Gör det själv: Torn för blommorna

De sirliga blomstertornen blir vackra, personliga prydnader i trädgården. Även den som inte är speciellt händig kan göra dem.

Nu hastar våren fram och innan man hunnit blinka vill perennerna slingra sig uppåt. Klematis och trädgårdens andra klättrare trivs bra när de får sträva mot ljuset i blomsterställningar. Våra sirliga blomstertorn är tillverkade av aluminiumtråd som är ett lätt material att jobba med och dessutom inte rostar. Den kan dock vara svår att hitta, leta annars efter kraftig ståltråd på minst 3 mm för att det inte ska bli för vekt.

Av det som blir över kan man göra en enkel pinne med snurra i toppen. Häng i en prisma och den är färdig för rabatten eller krukan. Dekorativt blir det att sticka ner några stycken i olika höjder i rabatten eller i krukor inomhus.

Du behöver

Aluminiumtråd diameter 5 mm, 8 rullar à 2 m. Alternativt naj-, stängsel- eller bonzaitråd i rostfritt stål diameter minst 3 mm.

Aluminiumtråd, diameter 1,5 mm, 5 rullar à 5 m. 

Plattång, ev rundtång och kraftig avbitartång.

Prismor.

Gör så här

1. Rulla ut de tjocka aluminiumtrådarna och räta ut dem så gott det går.

2. Stick ned dem 15–20 cm i jorden. Det är enklast att placera ut fyra stycken i en fyrkant och sedan resterande fyra, med jämna avstånd mellan.

3. För ihop samtliga trådar till ett knippe, ca 30 cm från toppen. Vira en bit av den tunnare tråden några varv runt om knippet, för att hålla ihop det.

Gör det själv: Torn för blommorna
Ställningen kan göras stilren, men också smyckas med extra snurror.
Gör det själv: Torn för blommorna
Plattång och rundtång är bra att ha när tråden ska bockas.
Gör det själv: Torn för blommorna
Materialet är aluminiumtråd i olika tjocklekar.

4. Böj till snurror av ändarna med plattången.

5. Vira den tunna aluminiumtråden runt de tjocka trådarna, på tre ställen av ställningen, enligt bilden. Förankra dem genom att snurra tråden runt de stående pinnarna. Det går åt en rulle till den översta biten och två rullar till vardera av de två andra ställena. Resultatet blir nästan som på en flätad korg. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top