Här är årets pelargon 2023 – och så sköter du den

Årets pelargon 2023 är utsedd – den här gången föll valet på en färgstark variant som för tankarna till 1970-talets karaktäristiska färgkombinationer.

Varje år utser Blomsterfrämjandet Årets pelargon – och nu är det dags igen! Pelargonen presenterades av Hanna Wendelbo.

– Det är en sort som verkligen matchar min personlighet. Jag känner mig oerhört stolt över detta uppdrag och jag tror att just denna fantastiska pelargon kommer bli mångas favorit. Sorten lämpar sig dessutom både för fönsterodling liksom att plantera utomhus i krukor på sommaren, och det är ju en kvalité som verkligen uppskattas! Jag ser även framemot att använda denna pelargon i blomsterarrangemang, den har kvalitéer som gör att man verkligen vill använda den till det med!

Hanna Wendelbo.

Årets pelargon 2023 heter Pelargonium x hortorum Moonlight `Guido`, en färgstark blomma som för tankarna till 70-talets färgkombinationer. Pelargonen är kompakt och sammanhållande, vilket gör att den passar lika bra ensam i kruka som tillsammans med andra växter.

”Med sina klara, orangeröda blommor på kontrasterande, solbrända stjälkar och med mörktonade blad har Moonlight `Guido` förtrollat juryn och därför erhållit hedersbetygelsen Årets Pelargon 2023”, skriver juryn om Årets Pelargon.

Den färgstarka blomman för tankarna till 70-talets färgkombinationer. Foto: Blomsterfrämjandet

Så lyckas du med pelargonen Moonlight `Guido`

Pelargonen trivs både inne på fönsterbrädan och utomhus, till exempel i entrékrukan, balkonglådan eller planterad i rabatten. Fram tills dess att vädret är milt och nätterna frostfria ska sorten vara inne på fönsterbrädan, i uterummet eller på annan frostfri och ljus plats.

4 viktiga skötseltips

1. När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om. Titta på rötterna och se hur de ser ut. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att näring tillförs i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Det enklaste är att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle.

2. Vattna regelbundet, men låt alltid jorden torka upp något mellan vattningarna. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt. Pelargoner klarar torka väldigt bra, men de utvecklas inte lika väl som när de vattnas regelbundet.

Årets pelargon 2023, Moonlight `Guido`. Foto: Blomsterfrämjandet.

3. Pelargoner älskar ljus och vill stå ljust och luftigt. Om du gör en samplantering av flera pelargoner eller planterar pelargoner tillsammans med andra växter – tänk på att inte plantera växterna för tätt. De växer ihop med tiden och mår bra av att stå lite luftigt i början. Placera alltid pelargoner i ett ljust läge!

4. Var flitig med att nypa bort vissna blommor, helst innan de sätter frö även om fröställningen i sig är en både vacker och lustig dekoration – den ser ut som en storknäbb. Pelargos betyder just storknäbb.

Artikeln publicerades först hos Hus & hem.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top