Gör det själv – ge Ikeabyrån en egen stil med rottingnät

En vanlig byrå du tröttnat på kan bli en unik finmöbel. Häng på hacking-vågen och sätt personlig prägel med färg och smakfulla detaljer!

Material

Byrå Rast, läderhandtag Östernäs, båda från Ikea.

Rottingnät, 1 hyllplan i furu (lådfronten som blir över är inte djup nog), 4 st metallvinklar, skruv.

Penna, linjal, sticksåg, sandpapper, färg, pensel, skumgummiroller, sax, häftpistol, skruvdragare med borr.

Gör om byrån från Ikea så här:

Gör det själv – ge byrån en egen stil

Ta loss lådfronterna på de två nedersta lådorna. Mät och rita ut en rektangel mitt på. Borra ett hål i ena hörnet för sticksågsbladet och såga ut rektangeln så att lådfronten blir som en ram. Slipa med sandpapper. Gör likadant på den andra lådfronten.

Gör det själv – ge byrån en egen stil

2  För att ge byrån en nättare känsla har jag sågat till en form på byråns nedre, främre regel. Det gör du enklast genom att skruva loss regeln, såga ut formen och sätta fast den igen. Ta loss översta lådan för att skapa en öppen hylla. Såga till ett hyllplan av en furuskiva och fäst det strax ovanför mittenlådan med metallvinklar som du skruvar fast i byråns sidoväggar. Måla byrån och låt torka.

Gör det själv – ge byrån en egen stil

Klipp till en rektangel av rottingnät. Låt den vara ett par  centimeter större än hålet på var sida runtom.

Gör det själv – ge byrån en egen stil

4 Fäst på lådfronternas insidor med häftpistol. Se till att klamrarna fäster i nätet och inte i hålrummen.

Gör det själv – ge byrån en egen stil

Borra hål där du vill sätta handtagen.

Gör det själv – ge byrån en egen stil

Klart!

Monica Karlstein

Inredare, influencer bakom Hemmafixbloggen.se och aktuell med gör-det-själv-boken 99 hacks:

Vad betyder hacks?
– Det är när man ger en möbel ny kostym eller funktion. Det kan vara att göra om en möbel som du tröttnat på för att den ska få ett nytt utseende eller mer personlig stil och passa bättre in i just ditt hem. 

Ikea-hack är tydligen en ny folkrörelse. Vad innebär den egentligen?
– För mig är Ikea-hacking ett sätt att ta möbler vi redan har hemma till en ny dimension och ge dem längre liv – att göra om masstillverkade möbler till något genuint. Jag förvandlar snabbproducerade möbler till långsamt arbetade och personliga hemmafix. Och alla mina hacks är såklart applicerbara på många möbler oavsett var de är köpta.

Duger inte nya Ikeamöbler som de är?
– Självklart. En möbel behöver inte vara ful eller oduglig för att man ska vilja hacka den. De flesta möbler vi köper inhandlas för att de är fina precis som de är. Men oavsett var vi köper våra möbler kan vi tröttna på dem efter ett tag och då göra om dem istället för att slänga och köpa nytt. De får ju då leva ett tag till i våra hem och vi sparar både plånbok och miljö. 

Vilka möbler kan man hacka?
– De flesta möbler kan hackas, men det är såklart viktigt att försäkra sig om att det inte är en dyrgrip till antikvitet som du går loss på med penseln. Men förutom det kan du göra om de flesta möbler oavsett ursprung och material. Håll utkik efter vad du har i ditt eget hem, i vänners förråd, på Blocket eller loppis. Du kan hitta en guldgruva. 

Scroll to Top