• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Det måste ha funnits en feminist i Jackie Collins

  Något annat som möjligen skulle kunna provocera i boken hittar jag inte. Det finns inte en enda detaljerad sexskildring.

  Linda Skugge

  I jakten på lite bra litteratur om sex (50 shades of disappointment, någon?) hamnade jag 45 år bakåt i tiden med näsan i en bok skriven av drottningen av sex, Jackie Collins. Visste ni att hennes debut från 1968, The world is full of married men, blev en "succès de scandale" och bannlystes från många länder, bland andra Australien och Sydafrika. Varpå Jackie Collins kontrade med "har ni inga gifta män i Australien, eller…".

  Romance-författaren Barbara Cartland kallade den för pornografisk och sa att den var "nasty, filthy and disgusting". Jackies egen far Joe Collins sa att han slutade att läsa efter ett par sidor för han klarade inte av att läsa sin dotters beskrivning av sex.

  Själv blir jag helt förbryllad eftersom det finns ju inget utskrivet sex i den! Besatt av att förstå vari skandalen låg frossläser jag boken. Boken är en bortglömd pärla som jag tycker att alla kvinnor borde läsa. Det måste ha funnits en feminist i Jackie för det hon skildrar i The world is full of married men är unikt: hon låter skurken vara en man och hon låter honom förlora. För samtliga kvinnor slutar det bra. Till och med "slampan" slipper dö.
  Boken handlar om ett äktenskap som spricker för att mannen bedrar frun med en ung yppig tjej, "slampan". Frun hittar sedan den perfekte mannen. "Slampan" gör modellkarriär. Mannens straff: han kan bara få upp den tillsammans med sin muslika sekreterare.

  Det är ett sånt fantastiskt roligt straff. Han provar allt, smala kvinnor, tjocka kvinnor, porr, prostituerade, men icke, han får bara upp den med sin gråa magra sek­reterare som har yllemamelucker. Efter en tid säger hon: "We are with child."
  Lite fint är det att frun heter Linda. En av bokens sista meningar lyder: "There was no Linda to save him now. The time had come to run." Linda vinner.

  Detta är en bok man gärna lägger i döttrarnas händer. Läs och lär och stå på er och framför allt, ta för er! Den enda som straffas i boken är mannen som var otrogen. Är det därför boken blev bannlyst? Här ska ingen komma och krossa mannen. Det kanske också ansågs provocerande 1968, att en kvinna ville vara självständig och inte ta tillbaka sin otrogne man?

  Något annat som möjligen skulle kunna provocera i boken hittar jag inte. Det finns inte en enda detaljerad sexskildring.

  Detaljer däremot får man så man tiger i den fantastiska boken Landskap med djur av Sonya Hartnett. Där finns utomhussex ("översta våningen på ett jättehögt klättertorn på en lekplats"). Där finns de mest fantastiska sexbeskrivningar ("hans fingrar klibbades ihop av glänsande trådar som tänjdes ut som ett havsdjur"). Där finns attraktion ("hur kan två människor som är så hopplöst attraherade någonsin bli fria"). Där finns kärlek ("han är världens enda källa till skönhet").

  Vartenda kapitel handlar om sex utan att bli för påträngande.
  Jag fattar inte hur hon gör det. Det är magiskt och vackert.

  Av Linda Skugge

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!