Växtexperten Maj-Lis Pettersson åkte ut från ­radion – nu startar hon en egen odlingspodd

Varje vecka hjälpte hon lyssnarna med deras ­odlingsproblem – tills Sveriges Radio plötsligt beslutade ­att lägga ner populära ”Odla med P1”. Men nu hörs Maj-Lis Petterssons förtroendeingivande röst i etern igen – i nya podcasten ”Odla! Med Maj-Lis & Bella”.

I vintras lades ”Odla med P1”, som sänts sedan 2004, plötsligt ner. Hur kändes det?

– Ofattbart. Vi hade fått höra att allt skulle fortsätta som vanligt och var i full planering av kommande program. Vi funderade bland annat över var i Sverige vårens liveinspelning skulle äga rum. Mitt i alltihop ringde ledningen och berättade att programmet skulle läggas ner. Jag blev både ledsen och chockad, och tänkte att de måste ha fått fnatt. Ett så populärt program, med så engagerade lyssnare – hur kan man välja att lägga ner? 

Maj-Lis Pettersson

Ålder: 76 år. 

Familj: Maken Tomas ­Lagerström, tre barn och fem barnbarn.  

Bor: Hus sydväst om Uppsala. 

Gör: Är utbildad hortonom och odlingsexpert i radio och tv, samt driver ett rådgivningsföretag ihop med maken – www.gronarad.se. 

Bakgrund: Har jobbat med växtskyddsfrågor i fyrtio år, först på före detta Statens Växtskyddsanstalt och senare på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Är mest känd som trädgårdsexpert i ”Odla med P1”. Är också författare till flera växtskyddsböcker, senast utgivna böcker är ”Skydda din trädgård” och ”Skydda dina krukväxter”.

Favoritväxt: Svårt, det finns så många. Om vi pratar buskar gillar jag bukettapel, den rekommenderar jag ofta till lyssnarna. En kär utomhusblomma är sommarrudbeckia, och favoriten inomhus är pelargon. 

Aktuell: Med nya podcasten ”Odla! Med Maj-Lis & Bella”. Planen är att producera två avsnitt i månaden mellan mars och oktober.

Varit med i alla ”Odla med P1”-avsnitt

Du har varit programmets stjärna, vad är det lyssnarna har gillat, tror du själv?

– Kanske för att de tycker att jag har bra svar på deras frågor, och att de känner att jag bottnar i min kunskap. Många frågor handlar om skador på växter, och jag har sysslat med växtskyddsfrågor i fyrtio år nu. Med åren har jag dessutom fått mycket erfarenhet av radio. Jag har faktiskt varit med i samtliga program av ”Odla med P1” – 416 stycken, jag har räknat – som har sänts. 

Du är också känd för din lite barska röst. 

– I själen är jag nog lite barsk. Det hänger kanske ihop med att jag har undervisat så mycket. När man har med studenter att göra måste det vara ordning och reda. 

Podden ”Odla! Med Maj-Lis & Bella”

Men nu startar du en egen podcast. Coolt. 

– Det var egentligen Bella Lindes idé. Jag är sjuttioplussare och poddar finns inte riktigt i min värld. Jag lyssnar ju på radioprogram. Men poddar är inte så komplicerat som man kanske kan tro, det är bara att googla på namnet så hittar man till oss. 

Målet är att förse Sveriges fem miljoner fritidsodlare med vetenskapligt förankrad kunskap och information, säger ni. Berätta mer!

– Ja, det är ju inte bara jag som kommer att höras. Experterna är lika viktiga som de var i ”Odla med P1”. Lyssnarna ska få det senaste från forskarvärlden. 

Skador på växter

Och precis som i ”Odla med P1” blir det lyssnarfrågor. Vilken är den vanligaste frågan?

– De flesta frågor kretsar runt skador på växterna. Varför det ibland inte blir som man har tänkt sig. Lyssnarna vill veta hur de kan ändra sitt sätt att odla för att om möjligt undvika skador på sina trädgårdsväxter. 


Maj-Lis tipsar: Pollinera tomaterna med eltandborste


Vilken fråga drömmer du om att få?

– Ingen speciell. Alla frågor är bra frågor. Och Icakurirens läsare får gärna mejla sina frågor till odla@odlapodden.se.

Hortonom var ett självklart val

Hur startade egentligen ditt trädgårdsintresse?

– Både pappa och farmor har inspirerat mig. Jag växte upp i Rasbo utanför Uppsala, och vi hade flera växthus. Det var ovanligt på den tiden, och pappa hade byggt dem själv. Han var väldigt trädgårdsintresserad, och ville att det skulle vara vackert, som karl var det rätt ovanligt. Men kanske är det ändå farmor som har inspirerat mest. När jag kom hem till henne bad jag alltid om en pall så att jag kunde nå upp till pelargonerna på fönsterbrädan. Där stod jag och plockade vissna blad, bara fyra, fem år gammal. Jag associerar farmor till höstflox, därför är det min älsklingsväxt. Man minns ju med näsan, och när jag känner doften av höstflox tänker jag på farmor. Att jag skulle bli hortonom var självklart. Jag ville ägna mitt liv åt växter och trädgårdar. 

Maken din är väl också intresserad?

– Ja, vi träffades under utbildningen, han läste till landskapsarkitekt. Vi har rest mycket, och plantor och växter har fått styra resan. Vi har alltid med oss anteckningsblock och skriver om växterna vi hittar. Syftet har inte varit att hitta så sällsynta växter som möjligt, utan att ta reda på vilka växter som trivs i olika biotoper. Vi har bland annat varit på Mauritius, Maldiverna och samtliga kanarieöar. Och jag har varit sex gånger på Madeira, varav tre gånger som guide. 

Har 65 tomatplantor

Hur ser din trädgård ut? 

– Vi bor nära Mälaren, och sjön har inverkan på trädgården och växtligheten. Vi har sommarblommor, perenner, buskar, träd och bär av olika slag. Och så har vi tre växthus och ett orangeri. Ett av växthusen är fyllt med tomatplantor, 65 stycken, vilket är ganska många för att vara hos en privatodlare. Till stor del lever vi på tomater, det är nästan så att munnen blir känslig. Jag lagar pastasåser och fryser in över vintern. Men det mesta äter vi färskt, vi har tomater från juni till januari. 

Nu har ni varit igång ett tag, vad har podden fått för mottagande?

– Enligt Bella Linde ligger vi etta i Hus och hem-kategorin, dessutom klättrar vi uppåt på andra listor. Så det verkar som att lyssnarna hittar till oss. Vi lanserade podden på trädgårdsmässan i Älvsjö, då var det många som började lyssna. Och varje gång någon uppmärksammar oss i media eller på sociala medier så kommer det till några lyssnare.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top