• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Pelargonlycka – 10 fantastiska favoriter

  Pelargonen har verkligen allt – enkel att sköta och trivs både inne och ute. Här väljer Icakurirens trädgårdsredaktör Ingela Wärle sina favoriter.

  När det är dags att väcka pelargonerna vaknar våren. Denna fantastiska växt som tilltalar så många. Det finns sorter för både finsmakaren och nybörjaren. Samlaren kan ständigt hitta något nytt. Många av oss uppskattar robusta sorter som tål den svenska sommaren och är lätta att sköta.

  Här visar vi 10 favoriter som alla har sin speciella charm. Romantiskt rosa eller röd och yvig – det är en smakfråga.

   

  Älskad klassiker

  Mårbacka Jag tröttnar aldrig på denna skönhet. Lika lättskött och vacker inomhus på fönsterbrädan som utomhus. Blommorna kan bli lite trista av alltför mycket regn, men de hämtar sig snabbt igen.

  Skönhet med historia

  'Karna' En kulturarvssort som kan spåras till södra Skåne i början av 1900-talet. Blommorna är vita och skiftar i grönt, bladverket mörkt grönt.

  Tålig kärlekspelargon

  'Calliope Dark Red' Rikblommande och vädertålig som få, med kraftiga blad och stora blommor i en vacker röd färg. Kärlekspelargonen blommar långt in på hösten. Det är en korsning mellan zonal- och hängpelargon, så den passar även i en ampel.

  Yvig och välväxt

  'Antik Violet' Jag har haft den i många år och älskar de färgstarka blommorna som skiftar i cerise med orange mitt. Antiksorterna är starkväxande och trivs lika bra inne som ute, men blir med tiden väldigt stora och har underbart yvigt växtsätt.

  Randig och prickig

  'Avenida Mosaic' Denna härliga äggskals­pelargon kan vara randig, prickig, fläckig eller strimmig. Varje blomma bjuder på nya överraskningar och färgerna är fantastiska. Den är dessutom tålig och blommar rikligt. En favorit som väcker uppmärksamhet.

  Hängande och ljuvlig

  'Millfield Rose' En elegant hängande hybridhängpelargon med ljuvliga, tätt fyllda blommor i ljust rosa. Den blir stor i omfång och blommar generöst med stora blommor som håller länge.

  Rosenknoppar i rött

  'Summer Rose Tina' En ljuvlig rosenknopps­pelargon med lysande röda, fyllda blommor som får vit undersida. Brokbladig med en markering i en något ljusare nyans.

  Vackert bladverk

  'Velvet Red' Djupt sammetsröd i färgen är denna fina pelargon. Den får mörkt röda blommor och ett vackert mörkt bladverk med inslag av purpur. Den är tålig och trivs utmärkt utomhus.

  Spräcklig tuffing

  'Magda' Den spräckliga äggskalspelargonen 'Magda' har fantastiska blommor i rosa och rött. Ingen är den andra lik. Min trivs alldeles utmärkt utomhus även när sommaren inte är som vackrast.

  Fyller hela ampeln

  'Royal Candy Cane' Denna hängpelargon blommar generöst hela sommaren, även när vädret inte är det bästa. En liten stickling växte så det knakade och fyllde en stor ampel i mitten av sommaren. Underbara färger dessutom!

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!