10 favoritblommor för soliga fönster och varma utelägen

Blommande krukväxter hör sommaren till och skapar skön trädgårdskänsla även inomhus. I soliga fönster kan man få härlig semesterkänsla även i en lägenhet utan balkong. Här får du tips om 10 sköna solälskare som trivs inomhus men också utomhus där det är varmt och skyddat.

Tips för soliga lägen

  • Välj gärna så stora krukor du kan och som får plats på fönsterbrädan. Då får du bättre blomning och minskar risken för uttorkning.
  • Skugga gärna växterna i fönstret mot den allra starkaste solen mitt på ­dagen under sommaren. Det kan bli väldigt varmt bakom en glasruta.
  • Vakta med vattenkannan. Soliga dagar behöver man ofta vattna varje dag – ibland både morgon och kväll.
  • Ge regelbunden tillförsel av näring under blomningsperioden så blir blomningen rikligare. En svag dos flytande näring varje gång man vattnar är det enklaste.
  • Välj rätt krukor! Det är betydligt svalare i en lerkruka än i en kruka av metall som kan bli otroligt het när solen ligger på.
  • Om du har möjlighet – flytta gärna ut växterna på balkongen eller i trädgården under de varmaste sommarmånaderna.

LÄS ÄVEN: Blomstrande trädgård i september och oktober – här är växterna du ska välja!


10 blommor som trivs både inomhus och på skyddade platser utomhus

Bägarranka

Mandevilla

En härlig klättrare i rosa, rött eller vitt som bjuder på enormt riklig blomning under en lång period. Den behöver någon form av stöd att klättra på. Vattna så att du håller jorden lätt fuktig. Bägarrankan tycker om hög luftfuktighet så duscha den gärna ofta, dock inte när solen ligger på. Trivs utmärkt även utomhus.

10 favoritblommor för soliga fönster och varma utelägen

Trillingblomma 

Bougainvillea

Ger en skön känsla av Medelhavet hemma och älskar dessutom solen. Den har ett slingrande växtsätt och kan behöva stöd. Det är högbladen som är färgstarka
– ofta rödlila. Blommorna är små, vita och tre till antalet. Vattna så att jorden är lätt fuktig och beskär vid behov efter årets första blomning. Trivs även utomhus under de varmaste månaderna.

10 favoritblommor för soliga fönster och varma utelägen

Ökenros

Adenium obesum

Trivs i ett söder- eller väster-fönster – som namnet an-ger tål ökensrosen tuffa lägen. En suckulent växt som lagrar ­vatten och näring. Den blommar vackert i vitt, rosa eller rött. Sommartid bör jorden hållas lätt fuktig men den tål att torka ut. Obs! Växten är giftig vid förtäring.

10 favoritblommor för soliga fönster och varma utelägen

Citrusträd

Citron, kalamondin, apelsin – små citrusträd  i kruka har blivit populära. De ger härlig Medelhavskänsla hemma och är dekorativa med sina färgglada frukter. De är perfekta för ett inglasat uterum med trivs även på fönsterbrädan. Vattna med kalkfritt vatten, jorden bör inte torka ut. Duscha gärna emellanåt, men inte när solen ligger på. För rikare skörd inomhus kan man pollinera med hjälp av en pensel. Trivs utmärkt utomhus på en varm plats.

10 favoritblommor för soliga fönster och varma utelägen

Pelargon

Pelargonium

Pelargoner älskar solen och blommar snällt från vår till höst. Det finns dessutom mängder med sorter att välja bland och de flesta trivs utmärkt på fönsterbrädan, men även utomhus om läget är skyddat och varmt.


LÄS ÄVEN: 5 tips på hur du tar hand om dina pelargonsticklingar


I en generös kruka och god jord är pelargoner otroligt tacksamma. Vattna så att du håller jorden lätt fuktig och plocka bort vissna blommor efterhand.

10 favoritblommor för soliga fönster och varma utelägen

Blyblomma

Plumbago auriculata

Blommar med mängder av ljusblå blommor. En solälskare som behöver någon form av stöd eller spaljé att klättra på. Den kräver rikligt med vatten och ­näring under hela blomningstiden. Inte alltid så lätt att hitta i butikerna men fröer kan beställas från bl a Impecta.se.

10 favoritblommor för soliga fönster och varma utelägen

Våreld/höstglöd

Kalanchoe

Lättskött krukväxt som finns stor del av året i de flesta färger. Den blommar tacksam med minimal skötsel även i ett ­soligt fönster. Jorden bör torka upp lätt mellan vattningarna, den får inte vara blöt. Sommartid trivs den även utmärkt ­utomhus.

10 favoritblommor för soliga fönster och varma utelägen

Passionsblomma

Passiflora

Blommorna är verkligen fantastiska när de slår ut och det finns många spännande varianter att välja bland. Den är dessutom snabbväxande och blomvillig. Passionsblomman behöver någon form av stöd att klättra på. Vattnas rikligt sommartid utan att bli alltför blöt. Den får inte torka ut. Trivs utmärkt i ett uterum under sommaren.

10 favoritblommor för soliga fönster och varma utelägen

Hibiskus

Hibiscus

En given ­favorit i det soliga fönstret med sina underbara blommor. Den kan bli många år gammal och finns i många vackra färger som rött, gult och rosa. Vattnas rikligt från vår till höst och ­behöver beskäras tidigt på säsongen, i februari. Var försiktigt med att ­vrida en hibiskus med knoppar, de kan då ramla av eftersom de ­vänder sig mot solen. Trivs även utomhus på solig plats.

10 favoritblommor för soliga fönster och varma utelägen

Kurchi

Holarrhena pubescens

Får många vackert vita blommor och trivs med att stå i direkt sol, kan även stå ute om det är riktigt varmt. En riktig sommarväxt som älskar sol och värme. Den sköts ungefär som ökenrosen och klarar att torka ut.

10 favoritblommor för soliga fönster och varma utelägen

Artikeln publicerades först  i Hemmets journal.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top