• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Johan Croneman: "Ge mig ett gott råd till och jag börjar slåss"

  "Kommer du så släpandes med en cancer-diagnos så har åtminstone 9 av 10 en idé om hur du blir frisk."

  Ge mig ett gott råd till och jag börjar slåss.

  Det finns tre områden där de goda råden aldrig tycks ta slut: Det gäller barn, hundar, hälsa. Särskilt det sistnämnda.

  Är man på middag, står man på krogen, dricker man kaffe, träffar man en kompis från förr: Det finns alltid några goda råd som man kan få – och som man aldrig någonsin bett om.

  Berätta i fortsättningen ingenting om er själva, iallafall ingenting av betydelse!

  Det gäller särskilt om du har lite ont någonstans, problem med ryggen, ont i ben och fötter, jag lovar: Kommer du så släpandes med en cancer-diagnos så har åtminstone 9 av 10 en idé om hur du blir frisk.

  Mest på modet just nu är ett par träningsskor och lite mindfulness, det finns ingenting som funkar bättre! Och det funkar mot absolut allt.

  Alkoholproblem, ett aneurysm, ryggskott, om du så rullar in på en middagsbjudning i en rullstol.

  – Du vet, jag har en kompis som satt i rullstol, och han hade problem med benen och höfterna, och du vet, han hade också problem med alkohol och han hade precis gått in i väggen, och han tog tre ipren om dagen, plus antabus, i sex veckor, och han började samtidigt dricka rödbetsextrakt, du vet, finns i varenda ekologisk affär, jag vet, det är dyrt, du vet, men han drack det där i tre månader, du vet, sedan reste han sig bara upp och gick.

  – Ja, men nu har ju jag tvingats amputera vänster ben på grund utav en tumör…

  – Ja, precis, du vet, precis som min systers mans bästa vän, han hade också värk i ena benet, jag tror de tog bort det direkt, men sedan började han träna, som en galning, han gick på pilates tre gånger i veckan, sprang fyra gånger och körde mindfulnessövningar varje dag, och vet du vad: Idag är han helt återställd.

  – Det är ju lite svårt att börja springa med bara ett ben, och det här hände ju för bara tre veckor sedan. Mitt ben lär ju inte växa ut.

  – Och en annan kompis, Stina, du vet, hon som gick in i en psykos efter skilsmässan och låg inne tre veckor på psyk, hon började också springa, köpte sig ett par Nike 2.0 XRP Mega run for life, kostar ju 3 500 visserligen, det är dyrt du vet, och hon har nu träffat en ny kille på Tinder, som är massör och triatlet från Karlskrona, och de har nu startat en mindfulnessskola strax utanför Wilhelmina. 

  Jag överdriver inte. Snarare tvärtom. Ställ dig utanför valfritt akutintag, var som helst i Sverige: Patienter släpar sig in, svårt sjuka, där inne delar de sedan ut gratis träningsskor och mindfulnesskuponger, ut skuttar fullt friska lyckliga svenskar.

  Är inte livet en enda stor underbar överraskning?

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!