Pelargonlycka – 10 fantastiska favoriter

Pelargonen har verkligen allt – enkel att sköta och trivs både inne och ute. Här väljer Icakurirens trädgårdsredaktör Ingela Wärle sina favoriter.

När det är dags att väcka pelargonerna vaknar våren. Denna fantastiska växt som tilltalar så många. Det finns sorter för både finsmakaren och nybörjaren. Samlaren kan ständigt hitta något nytt. Många av oss uppskattar robusta sorter som tål den svenska sommaren och är lätta att sköta.

Här visar vi 10 favoriter som alla har sin speciella charm. Romantiskt rosa eller röd och yvig – det är en smakfråga.

 

Pelargonlycka – 10 fantastiska favoriter

Älskad klassiker

Mårbacka Jag tröttnar aldrig på denna skönhet. Lika lättskött och vacker inomhus på fönsterbrädan som utomhus. Blommorna kan bli lite trista av alltför mycket regn, men de hämtar sig snabbt igen.

Pelargonlycka – 10 fantastiska favoriter

Skönhet med historia

‘Karna’ En kulturarvssort som kan spåras till södra Skåne i början av 1900-talet. Blommorna är vita och skiftar i grönt, bladverket mörkt grönt.

Pelargonlycka – 10 fantastiska favoriter

Tålig kärlekspelargon

‘Calliope Dark Red’ Rikblommande och vädertålig som få, med kraftiga blad och stora blommor i en vacker röd färg. Kärlekspelargonen blommar långt in på hösten. Det är en korsning mellan zonal- och hängpelargon, så den passar även i en ampel.

Pelargonlycka – 10 fantastiska favoriter

Yvig och välväxt

‘Antik Violet’ Jag har haft den i många år och älskar de färgstarka blommorna som skiftar i cerise med orange mitt. Antiksorterna är starkväxande och trivs lika bra inne som ute, men blir med tiden väldigt stora och har underbart yvigt växtsätt.

Pelargonlycka – 10 fantastiska favoriter

Randig och prickig

‘Avenida Mosaic’ Denna härliga äggskals­pelargon kan vara randig, prickig, fläckig eller strimmig. Varje blomma bjuder på nya överraskningar och färgerna är fantastiska. Den är dessutom tålig och blommar rikligt. En favorit som väcker uppmärksamhet.

Pelargonlycka – 10 fantastiska favoriter

Hängande och ljuvlig

‘Millfield Rose’ En elegant hängande hybridhängpelargon med ljuvliga, tätt fyllda blommor i ljust rosa. Den blir stor i omfång och blommar generöst med stora blommor som håller länge.

Pelargonlycka – 10 fantastiska favoriter

Rosenknoppar i rött

‘Summer Rose Tina’ En ljuvlig rosenknopps­pelargon med lysande röda, fyllda blommor som får vit undersida. Brokbladig med en markering i en något ljusare nyans.

Pelargonlycka – 10 fantastiska favoriter

Vackert bladverk

‘Velvet Red’ Djupt sammetsröd i färgen är denna fina pelargon. Den får mörkt röda blommor och ett vackert mörkt bladverk med inslag av purpur. Den är tålig och trivs utmärkt utomhus.

Pelargonlycka – 10 fantastiska favoriter

Spräcklig tuffing

‘Magda’ Den spräckliga äggskalspelargonen ‘Magda’ har fantastiska blommor i rosa och rött. Ingen är den andra lik. Min trivs alldeles utmärkt utomhus även när sommaren inte är som vackrast.

Pelargonlycka – 10 fantastiska favoriter

Fyller hela ampeln

‘Royal Candy Cane’ Denna hängpelargon blommar generöst hela sommaren, även när vädret inte är det bästa. En liten stickling växte så det knakade och fyllde en stor ampel i mitten av sommaren. Underbara färger dessutom!

Så sköter du dina pelargoner

ν Pelargoner passar både som krukväxter inomhus, i uterummet och som utplanteringsväxter i krukor, lådor och rabatter. Ska blomningen bli riklig bör platsen vara solig, varm och vindskyddad.

ν Vissa sorter är robusta och tåliga. De blommar rikligt utomhus även om sommaren är regnig. Andra är mer ömtåliga och trivs bäst på fönsterbrädan eller i ­uterummet.

ν Klipp ner övervintrade pelar­goner i mars–april och plantera om någon vecka senare. Man kan beskära ganska hårt men också lite snällare, det beror på hur man vill att plantan ska se ut – knubb­ig och tät eller hög och lite mer vildvuxen. Det är en smaksak och vackert vilket som.

ν Använd alltid jord av god kvalitet. Det ska vara en näringsrik och porös blomjord avsedd för krukor, inte billig plantjord i storpack. Det finns också speciell pelargonjord. Se till att krukan är väldränerad så att rötterna inte står i vatten.

ν Vattna så att jorden får torka upp något mellan vattningarna.

ν Ge en svag dos näring varje gång du vattnar eller blanda långtidsverkande näring i jorden när du planterar.

ν Pyssla om plantorna genom att plocka bort vissna blad och blommor. Bryt av de överblommade blomstänglarna längst ner vid basen med ett litet knyck.

Bilderna i artikeln kommer från Blomsterlandet, Flowercouncil och Ingela Wärle. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top