• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Linda Skugge

  "Dagens tonåringar är handlings­förlamade jättebebisar"

  Steve Biddulphs Raising girls från 2013 dök upp i mitt sociala medier-flöde. Någon skrev "tjejer växer upp för fort, vårt arton är deras fjorton" och refererade till boken.
  Har de som skriver så egna tonåringar i högstadiet och har de läst Steve Biddulphs bok? Jag som tyvärr lagt ner dyrbar tid och läst Raising girls vet att han är en mörkerman som tycker att unga tjejer ska vänta med sex och gärna ha så få olika sexpartners som möjligt.
  Internet är livsfarligt och det viktigaste man kan ge sin tonårsdotter är en egen hörna där hon får sitta och pyssla, klippa och klistra (!) Trygg är ett återkommande ord i boken. Vi föräldrar har enligt Biddulph rätt att läsa våra döttrars sms (så att de inte skickar porr-sms till killar). Vi betalar deras telefonräkningar, alltså äger vi deras telefoner. Att kränka sina barns privatliv är alltså tryggt. Biddulph tycker att en "naturlig" födsel är bäst och dessutom mår barnet bäst av att vara hemma och gosa med mamma i tre år.

  Vidare ska man lära sina yngre döttrar ett kodord så att hon om hon vill bli hämtad från någon kompis kan säga "jag såg en örn idag" istället för "jag vill komma hem".
  Raising Girls är bland det sämsta jag läst. Det värsta du kan göra mot en flicka är att ge henne en skyddad uppväxt. Det bästa är total öppenhet och tid. Du ska säga till henne att vad hon än gör så står du upp för henne. Du ska uppmuntra henne i allt.
  Snarare är det tvärtom: deras arton är vårat fjorton. Curlandet har inget slut. Sextonåringar får inte gå ensamma hem i mörker och de ska hämtas och lämnas överallt och då ända fram till dörren. De behöver inte hämta eller passa småsyskon. Föräldrarna arrangerar disko till barnen i sexan! Dagens tonåringar är som handlingsförlamade jättebebisar.

  På min tid lämnades vi vind för våg från tolv års ålder. Får jag åka buss till en annan stad och se Depeche Mode? Javisst! Jag är sexton år och tänkte åka till London med en kompis, okej? Ha det så kul!
  Är det något barnen lider av så är det föräldrarnas telefonberoende. Föräldrarna tittar på sina telefoner istället för att se sina barn. Barn behöver bli bekräftade av sina föräldrar.
  "Men det som drev mig, det som jag försökte säga till min mamma var: Jag duger."
  Så sa skivbolagsmannen Alan McGee om varför han startade skivbolaget Creation. Allt gick ut på att mamma skulle se att han också kunde. Tyvärr så dog hans mamma innan han blev framgångsrik.

   

  Av Linda Skugge

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!