• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Linda Skugge

  "Skit i tallriksmodellen – börja upptäcka världen!"

  Ungdomar med acne får ständigt höra att det beror på vad du äter, undvik socker, choklad, fet mat, alla E-nummer, chips med mera. Vilket endast leder till att de känner att acnen är deras eget fel, att finnarna som egentligen beror på gener går att få bort om de bara "skärper sig" plus att risken är stor att de hamnar i ett ätstört läge då de börjar undvika viss mat. Börjar de ta bort viss mat är det lätt att börja undvika annan och så är det i gång. Mathetsen.

  Dessutom lär sig barnen tallriksmodellen i skolan och kommer hem och berättar hur mycket sallad det ska vara på tallriken.

  Riksorganisationen mot ätstörningar, Frisk och fri, gick nyligen loss rejält med en påhittad nätbutik som bara påstods sälja size zero. Allt för att väcka uppmärksamhet. Eftersom "överallt nås man av budskapet att man ska 'fit in'", enligt Hanna Kihlander, pressansvarig på Frisk och fri.

  Men detta är ju endast att trampa vatten. Var är nytänket? Var är fantasin?
  I stället för att lära barnen om tallriksmodellen eller ens prata om size zero som gör att de börjar TÄNKA i banorna tjock-smal, så ge de unga äventyr. Utblick i stället för inblick!

  Kolla in en pojkes instagram så ser ni att han lägger ut fotbollsbilder, bilder på insekter och stora fordon. Flickor lägger ut bilder på sig själva och sina läppar i putläge. Pojkars instagram säger "kolla in den här coola grävskopan". Flickors frågar "är jag söt"?
  Den som kan förändra detta löser problemet med flickors viktproblem.

  Ge flickorna boken Viktiga kartor – för äventyrare och dagdrömmare av Sarah Sheppard.
  Och till tonåringen Bea Uusmas Augustnominerade Expeditionen: min kärlekshistoria.

  Ge dem underlag för att själva komma på specialintressen utanför sina egna kroppar. Läser man allt man kommer över om Andrées luftfärd eller vilka djur som lever längst ner i djuphavsgravarna så försvinner liksom tiden för att fota sina läppar till instagram.
  Att flickorna tror att de måste fokusera på sina plutande läppar gör sedan att de får lägre lön, råkar ut för härskartekniker, får sämre jobb och blir tafsade på. Om flickorna gick ihop och blev som en armé av små fantastiska Sarah Sheppards och Bea Uusmas och som blickade utåt så tror jag vi når våra mål som är likabehandling. Och fokuseringen kring kvinnans kropp blir ett minne blott.

  Min yngsta tjej har visat tydliga intressen för R2D2 i Star Wars och maneter och krabbor och jag är beredd att gå väldigt långt för att inspirera henne mer. Vi ser filmer, vi köper figurer, böcker och planscher på Scifibokhandeln.
  Min mellantjej vill börja samla på Tim Burton-figurer, helst Frankenweenie. Om jag hjälper henne här så kan ju intresset gå längre och djupare och vääääldigt långt bort från hennes plutläppar.
  Förstår ni!
  Skit i tallriksmodellen. Börja upptäcka världen.

  Av Linda Skugge

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!