• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Linda Skugge

  "Provet var om mig - och jag fick samtliga fel"

  När det plötsligt dröser in ett tjugotal mejl från en massa högstadieelever så vet jag att de haft en av mina gamla texter som skolmaterial. Den senaste veckan fick jag bland andra dessa två mejl:
  "Jag förstår inte vad du menar med den där texten. Du vill typ få ut att du är perfekt och alla andra ungdomar är asdåliga. Mer en hälften av alla ungdomar sköter sig ju." #hater

  "Hej Linda. Vi fick läsa på lektionen om hur tonåringar ska sluta krångla. Ja det gjorde mig faktiskt upprörd och ganska arg. Vilket skämt säger jag, du formulerar att ungdomar är näst intill kassa men herre uppför dig nu, det är inte så lätt för ungdomar att växa upp i vårt samhälle och jag tycker att många gör de bra ." #hater

  Texten handlar om att ungdomar är lata och den finns inte bara med i ett antal skolböcker utan även i något nationellt prov och jag får verkligen hoppas att mina egna barn slipper läsa mina texter på lektionstid.
  Något jag inte slapp när jag gjorde Högskoleprovet och läsförståelsen bestod av en text av mig och jag fick samtliga fel på den delen för att jag – som hade skrivit texten i fråga – svarade tydligen "fel". Det var andra gången jag gjorde högskoleprovet och på grund av att jag bommade hela läsförståelsen så fick jag inte högre än medelvärdet.

  Men det är aldrig det resultatet som media brukar göra sig lustig över. Nej det är det resultat jag fick när jag som 18-åring gjorde provet extremt bakfull och var tvungen av avbryta, det vill säga, jag gjorde inte alla frågor. Det gav resultatet 0,2. När jag var 18 år så hade jag inte den blekaste om att högskoleprovet var offentligt. Och little did I know att jag inom ett år skulle bli offentlig person och att detta icke-resultat på ett prov skulle förfölja mig resten av livet.
  Tillbaka till de stackars eleverna som tvingas läsa mina gamla texter i skolan. Tyvärr så måste jag göra er besvikna och stå fast vid att ungdomar är lata och saknar verklighetsuppfattning. Jag bygger det
  på grundlig empirisk forskning. De senaste fem åren har mitt företag alltid haft en till två praktikanter från olika skolor och det är ytterst sällan som de förstår vad riktigt arbete innebär.

  Nu när vi på jobbet tar upp praktikantfrågan till hösten inser vi att ingen kommer klara av att göra de arbetsuppgifter som krävs utan att gnälla och sucka.
  Det är som att ingen ung förstår att på ett vanligt jobb så gör även de "vuxna" saker som att diska, leta upp en massa adresser, göra stora utskick, städa ur förråd, köra skräp till tippen.
  Så det är lika bra att vi gör allt själva. Och de unga går miste om en chans att få in en fot i arbetslivet.

  Av Linda Skugge

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!