Solja Krapu-Kallio: Jag listar sådant som ger mig energi

"Ibland när jag läser dikter på en scen får jag så mycket energi från ­människorna att kicken kanske går att jämföra med att hoppa fallskärm", skriver vår krönikör. Vad ger dig energi?

Solja Krapu-Kallio: Jag listar sådant som ger mig energi

Vilken bra resa det var, sa Pauli, min man, i bilen hemåt. Vi hade varit hos hans pappa i Österbotten och tillsammans med andra släktingar rensat sly från skogen. Det är ett hårt jobb, att hugga med röjkniv eller köra röjsågen, men tillsammans är det roligt. Man blir slut i hela kroppen och får samtidigt känna sig nyttig.

Jag blev stärkt av det, fortsatte han. Och gemenskapen.

På samma resa hade vi också varit hos min käre storebror, Kari, och som vanligt brainstormat idéer och berättelser. Det ger alltid styrka. Det inspirerar.

Så började vi lista saker som har en sådan stärkande effekt. Och förutom kärlek, naturligtvis, blev det en lång lista. Ibland kan det vara bra att göra såna. Vad är det som ger mig energi? Vad ger dig kraft?

Att lösa korsord är roligt, helst när man gör det tillsammans. En gång kom Gunilla från Skåne och hade med sig flera svåra söndagskryss som vi hjälptes åt med. Och den där energin som jag då får, håller i sig länge. Jag har vänner som löser melodikrysset varje lördagsmorgon. Det har jag själv aldrig gjort, men jag förstår känslan. Doften av kaffe. Radion. En bra start för dagen. 

Ibland när jag läser dikter på en scen får jag så mycket energi från ­människorna att kicken kanske går att jämföra med att hoppa fallskärm ­(vilket jag aldrig skulle våga göra, men som säkert är fantastiskt för någon annan).

När vi var i röjskogen ringde min kompis Märta-Stina och hade en fråga gällande sina poesiprojekt. En sån sak ger mig otroligt mycket. Att världarna möts, och att någon vill mig något! Ibland kan vi sitta hur länge som helst och prata om skrivandets mysterier och rita kartor och diagram på servetter. Att fika med Helen på Nya Konditoriet ger mig energi. Att träffa vänner, att åka på turné, att göra föreställningar tillsammans. Bäst att inte börja skriva en lista på viktiga människor, för då missar jag säkert någon.

Att laga mat. Att redigera en text. Att sitta på ett tåg. Att bada bastu. Att simma. Att se en bra film och analysera den efteråt. Att få kaffe på sängen. Att gå en timme. Att lära sig någonting nytt. Att höra en bra historia. Att ha bytt gardiner. Att gå på gym, särskilt efteråt känns det bra. Att få ett egenhändigt skrivet brev från ett barnbarn. Eller ett sms med en massa roliga symboler. Titta på stjärnhimlen. Sticka en strumpa. 

Det var Pauli som fick idén att vi ska börja sticka strumpor. Ja! Pling! sa jag. Så nu sitter vi och ser på teve och stickar båda två. Det är så skönt. Man känner sig duktig. Det blir resultat. Det ger kraft. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top