• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Linda Skugge

  "Att städa är mumma för själen"

  "Diskbänken i rostfritt kommer att bli ett smycke i rätta händer. Hennes händer." Det är andra världskriget, Örnsköldsvik, Sverige. Författaren Kristina Sandbergs huvudperson Maj är stolt. Hon älskar sitt hem och hon älskar att städa. Nu är Kristina Sandberg äntligen tillbaka med den tredje delen om Maj, Liv till varje pris. (De två tidigare delarna heter Att föda ett barn och Sörja för de sina.)
  Det är fantastiskt att läsa om hur en kvinna sköter om hem och barn, ner i minsta lilla detalj.
  Jag får inga tankar à la Simone de Beauvoir om att Maj skulle vara "dömd till upprepning och rutin" (som hon skriver i Det andra könet att gifta kvinnor är). Beauvoir beskrev äktenskapet och hemmet som ett fängelse och själv bodde hon mest på hotell och åt alltid på krogen. Suzanne Brøgger var inne på samma spår när hon i sina tidiga böcker gång på gång beskrev hur hon åt ett kokt ägg stående vid diskbänken som middag. På det sättet höll hon sig fri och slapp fängelset som äktenskap och husgeråd innebar. Köper man en gaffel så blir det en kastrull så blir det en dammsugare så blir det en gräsklippare och till slut kommer man aldrig mer loss.
  Det många beskriver som upprepandets helvete tycker jag är själva poängen med att städa. Njutningen är upprepningen. Vissa tycker nog att belöningen är hur fint och rent det blir efteråt, men jag tycker att upprepandet är belöningen.

  Att städa är meditation. Vanlig meditation är för mig totalt meningslöst men att städa, det är mumma för själen.
  Lena Andersson skrev om att köpa städhjälp i DN för ett par år sedan med kontentan att man ska städa sin skit själv. Att hushållstjänster hör till ett sammanhang av tjänstefolk och herrskap som luktar förr i tiden och att arbetsrelationer ska hållas utanför hemmet:
  "Kontexter är viktiga. Den som forskar i tarmens bakterieflora hanterar samma avföring som den som tömmer latrintunnor. En gynekolog och en hallick tjänar sitt levebröd av samma kroppsliga sfär. Ändå förstår vi att det är olika saker, därför att vi förstår sammanhangets betydelse."
  En väldigt rolig och skicklig formulering av en av Sveriges smartaste författare som nu är aktuell med en uppföljare till den fantastiska och augustprisbelönade Egenmäktigt förfarande.
  Intressant med två olika feministiska perspektiv av olika kloka och inspirerande kvinnor.
  Att städa har aldrig känts som ett fängelse, att ta hand om dem man älskar, sina barn och sitt hem är för mig högst meningsfullt och det får gärna ske dag efter dag. Jag kan komma på väldigt många andra saker som inte känns meningsfulla om man jämför med det. Att bara få ha en familj och ett eget hem att städa är fortfarande hisnande för mig. Tacksamheten.

   

  Av Linda Skugge

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!