Få bort stearinfläckar från ljusstaken, bordet eller duken – 5 husmorsknep

Är du trött på torkade stearinfläckar? Här tipsar vi om hur du får bort dem från möbler, textilier och andra ytor!

Säsongen för tända ljus är äntligen här! Och visst är det mysigt med levande ljus som höjer stämningen i varje rum. Något som inte är riktigt lika mysigt är envisa, intorkade stearinfläckar på möbler, dukar eller ljusstakar. Då är det tur att det finns husmorsknep som löser problemet.

5 husmorsknep att testa mot stearinfläckar

Stearinfläckar kan hamna på själva ljusstaken eller -lyktan, på bordet, duken och på fönsterbrädan. Här listar vi hur du kan få bort fläckarna från dessa platser.

1. Ljusstaken

Gör så här: Torkat stearin på ljusstaken kan vara charmigt, men vill du ändå få bort det torkade stearinet finns det knep att prova. Är ljusstaken i metall kan du ställa den i ugnen. Ställ ugnen på låg temperatur och ha ett bakplåtspapper under som kan fånga upp stearinet. Du kan även koka upp vatten i en stor gryta som du doppar ner ljusstaken i. Stearinet smälter då bort.

2. Ljuslyktan

Gör så här: Stearinfläckar och torkat stearin i ljuslyktor är svårt att undvika, och kan dessutom vara svåra att bli av med. Testa att ställa ut ljuslyktan i snön eller i frysen så att stearinet stelnar helt. Därefter kan du skrapa bort stearinet. Om du har mindre ljuslyktor i metall kan du hälla kokhett vatten över den för att få bort stearinet. Små ljuslyktor i glas kan du ställa i mikrovågsugnen eller diskmaskinen.

Foto: House Doctor

3. Träbordet

Gör så här: På hårda ytor, som exempelvis ett träbord, kan du oftast enkelt skrapa bort det torkade stearinet. Ett bra knep är att använda exempelvis ett betalkort som är tillräckligt tunt och inte för hårt. Du kan även testa att skrapa med en smörkniv i trä. Använd inte verktyg i metall som kan repa ytan.

4. Duken

Gör så här: Skrapa mycket försiktigt bort så mycket av fläcken som du kan, med handen eller med en sked. Lägg därefter på bakplåtspapper, kaffefilter eller några ark hushållspapper på fläcken och stryk med strykjärn på låg temperatur. Tanken är att stearinet ska smälta och sugas upp av pappret. Stryk till allt stearin är borta, du kan behöver byta ut papperet några gånger. När all stearin är borta kommer duken ha en fettfläck. Testa att tvätta duken i tvättmaskin, du kan behöva förbehandla med fläckborttagningsmedel eller galltvål. Du kan även försöka få bort fläcken med hjälp av diskmedel. Knepet fungerar även på kläder!

Foto: Getty Images

5. Fönsterbänken

Gör så här: Har du en fönsterbräda i sten? Då kan du använda en klickskrapa och försiktigt skrapa bort det torkade stearinet.

Tänk på!

Häll inte ner det smälta stearinet i diskon då det kan resultera i stopp i avloppet. Samla i stället upp stearinet och släng i soporna när det torkat.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top