• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Linda Skugge: "Jag vill se bilder på slutkörda mammor"

  Icakurirens krönikör skriver om hur hon faktiskt mår sämre av att se hur bra alla andra har det.

  Triggervarning. För er som inte känner till det ordet kan jag berätta att det används som en sorts innehållsdeklaration över sådant som kan väcka starka känslor. Om till exempel en text är triggervarnad så kan de som vet med sig att de är känsliga välja att undvika den. 

  Exempel på saker som brukar anses kunna utlösa negativa känslor och därför förses med en triggervarning:

  Starka bilder på sjukdom, död, lidande.

  Starka bilder där blod eller sår förekommer.

  Krig. Våld. Rasism.

  Instagram är full av kroppsaktivister som lägger ut jättefina bilder på sina stora kroppar. De vill få andra att må bra. Att de ska känna att alla duger precis som de är. Jag älskar den tanken. Att verkligen kämpa för allas rätt att få vara den man är.

  Om folk skriver ett ångestinlägg på sociala medier brukar de ofta inleda med en triggervarning, för att andra inte ska triggas och själva börja må dåligt.

  Men – jag vet inte hur ni funkar men jag mår i alla fall bra mycket SÄMRE av att läsa om hur BRA alla andra har det. Det som gör ondast i mig är alla bilder på allas perfekta familjer och perfekta förhållanden. 

  #19årmeddenhärvackrakvinnan (Bild på kvinnan inringad i ett hjärta.)

  #härärhelamittfinagäng (Bild på hela familjen som ler.)

  #Denhärkvinnanalltså (Bild på en självlysande vacker kvinna med långt lockigt hår.)

  "25 år med den här kvinnan." (Bild på ett vackert par som kysser varandra på någon jättedyr all inclusive-resa på Bali.)

  "Hela mitt gäng." (Bild på perfekta fotomodellsnygga barn i jättedyr ­slalomutrustning.) 

  Det verkar som omALLA reser bort på ALLA skollov. Åre på julen. Österrike på sportlovet. Paris på påsken. Bohemig tågluff med nio barn på sommaren, "vi bara luffade omkring". Alternativt "jag tog inte av mig träskorna på fem veckor, älska sommaren!"

  Alla har UNDERBARA "vänner". Alla är hundra procent friska. Alla har sommarhus vid havet och på vintern äter de utomhus i skogen på helgerna trots att det yngsta barnet bara är två år.

  Alla har så mycket ork och energi och framför allt så är de ÄLSKADE.

  Jag tycker att sådana där inlägg borde inledas med en triggervarning istället för ångestinlägg. Jag är övertygad om att fler mår dåligt av att läsa om andras "fejklycka" än om någon som har verklig ångest. Jag är lika övertygad om att en triggervarning på en lite tokig bild på hela familjen på Times square på tolvslaget på nyårsafton skulle få folk att undvika sådana och känna sig i alla fall något bättre och gladare.

  På samma sätt som kroppsaktivismen verkligen lyckas med att få andra att känna sig pyttelite bättre borde någon börja med "livsaktivism".

  Bild på en mamma som ligger i sängen för att hon är så utmattad, trots att det är vårens första varma kväll. Barnen sitter på sina rum. Ingen cava, ingen grill, inget sommarhus, ingen båttur, inga "vänner", ingen känner sig särskilt "älskad". #livsaktivism

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!