Iris: “Man kan knyppla precis vad som helst”

Knyppling är långt mer än bara spetsar på ett lakan. Det kan vara fåglar, snäckor och bakverk också. Det kan Iris Löw i Trollhättan berätta.

Knyppling har en månghundraårig tradition som du vill värna. Men du hyllas också som en nytänkare i hantverket. Berätta! 

– Ja, jag vill gärna överraska! Visst känner man till spetsar på lakan, men jag vill visa hur man kan använda dem till så mycket mer, gärna med en glimt i ögat. Det finns så många varianter, som Vadstenaspetsar, provinsiell knyppling, metall- och bandknyppling. På mina sommarkurser brukar vi göra en temautställning varje år med bildknyppling. Vi arbetar utan mönster, ofta med motiv knutna till västkusten. Vi har haft teman som ”Under havsytan”, ”På havet” och ”Stranden”. Det kan också vara insekter eller strandfåglar från Bohuslän. 

Knyppla utan mönster

Så knypplingen får variation också genom att ni inte har några mönster?  

– Jag uppmuntrar till att inte ha någon förlaga, då blir man lätt låst. Men vill man ändå avbilda något, som med temat ”Svenska fyrar”, så tecknar vi upp en egen bild, istället för att fotografera av eller kalkera ur en bok. Den gången blev det knypplade fyrar från Ålands skärgård hela vägen till ­Strömstad! 

Föreningen Svenska spetsar firade sitt 60-årsjubileum med en knypplad kakbuffé uppdukad på Vadstena bibliotek. Iris Löw var utställningens konstnärliga ledare. 

Knyppling kräver strategi och logiskt tänkande

Det händer att man refererar till knyppling som en vilsam sysselsättning. Men hantverket sägs också kräva samma slags tänkande som schack? 

– Ja, knyppling kräver strategi och logiskt tänkande. Du måste planera arbetet och hela tiden fråga dig: ”Hur ska jag göra denna korsning eller vridning?” På en av kurserna nyligen sa en sjuksköterska: ”Det är ju matte, det här!” Gör du fel, ja, då blir det ju hål! Det sägs ju att många musiker och programmerare knypplar, ­eftersom det är bra för det logiska tänkandet. Det finns väl en viss rytm i arbetet också. 

Du är också aktiv i föreningen Svenska spetsar som just 60-årsjubilerat med en festlig och lite udda knyppelutställning … Berätta! 

– Ja, jag var en gång på en mässa i Holland och såg där en fantastisk, knypplad tredimensionell tårtbuffé. För föreningens jubileum ville jag också skapa detta! Men det var inte helt lätt, jag fick anlita ”Mr Google” för att översätta de holländska mönstren till svenska, men vi skapade också fritt, knypplade fram kakor och blommor bland bakverken. Hela 19 personer var involverade i spetsarna till buffén som till alldeles nyss stått uppdukad i entrén till biblioteket i Vadstena. 

– Jag vill få människor att studsa till och tänka: ”Oj, kan man göra så?!” Och ja, det kan man. Man kan faktiskt knyppla precis vad som helst.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top