Övervintrarna – tåliga tuffingar för fönsterbrädan

Det finns krukväxter som grönskar och blommar trots att det är mörkt ute och du glömmer att vattna dem. Här är tips på tåliga favoriter.

Gröna och blommande växter i fönstret skapar en ombonad känsla och mycket trivsel. Det finns många växter som är lättskötta och snällt växer till snygga personligheter.

Fint på fönsterbrädan Tänk efter vad du vill ha innan du väljer växt. Här finns små spännande växter, stora frodiga och snällt blommande. Alla är lätta att ta hand om. Från vänster: Slideranka med skira blad (Plättar i luften), Aloe Vera, Kalanchoe (Höst-eller vårglöd), Ampellilja, Brudorkidé, Liten Bergspalm, Gullranka Paradisträd och Benjaminfikus. Foto Thomas Carlgren

Även om växterna är lättskötta kräver de lite uppmärksamhet. Plantera gärna om dem i vanlig krukväxtjord när du köpt dem. Det mår de bra av. Vattna och ge dem lite näring då och då så kommer de belöna dig genom att vara vackra länge. Fundera på vilka slags växter du vill ha innan du köper dem. Vill du ha växter som passar din inredningsstil eller väljer du helst sorter som du helt enkelt tycker om?  Tänk också på i vilka väderstreck dina fönster ligger. De flesta växter trivs i fönster som vetter åt öster ­eller väster. Men alla växter trivs inte överallt. Solälskare blir ledsna i ett mörkare läge, och de som trivs med skugga förtvinar lätt i solen.

Foto Thomas Carlgren

Tålig benjaminfikus finns med både tvåfärgade och helgröna blad.

Skötsel Vattna rejält när du vattnar. Låt sedan jorden torka upp men inte helt och hållet. Ge svag dos näring i vattnet varje gång du vattnar från vår till höst och en gång i månaden på vintern. Benjaminfikusen kan tappa lite blad under vintervilan, men de kommer oftast tillbaka till våren.

Lättskötta fetblad tål torka, kräver lite vatten och näring och trivs att stå där det är ljust.

Skötsel Den vattnas sällan och ska torka upp helt mellan vattningarna. Ge svag dos näring i vattnet varje gång du vattnar från vår till höst . Ingen näring på vintern.

Foto Thomas Carlgren

Rosa höstglöd Lagrar vatten i sina tjocka blad, vilket gör att den överlever även om du slarvar med vattningen.

Skötsel Höstglöden trivs inte med att stå i blöt jord, så vattna sällan och det är viktigt att låta jorden torka upp innan man tillför nytt vatten. Föredrar att placeras på platser där det är riktigt ljust

Brudorkidé, här en vackert rosa, tillhör de mest lättskötta krukväxterna. Mycket prakt för liten ansträngning med andra ord.

Skötsel Orkidéer trivs att stå ljust och varmt, undvik direkt solljus eller närhet till element. En bit in i rummet fungerar oftast utmärkt. Vattna en gång i veckan.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top