• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag mötte tomten på tåget

  Glöm löften om stavgång och mer fibrer – i år satsar Katarina Mazetti på själslig motion, diktning och tokdans. Tack vare tomten.

  Några veckor före jul träffade jag tomten på ett tåg. Det var en storvuxen, rödklädd äldre man med svallande vitt hår och skägg. Han bar en röd luva dekorerad med klädnypor i form av tomtar och ett stort märke mitt fram med texten "Nej till EMU".
  Jag frågade honom vad han trodde om eurons chanser på valutamarknaden i dag. Det visade sig att han var en man med starkt politiskt intresse, bland annat hade han själv startat inte mindre än femtiofyra politiska partier. Ett av dem hette Vikingapartiet, det skulle bland annat verka för en återgång till de fornnordiska dygderna.
  Vi samtalade livligt hela vägen från Köpenhamn till Lund och när vi skildes åt gav han mig chevalereskt en slängkyss samt en klädnypa i form av en tomte.

  Jag blev så inspirerad av detta samtal att tomten hamnade i ett av de nyårslöften som jag avger varje år och för det mesta håller. Det handlar aldrig om att jag ska börja gå stavgång eller äta mer fibrer, sådana löften slutade jag med för åratal sedan eftersom de aldrig räckte in i februari ens.

  Nej, de kan i stället handla om att jag ska göra mig av med alla böcker jag aldrig kommer att läsa om, eller att jag inte får köpa mer än högst tre nya plagg på ett år, underkläder och jeans oräknat. Jag har kommit ner i två plagg per år nu ungefär, det är som att försöka sänka sitt handikapp i golf (spelar inte golf men visst är det neråt man vill?).
  Jag har hittat mycket snyggt i mina garderober under åren, det är som att ha kamratfest med gamla kompisar, skratt, vemod och nostalgi. Å, den där hade jag när jag träffade min andre man! Och den där hade jag när vi skilde oss!
  Årets löften är två.
  Det första är att jag ska släppa in flera tomtar i mitt liv. Öppna upp för tillfälliga, ibland förvirrande möten. Inte snörpa på munnen och låtsas läsa tidningen.
  Årets andra löfte är att jag ska börja hålla koll på mitt SMI.
  Vi känner ju alla till begreppet BMI, Body Mass Index, som är en siffra som räknas fram utifrån från längd och vikt och där det önskvärda värdet tycks ligga någonstans på 20-årig tjej som modellar tangatrosa för Hennes & Mauritz. BMI har förbittrat livet för många som i stället för att ta en kaka till sitter och slokar och försöker inbilla sig att de nog egentligen är ett par centimeter längre är de trott, så att de kommer ner i 27,2.

  SMI är samma sak, fast det ska uttydas SOUL Mass Index. Jag önskar förtäta min själ till ett vackert medelvärde genom att sluta konsumera skräpkultur, typ usla tv-serier och patiens på datorn, och i stället ta ut själen på regelbundna motionsrundor, inte bara slarvigt hänga med på teater när någon har fått biljetter över. Jag ska läsa/skriva dikter, klippa ut intressanta tidningsartiklar och systematisera, meditera till fots, måla och tokdansa varje dag. Det kommer att bli ett fint 2012!

  Av Katarina Mazetti

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!