösa dem med presenter blir onekligen en utmaning.

Tänk om 2019 blir året vi ger varandra en ny typ av födelsedagspresenter, sådana som verkligen betyder något. Gåvor som inte kostar, men kostar på. Jag vill gärna hjälpa dig på traven med förslag på några presentkort och frikort med temat “familjefrid”. Gåvorna är avsedda för nära och kära.

ν Rätt till fri placering av ytterskor i tre månader.

ν En kvarts intresserat lyssnande om Pokemonutveckling (klippkort med 10 gånger).

ν Presentkort på åtta partier Uno med barnen, inklusive trovärdiga ­förluster.

ν Ett års helhjärtad förståelse av att skåpdörrar behöver stå öppna ibland eftersom till exempel porslin mår bra av att luftas.

ν Tolv stycken “stackars älskling”, istället för “vad var det jag sa”.

ν Dispens att lämna locket av tandkrämstuben fram till midsommar.

ν Kaffe på sängen varje lördag i ett år.

ν Tio entusiastiska kuddkrig i en kvart.

ν Ett entusiastiskt deltagande i fågelskådning, dock ej före 04.30.

ν Smul- och spillamnesti en månad, givaren torkar upp utan knot.

Gör bara inte misstaget att be om en önskelista. Risken är stor att jubilaren missförstår upplägget och begär det omöjliga av dig. Till exempel att du ska hålla ordning på dina nycklar eller flyga till månen tur och retur för att hämta en trevlig sten. Där­emot kan du själv förstås önska av en familjemedlem att hen under ett halvår ömsint hjälper dig att leta efter dina nycklar istället för att håna dig.

Vissa frikort vet man ju inte om att man behöver förr­än i efterhand. Det är lite svårt att förutse att man ska råka låsa ute sin sambo på balkongen eller tvätta någons älskade angoratröja med lakan på 90 grader. Därför kan man som givare gott kosta på sig att lämna ett klippkort på benådningar för några valfria försyndelser av grövre sort. Kanske ett presentkort på fem villkorslösa kapitulationer vid politiska diskussioner? När frikortet räcks fram kommer du att lägga dig raklång på golvet och i detalj redogöra för tre av motståndarens bästa argument.

De flesta av mina förslag skadar varken klotet eller plånboken. Det konstiga är att jag tror att en del av överenskommelserna nog kommer att fortsätta av bara farten när tidsfristen är slut och sista klippet klippt. För egentligen gör vi människor gärna saker för andra. Vi har överseende, torkar upp, biter ihop och förlåter. Men det är så mycket lättare att göra det när vi får känna oss just så generösa som vi faktiskt är. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top