Inger, 70 år, är världsmästare i datorspel

Datorspel är inte bara för unga. Även seniorer trivs på nätet. Inger Grotteblad, världsmästare i senior­klassen, är ett levande bevis på det. – Det är aldrig för sent att lära sig spela datorspel, säger hon.

Inger Grotteblad, 70 år, är en av Sveriges äldsta kvinnliga gamers i datorspelstävlingarnas värld. 

– Jag känner inte till någon annan kvinnlig gamer, som tävlar, som är äldre än jag är.

Tillsammans med sina medspelarna i laget Silver Snipers är hon regerande världsmästare i seniorklassen i actionspelet CS, Counter-strike, där ett terroristkrig utkämpas.

Inger bubblar av entusiasm över sitt relativt nyvunna intresse och vill uppmuntra and­ra seniorer att våga prova.

Blod och splatter

CS, som just hon tävlar i, passar kanske inte alla då det innehåller våldsamma inslag.

– Det är en del blod och splatter. Som jag ser det är det bara figurer på en skärm och inget som inspirerar till att gå ut på gatan och skjuta på riktiga människor. Men man behöver inte välja ett skjutspel som jag har gjort. Man kan istället lägga pussel på nätet eller bygga en vikingavärld där man odlar grönsaker, jagar, hugger ved.

INGER GROTTEBLAD Ålder 70 år. Familj Sambon Robert, två barn, fem barnbarn, sex om några dagar, och tre bonusbarnbarn. Bor I Uppsala. Gör Pensionär men håller föredrag och kurser om gaming för seniorer ibland. Hobby Gamer (spelare). Övriga intressen Att läsa böcker och umgås med barn och barnbarn.

Internet och spel kan öppna en ny värld och nya möjligheter till gemenskap för äldre som är ensamma, har svårt med rörligheten eller en funktionsvariation. 

– Man kanske inte kan ta sig utanför lägenheten för att man har svårt att gå. På nätet är man välkommen in i en virtuell gemenskap. Där kan man spela med andra, ta en fika tillsammans framför skärmen, umgås och få nya vänner. 

Själv började Inger spela vid 65 års ålder. Hon kom igång som gamer för att hon blev nyfiken på vad barnbarnen sysslade med. De verkade ha så kul på nätet. De i sin tur tyckte det var roligt att visa och lära farmor att spela spel på internet.

– Det handlar om relationer och generationer. Om ett intresse som unga och äldre kan dela, sammanfattar hon. 

En effekt av att testa något nytt kan vara att man rycks med och hittar en ny hobby. Som Inger gjorde. 

Hade du trott att det skulle bli så? 

– Från början kändes det vågat med spelvärlden, men nu är jag bara glad att jag tog steget. Nu ser jag bara fördelar för äldre; att bryta ensamheten, hålla igång hjärnan och bara ha roligt.

Som nybörjare kan man till en början känna att man har tummen mitt i handen, särskilt jämfört med unga som är snabbare i tanke och händer. Ingers strategi var och är att tänka ”alla har ju vid någon tidpunkt varit nybörjare”. 

Inger respekt

Nu är hon ingen tafatt rookie längre. Och bemöts med respekt av de allra flesta i gamingvärlden. 

– Kanske har småkillar som vill vara tuffa sagt något dumt någon enstaka gång. Jag bryr mig inte om sådant, jag är för mogen och er­faren för att göra det. Det inger ­respekt. 

Inger håller kurs för blivande gamers. Foto: Theresia Köhlin

Tonåringar ber henne numera om ursäkt om de skjuter ner Ingers karaktär i spelet. Och Inger har även fått den hjärte­värmande frågan: ”Kan inte du vara min farmor också?” 

– Ungdomar som vi träffar under tävlingar, i gamerfestivaler som Dream Hack, där många i olika åldrar sitter och spelar tillsammans eller under något evenemang för välgörenhet, vill ha autografer av oss i laget, ta bilder, prata. 

– De tycker det är häftigt att vi som är äldre spelar. Vi blir väl mottagna och behandlade som rockstjärnor. Äldsta deltagaren i vårt lag har just fyllt 80. 

Som lag är de pionjärer, anser Inger, och bidrar som sådana till att öppna dörrar för att alla ska accepteras inom gamingvärlden.  

Inger är övertygad om att äldre gamers är här för att stanna och bli fler. 

– Vi är förebilder och inte någon fluga som kommer att försvinna, vi kommer att finnas kvar och fortsätta utvecklas. 

– Det är viktigt att vi som är äldre och har massa erfarenhet förmedlar vår livskunskap vidare till den yngre generationen och bygger broar mellan unga och gamla.

Nu försöker Inger få fler äldre att upptäcka och ha glädje av internet och dess möjligheter. Under pandemin, när många äldre satt i karantän, funderade hon över vad hon kunde bidra med.

– Hela samhället var i chock under covid-19. Jag tänkte då: Vad kan jag göra för andra? Jo, lära ut hur internet och sociala medier fungerar – och gaming. Så jag startade en Facebookgrupp, Gaming Senior. 

Där svarar hon och andra erfarna spelare på frågor, stöttar, hjälper, ger tips om hur man kommer igång på nätet, vad man kan göra där och tipsar om spel. 

– Jag har fått massor av nya vänner genom mitt spel­intresse. Och min sambo är glad över att jag hittat något att göra på fritiden som jag får ut något av. 

Innan Inger gick i pension arbetade hon med marknadsföring inom media. Vid 59 års ålder råkade hon ut för ett svårt besked och hälsoångest. 

– Läkarna upptäckte att jag hade en hjärntumör. Som tur var, var den inte elakartad och gick att operera.

Inget att förlora

Nu är Inger tillbaka och det med råge. 

– Efter operationen bestämde jag mig för att bara göra roliga saker resten av mitt liv, att vara gamer är en del av det. 

– Man blir modig när man stirrat döden i vitögat. Jag har inget att förlora, känner jag. Det är en styrka man får ­efter ett svårt besked. Jag säger därför ofta till andra som sitter fast i invanda hjulspår och längtar efter en förändring, att ”våga ta steget, leva livet och göra roliga saker”. Att se framåt istället för att blicka tillbaka och bli bitter. 

7 snabba frågor till Inger

  1. Ditt artistman är ”Trigger Finger” (”avtryckarfingret”).  – En gamer behöver ett coolt namn, andra har gulliga namn som Nyckelpigan. 
  2. Vad har du för rankning i världen? – Låg, eftersom rankning räknas utifrån alla, unga som gamla, som spelar. 
  3. Ser du någon nackdel med spel och att hänga på internet? – Nej, det berikar mitt liv eftersom jag har så roligt.
  4. Hur är du som spelare? – Lite hetsig på avtryckaren och strategisk.
  5. Hur mycket tränar du? – Ett par timmar om dagen. Det behövs om man ska bli bra och/eller tävla. 
  6. Vad har du för till nybörjare? – Man får ta för sig, inte vara för blyg eller rädd för att man inte kan. Alla gamers har ju varit nybörjare.
  7. Viktiga tävlingar du vunnit? – Med mitt lag Silver Snipers har jag varit med att vinna NM 2018 och VM i spelet för seniorer i CS:GO 2019. Sedan kom pandemin då det inte var några tävlingar, vi är fortfarande regerande världsmästare. 

(Sniper betyder prickskytt, för övrigt. De är fem personer i laget.)

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top