• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fixa stilen – ett harmoniskt hem med nordisk design

  AVSKALAT Ljusa färger, gediget hantverk och naturliga material. Malene Breunigs kärlek till nordisk design syns i hela hennes hem. Hon är docent i litteratur och kulturhistoria men har ofta känt att hennes intresse för möbeldesign uppfattats som snobberi.

  Fixa stilen – ett harmoniskt hem med nordisk design
  Foto: Julie Vöge

  Medan klasskamraterna spenderade sina konfirmationspengar på stereoanläggningar valde Malene Breunig att köpa möbler för sina pengar. Närmare bestämt möbeldesigner Hans J Wegners berömda så kallade Y-stol. En stol som många har utnämnt till världens vackraste. 

  – Jag berättade det inte för någon, avslöjar hon och lutar sig tillbaka i stolen i matrummet som numera inte är den ovan nämnda stolen. 

  Hennes väl investerade Y-stolar stod länge tillsammans med hennes generösa matbord, men sedan flera år tillbaka har de blivit utbytta mot nya välkända stolar. Närmare bestämt hopfällbara stolar designade av Mogens Koch.

  Malene Breunig intresserade sig för möbeldesign redan som ung. Foto: Julie Vöge

  Samlar på nordisk design

  Malene Breunig älskar att samla på danska och nordiska designmöbler, speciellt från mitten av 1900-talet. Detta har gjort att hon tvingats sälja av några av sina favoriter för att få plats med nya.

  Tonar ner sin passion för ­designade möbler inför andra gör hon inte längre. Idag är är hon docent i litteratur- och kulturhistoria och har bland annat undervisat i designhistoriska ämnen. Icke desto mindre har hon ofta känt som att hon ­måste be om ursäkt för sitt intresse eftersom det av många uppfattas som snobberi. Men det har inte med snobberi att göra, det är det fantastiska hantverket och historien bakom som intresserar henne. 

  I hennes barndomsby var det inte många som var intresserade av möbeldesign, så varifrån hennes intresse kommer vet hon inte riktigt.

  – Men jag blev tidigt mycket intresserad av och medveten om hur mina klasskamrater bodde. De hem som jag tyckte var de mysigaste var de som var inredda med designade klassiska möbler. Det var nog det som ledde in mig på den vägen, som sedan blev mitt ­levebröd, säger hon.

  Det Malene gillar med den nordiska designen är enkelheten, de organiska materialen och funktionaliteten. Foto: Julie Vöge

  Ödehuset krävde renovering

  De senaste 14 åren har Malene och hennes amerikanska man Steven bott i 1930-talsvillan i Odense på 160 kvadratmeter. Huset var ett förfallet dödsbo och hade stått tomt en tid. Eftersom det inte hade renoverats under en hel livstid fick Malene och Steven ägna många år åt att renovera huset som bestod av många små rum och ett litet kök.

  – Vid den här tiden hade vi stor respekt för arkitekten och husets originalinredning. Men för fyra år sedan insåg vi till slut att huset inte passar för ett modernt familjeliv. Vi inledde därför en omfattande renovering som innebar ett nytt kök, nytt badrum, nytt tak, öppnade väggar och platsbyggda skåp.

  Under köksrenoveringen öppnade man upp mellan kök och matsal. Foto: Julie Vöge

  Handsnickrat kök

  Det nya köket är handsnickrat och designat av en inredningsarkitekt för att passa in i den nordiska stilen. Malene är dock lite nervös för att den köksinredningen ska likna en utställning.

  – När jag har valt att bara omge mig med skinn, ull, ­keramik, sten och trä innebär det att jag har valt bort andra material som stål, gummi och plast. Det betyder en begränsning i inredningsmöjligheterna. Men varför skulle vi börja måla väggarna i starka färger, tapetsera eller få en veloursoffa när vi bara älskar den här nordiska ljusa stilen? Det finns ingen anledning att följa inredningstrenderna om du inte känner för det. Livet är för kort för att välja inredning du inte är riktigt nöjd med. 

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!