• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Plantera för våren!

  En liten planteringsinsats nu ger dig ljuvlig utdelning i vår. Här får du tips på nya favoriter att spana in!

  Plantera för våren!

  Att plantera vårlökar är något av det mest tacksamma man kan göra i sin täppa. Lökarna är enkla att plantera, kräver i princip ingen skötsel och utdelningen på våren är underbar. Vem blir inte glad av färgsprakande, krispigt nyutslagna tulpaner, allium, krokus och narciss?

  Har du ingen trädgård? Det går också att plantera många vårlökar i kruka! Tänk bara på att placera krukan så jorden inte blir fuktig av regn ­eller snö under vintern. Blir det riktigt kallt kan krukan behöva isoleras under och runtom med frigolit, bubbelplast eller liknande.

  Innan tjälen kommer

  När är det då dags att plantera? Från september fram tills tjälen går i jorden kan du gräva ner lökarna, men ju tidigare desto bättre, dels så att lökarna hinner etablera sig, dels så att de inte ligger och torkar eller möglar ovan jord. Lökar är en färskvara! De ska ner i jorden så fort det bara går efter inköp!

  Härligt blomstrande nyheter:

  Mix 'Iris & Friends' och asiatisk lilja 'Easy Waltz'.

  Till vänster: Mix 'Iris & Friends' (krokus 'Cream Beauty',  våriris 'Katharine Hodgkin' och porslinshyacint). Blommar tidigt i mjuka färger som matchar fint och smälter ihop till en helhet. Sorterna blommar samtidigt, är långlivade och uppskattas av tidiga pollinerare.

  www.nelsongarden.se

  Till höger: Asiatisk lilja 'Easy Waltz'. En vacker, ca 90 cm hög lilja som blommar i blekt rosa. Den är
  pollenfri och därmed utmärkt att ta in som snitt.

  www.bulbs.se

  Narciss 'Segovia' och allium 'Silver Spring'.

  Till vänster: Narciss 'Segovia'. Graciöst vacker narciss med vita kronblad och liten ljusgul inre bikrona. Blommar i april–maj och blir runt 40 cm hög.

  www.wexthuset.com

  Till höger: Allium 'Silver Spring'. En vacker allium med silvervita små blommor med mörkt rosaviolett botten. Halvrund blomställning som blir ca 8 cm i diameter. Stjälkarna blir runt 70 cm höga och blomningen sker i maj–juni.

  www.eurobulb.nl

   

  Allium 'Eros' och tulpan 'Jacuzzi'.

  Till vänster: Allium 'Eros'. Mäktig vårlök vars blomboll blir runt 10 cm i diameter. Låter man den stå ostört i rabatten blir stjälkarna fler för varje år. Blommar från maj till juni och blir ca 40 cm hög.

  www.wexthuset.com

  Till höger: Tulpan 'Jacuzzi'. En elegant tulpan i en ovanlig färg som gör sig fint som snittblomma. Knoppen är silvergrå med lila konturer, och när blomman slår ut skimrar den mörkt lila färgen på kronbladen vackert genom deras tunna fjädermönster.

  www.nelsongarden.se

  Tulpan 'Amazing Parrot'.

  Tulpan 'Amazing Parrot' .En färgsprakande papegojtulpan där ingen blomma är den andra lik. Den börjar blomma i lila nyanser med antydan av varmt gult och går sedan allteftersom över i orange och rosa. Blir runt 50 cm hög.

  www.bulbs.se

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!