• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 8 vanliga frågor om att sätta blomsterlökar – här får du svar

  Lite jobb nu ger underbar färgprakt i vår. Icakuriren bjuder på bästa planteringstipsen och har valt ut några favoritlökar som gärna sprider sig i trädgården.

  8 vanliga frågor om att sätta blomsterlökar – här får du svar
  Foto: Ibulb

  1. När ska lökarna planteras?

  Vårblommande lökar som tulpaner, påskliljor och krokus planteras på hösten, från september till december eller tills marken fryser. Sommarblommande lökar och knölar, som dahlia och liljor, sätts i jorden på våren så fort tjälen gått ur marken.

  2. Hur planterar jag lökarna?

  Luckra upp jorden på platsen där lök-arna ska sättas. Gräv ett hål med en lökspade eller vanlig planteringsspade. Tryck ner löken med den toppiga sidan uppåt. Fyll igen hålet med jorden du grävt upp och platta till lätt.

  3. Hur tätt och hur djupt ska lökarna sättas?

  Det finns en bra tumregel: Håll ett avstånd på tre gånger lökens diameter mellan dem, och tre gånger lökens höjd som planteringsdjup. Tulpaner, som är runt 5 cm i diameter, bör alltså planteras på 15 cm djup och med 15 cm mellan varandra.

  4. Kan man sätta blomlökar i krukor?

  Ja, blomlökar passar mycket bra i krukor. Se till att krukan är tillräckligt djup (minst tre gånger så djup som lökens höjd) och att det finns hål i botten för vatten att rinna ut. För bästa dränering, lägg ett lager gamla lerskärvor eller lecakulor i botten av krukan. Sprid ut ett lager krukjord och placera lökarna ovanpå. Ta många för att få ett praktfullt resultat. I kruka kan lökar stå tätare än på friland, ett mellanrum på en lökstorlek räcker. Lägg ett lager blomjord över och platta till försiktigt. Skvätt till sist i lite vatten. Skydda krukorna från att frysa sönder genom att klä in dem i bubbelplast eller tidningar och säckväv. Du kan också ställa dem på sval plats under den kallaste tiden.

  5. Vad är lasagneplantering?

  Vid lasagne- eller lagerplantering sätter man olika sorters lökar i kruka i lager med jord emellan, precis som när man gör lasagne. De som blommar sist sätts i det understa lagret i botten och de som kommer upp först i det övre lagret. Krokus och snödroppar kan till exempel dyka upp först, så följer tazetter och sist större lökar som tulpaner och påskliljor. Med denna successiva blomning kan du njuta av krukan under lång tid.

  6. Vilken typ av jord behöver blomsterlökar?

  Lökar växer och blommar faktiskt i vilken typ av jord som helst så länge den är väldränerad. Under första året behövs ingen gödning då alla näringsämnen finns i löken.

  7. Ska jag vattna efter planteringen?

  Vårblommande lökar bör vattnas direkt efter planteringen och jorden hållas fuktig den närmaste tiden. Det stimulerar lökarna att utveckla rötter, och ju tidigare rötterna växer ut, desto lättare klarar löken kyla och markfrost. Lökar i kruka behöver också regelbundet vatten, eftersom jorden i krukan lätt torkar ut. 

  8. Kan jag spara blomsterlökar?

  Det bästa är att få lökarna i jorden så fort du kan. Om inte det går, kan du förvara dem en kort tid på sval plats, till exempel i källaren eller garaget. Se till dem ofta, så att ingen grodd börjar titta fram ur löken. I så fall är det bäst att plantera dem direkt. 

  Källa: Ibulb

  Blomsterlökar som gärna sprider sig

  Som kulörta lyktor står tulpanerna mot äppelträdet. Foto: Ibulb

  Vintergäck bildar gärna guldgula hav. Foto: Ibulb

  Härligt hav av snödroppar och krokus. Foto: Ibulb

  Pingstliljorna trivs i ängsbacken. Foto: Ibulb

  Vildtulpaner går ofta säkra mot rådjur. Foto: Ibulb

  Hyacinter och pingstliljor trivs under en buske bland marktäckaren. Foto: Ibulb

  Vårstjärna sprider sig gärna. Foto: Ibulb

  Pingstlilja, kungsängslilja och nunneört. Foto: Ibulb

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!